managementul organi za iilor neguvernamentale nonpr ofit n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Managementul organi za ţiilor neguvernamentale – nonpr ofit PowerPoint Presentation
Download Presentation
Managementul organi za ţiilor neguvernamentale – nonpr ofit

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 7

Managementul organi za ţiilor neguvernamentale – nonpr ofit - PowerPoint PPT Presentation


 • 129 Views
 • Uploaded on

Managementul organi za ţiilor neguvernamentale – nonpr ofit. Cooperare intrasectoria lă. Relaţia dintre ONG-uri şi mediul de afaceri.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Managementul organi za ţiilor neguvernamentale – nonpr ofit


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
rela ia dintre ong uri i mediul de afaceri
Relaţia dintre ONG-uri şi mediul de afaceri
 • principala formă de manifestare este relaţia de finanţare. S-a mers mult mai încet în ceea ce priveşte stabilirea sau menţinerea unui dialog cu mediul de afaceri sau cu autorităţile locale asupra chestiunilor de interes pentru dezvoltarea locală,
 • Dezvoltarea culturii si practicilor de donaţii corporatiste (corporategiving) are o dimensiune strategicã atât pentru sectorul nonguvernamnetal cât si pentru sectorul de afaceri din România.
rela ia dintre ong uri i mediul de afaceri1
Relaţia dintre ONG-uri şi mediul de afaceri

Construirea relatiilor de parteneriat coerente si de duratã reprezintã o provocare atât pentru organizatiile neguvernamentale cât si pentru sectorul de afaceri. Organizatiile neguvernamentale trebuie sã înteleagã ce anume determinã corporatiile sã le ofere suport:

 • Relatiile cu comunitatea – Unul din rationamentele cele mai clare ale sectorului de afaceri în dezvoltarea de parteneriate durabile cu organizatiile societãtii civile rezidã în dorinta acestuia de a sprijini si a se implica în comunitatea în cadrul cãreia îsi desfasoarã afacerile.
 • Marketing – Corporatiile adesea sponsorizeazã evenimente cu profil vizibil realizate de cãtre ONG-ri (concerte, evenimente sportive, expozitii etc.). O companie va oferi o donatie importantã în schimbul unei prezentãri proeminente a logo-ului ei în cadrul evenimentului.
 • Fundatii corporatiste – În general aceste fundatii corporatiste apar în cadrul corporatiilor care au o strategie si programe de duratã destinate sustinerii dezvoltãrii comunitãtii. Companiile îsi stabilesc propriile fundatii care au ca scop sã ofere granturi unor programe de dezvoltare comunitare care se încadreazã într-o logicã si strategie specificã.
 • Programe de donatie discretionare – uneori companiile dispun de un buget pentru donatii, fãrã a utiliza o strategie anume. Avem de-a face, în general, cu mici donatii destinate unor evenimente sau activitãti de sprijin pentru comunitate si gestionate uneori prin ONGuri.
 • Membership corporatist – Unele ONG-ri pot dezvolta o relatie intersantã cu companiile prin oferirea de permise de liber acces la unele evenimente organizate de ele în schimbul unei taxe de membership. Multe organizatii culturale practicã acest tip de relatie ONG-companie în beneficiu mutual.
motiva ia companiilor pentru a dezvoltare rela ii de partneriat
Motivaţia companiilor pentru a dezvoltare relaţii de partneriat

Companiile trebuie sã tinã pasul cu scopurile, problemele si schimbãrile exprimate ca si nevoi comunitare din urmãtoarele motive:

 • motivul central este legat de interesul propriu si conservarea proprie. De exemplu: companiile au o prezentã semnificativã în comunitate si vor sã-si protejeze investitiile. Problemele de interes pentru ele sunt reglementãrile regionale, amenintarea deteriorãrii zonei, taxele pe care trebuie sã le plãteascã, posibilitatea de a avea o fortã de muncã calificatã în mod adecvat.
 • anumite probleme si rezolvãrile lor implicã beneficii directe sau indirecte pentru companii. De exemplu: serviciile de sãnãtate, serviciile sociale, mediul înconjurãtor etc.
 • reputatia companiei si imaginea ei în comunitate.
responsabilitatea social corporatist
Responsabilitatea Socială Corporatistă
 • Keith Davis si Robert Blomstrom definesc conceptul de responsabilitate socialã corporatistã astfel: “Responsabilitatea socialã reprezintã obligatia factorilor de decizie de a actiona în vederea protejãrii si îmbunãtãtirii stãrii de bine a societãtii ca întreg, alãturi de necesitatea de a-si proteja propriile interese.”
 • Joseph McGuire: “Ideea de responsabilitate socialã corporatistã presupune faptul cã o corporatie nu are numai obligatii economice si legale, ci si anume responsabilitãti fatã de comunitatea în care activeazã”.
responsabilitatea social corporatist1
Responsabilitatea Socială Corporatistă
 • Apariţia în România a conceptului de Responsabilitate Socială Corporatistăşi a practicilor asociate acestuia are cel puţin două cauze: în primul rând, dezvoltarea economică şi apariţia pe piaţă a companiilor multinaţionale au determinat un tip de presiune în sensul identificării unor modalități adecvate de consolidare a imaginii corporatiste şi a reputaţiei. În al doilea rând, retragerea de pe piaţă a marilor donatori şi diminuarea resurselor financiare provenite de la organisme internaţionale determină un alt tip de presiune, în sens invers, din partea organizaţiilor non-profit care îşi diversifică strategiile de atragere a finanţărilor din surse indigene: sector public, sector de afaceri sau cetăţeni.
 • Trei forme de manifestarea a Responsabilităţii Corporatiste Sociale: programe de donaţii şi campanii sociale susţinute de companii, programe de voluntariat corporatist şi fundaţii corporatiste.
tendin e i evolu ii n sectorul nonprofit
Tendinţe şi evoluţii în sectorul nonprofit
 • Diversificarea surselor de finanţare,
 • Profesionalizare în cadrul sectorului
 • Servicii locale – publice,
 • Comunicare – reţele de socializare