slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Fjala për ta jetuar

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 19

Fjala për ta jetuar - PowerPoint PPT Presentation


  • 90 Views
  • Uploaded on

Fjala për ta jetuar. Maj 2010. " Atë që më do mua, do ta dojë Ati im. Edhe unë do ta dua dhe do t’i dëftohem " ( Gv 14,21). Në qendër të fjalëve të fundit të Jezusit është dashuria: dashuria e Atit për të Birin, dashuria për Jezusin, që është zbatimi i urdhërimeve të tij.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Fjala për ta jetuar' - ciaran-downs


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

"Atë që më do mua, do ta dojë Ati im. Edhe unë do ta dua dhe do t’i dëftohem"

(Gv 14,21)

slide3

Në qendër të fjalëve të fundit të Jezusit është dashuria: dashuria e Atit për të Birin, dashuria për Jezusin, që është zbatimi i urdhërimeve të tij.

slide4

Në qendër të fjalëve të fundit të Jezusit është dashuria: dashuria e Atit për të Birin, dashuria për Jezusin, që është zbatimi i urdhërimeve të tij.

Ata që e dëgjonin Jezusin nuk e kishin të zorshme të njihnin në fjalët e tij jehonën e Librit të fjalëve të urta: “dashuria është zbatimi i ligjeve të saj” dhe “urtia është lehtësisht e kundrueshme prej atij që e do”. E mbi të gjitha kur thuhet se do t’u dëftohet atyre që e duan e gjen krahasimin në Librin e urtisë 1, 2, të Besëlidhjes së vjetër, ku thuhet se Zoti do t’u dëftohet atyre që besojnë në të.

slide5

Mirëpo kuptimi i kësaj Fjale që po paraqesim është: kush e do Birin do të duhet nga Ati dhe si rrjedhim edhe Biri do ta dojë dhe do t’i dëftohet atij.

slide6

"Atë që më do mua, do ta dojë Ati im. Edhe unë do ta dua dhe do t’i dëftohem"

(Gv 14,21)

slide7

Por ky dëftim i Jezusit kërkon që të kemi dashurinë.

Nuk mund të konceptohet i krishteri, nëse nuk e ka këtë energji, këtë ngarkesë dashurie në zemër.

slide8

Sahati nuk punon, nuk e tregon orën – dhe mund të thuhet se nuk është as sahat, nëse nuk është i kurdisur. Kështu është një i krishterë që nuk është gjithnjë në tension dashurie, nuk e meriton emrin e të krishterit.

slide9

Dhe kjo sepse të gjitha urdhërimet e Jezusit përmblidhen në një të vetëm: në atë të dashurisë për Hyjin dhe për të afërmin, tek i cili duhet të shohim dhe të duam Jezusin.

slide10

Dashuria nuk është vetëm sentimentalizëm, por shprehet në një jetë konkrete, në shërbimin ndaj vëllezërve, sidomos ndaj atyre që i kemi pranë, duke filluar prej gjërave të vogla, prej shërbimeve më të përulta.

slide11

Çarl de Foko thotë: “Kur e do dikë, ti je me të vërtetë tek ai, je tek ai me anë të dashurisë, jeton tek ai me anë të dashurisë, nuk jeton më brenda teje, por je i ‘shkëputur’ prej teje, je ‘jashtë’ vetes”

slide12

Dhe është falë kësaj dashurie, që brenda nesh depërton drita e tij, drita e Jezusit sipas premtimit të tij: “Atij që më do mua ... do t’i dëftohem”. Dashuria është burim drite: duke dashur, mund ta kuptojmë më mirë Hyjin që është dashuri.

Dhe kjo bën që të na shtohet edhe më shumë dashuria dhe ta thellojmë lidhjen me të afërmit.

slide13

Kjo dritë, kjo njohje e dashurisë së Hyjit është pra dëshmia, prova e dashurisë së vërtetë. Dhe ajo mund të provohet në mënyra të ndryshme, sepse në secilin prej nesh drita merr një ngjyrë, një nuancë tipike.

slide14

Por ajo ka disa karakteristika të përbashkta: na shndrit mendjen përmbi vullnesën e Hyjit, na jep paqen, kthjelltësinë, dhe na jep një mirëkuptim gjithnjë të ri të Fjalës së Hyjit.

slide15

Është një dritë e ngrohtë që na nxit të ecim në udhën e jetës në mënyrë gjithnjë e më të sigurt dhe të shpejtë.

slide16

Kur hijet e jetës e bëjnë të pasigurt ecjen tonë, kur madje do të jemi të bllokuar prej errësirës, kjo Fjalë e Ungjillit do të na kujtojë se drita ndizet me anë të dashurisë dhe se do të mjaftojë një gjest konkret dashurie, edhe i vogël (një lutje, një buzëqeshje, një fjalë), për të na dhënë atë rreze drite që na lejon të shkojmë përpara.

slide17

Kur i jep biçikletës natën, nëse ndalon, të mbulon terri, por, nëse rinis t’i japësh, dinamoja do të japë ndriçimin e duhur për të parë rrugën.

slide18

Kështu ndodh në jetë: mjafton të vësh në lëvizje dashurinë, dashurinë e vërtetë, dashrinë që dhuron pa pritur asnjë shpërblim, për të rindezur tek ne fenë dhe shpresën.

slide19

"Atë që më do mua, do ta dojë Ati im. Edhe unë do ta dua dhe do t’i dëftohem“

(Gv 14,21)

“Fjala për ta Jetuar”,botim mujor i Lëvizjes së Fokolarëve.

Shkrim i Kjara Lubik, maj 1999.Grafika Anna Lollonë bashkim me donPlacido D’Omina (Siçili - Itali) Komenti i Fjalës për ta jetuar përkthehet në 96 gjuhë dhe idioma, dhe arrin te miliona njerëz në gjithë botën përmes shtypit, radiotelevizionit

dhe internetit - për informacionwww.focolare.org PPS përkthehet në gjuhë të ndryshme dhe publikohet nëwww.santuariosancalogero.org