ndermarresia dhe menaxhimi i biznesit te vogel dhe te mesem l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Ndermarresia dhe menaxhimi i biznesit te vogel dhe te mesem PowerPoint Presentation
Download Presentation
Ndermarresia dhe menaxhimi i biznesit te vogel dhe te mesem

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 19

Ndermarresia dhe menaxhimi i biznesit te vogel dhe te mesem - PowerPoint PPT Presentation


 • 2706 Views
 • Uploaded on

Ndermarresia dhe menaxhimi i biznesit te vogel dhe te mesem. Mr.Venet Shala. Ndermarresia dhe ndermarresit si krijues te bizneseve te vogla dhe te mesme. (Pjesa e II-te). Historiku mbi ndermarresine. Fjala ndermarresi vjen nga fjala frenge ”entrepreneur” qe do te thote me ndermarre diqka

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Ndermarresia dhe menaxhimi i biznesit te vogel dhe te mesem


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
historiku mbi ndermarresine
Historiku mbi ndermarresine

Fjala ndermarresi vjen nga fjala frenge ”entrepreneur” qe do te

thote me ndermarre diqka

Peter Drucker paraqitjen e filozofise se ndermarresise e quan si “ngjarjen me

shpresedhenese” sepse ajo nxit ndryshimet e shpeshta, shfrytezon shanset

qe te tjeret nuk i shohin, krijon diqka ndryshe dhe bene qe nevoja per risi

(inovacione) te jete e perhershme

Ndermarresia eshte nje proces i krijimit te nje gjeje qe eshte ndryshe nga ajo

qe ekziston dhe qe ka vlere ne saje te dedikimit te kohes dhe te perpjekjeve,

duke perfshire rrezikun financiar, fizik dhe social per te sendertuar nje shperblim

financiar ose nje kenaqesi personale

perkufizimet e ndermarresit dhe te ndermarresise
Perkufizimet e ndermarresit dhe te ndermarresise

Ndermarres mund te konsiderohet ai person qe krijon nje biznes,

duke u ballafaquar me rrezikun, duke synuar realizimin e fitimit

dhe rritjen e biznesit, duke perfituar nga shanset dhe aftesia per

te siguruar dhe menaxhuar resurset.

Ndermarresi ka aftesi qe nje ide profitabile ta shnderroje ne realitet

Karakteristikat kryesore te ndermarresit mund te jene:

 • Njohja e shanseve ne treg
 • Gadishmeria per pranimin e rrezikut
 • Aftesia per te siguruar resurset per investim
 • Aftesia per te menaxhuar biznesin
qka dallon ndermarresi nga menaxheri
Qka dallon ndermarresi nga menaxheri?

Ndermarresit dallohen nga menaxheret sipas ketyre cilesive:

 • Rreziku (risku)
 • Efektiviteti
 • Inovacioni

Ndermarresit dallojne nga menaxheret edhe per shkak te:

 • Qendrimit proaktiv dhe
 • Qendrimit reaktiv
evoluimi i mendimeve mbi rendesine e ndermarresise se bvm
Evoluimi i mendimeve mbi rendesine e ndermarresise se BVM

Lidhur me evoluimin e mendimeve rreth rendesise se ndermarresise

ka pikepamje te ndryshme :

 • Teoria e tregut te lire
 • Teoria e varesise se BVM nga ato te medha
 • Levizjet e mbrojtjes se ambientit “e vogla eshte e bukur”
mjedisi rrethina e biznesit te vogel dhe te mesem
Mjedisi/rrethina e biznesit te vogel dhe te mesem

Faktoret e brendshem ndikues:

 • Motivet e pronarit
 • Vetite personale
 • Shkathetesite teknike
 • Aftesite menaxheriale
 • Aftesite per marketing
 • Aftesite per menaxh.financiar

Faktoret e jashtem ndikues:

Mjedisi makro

 • politik
 • ekonomik
 • social
 • teknologjik

Mjedisi mikro:

 • Ekonomia lokale
 • Furnitoret
 • Konkurrentet
 • bleresit
barrierat pengesat per hyrje ne biznes modeli i porterit

Kercenimi i Produkteve Zevendesuese

Fuqia e Bleresve

Rivaliteti Konkurues Ekzistues

Fuqia e Furnitoreve

Barrierat e Hyrjes

Barrierat/pengesat per hyrje ne biznes (Modeli i Porterit)
fushat e veprimit te biznesit te vogel dhe te mesem
Fushat e veprimit te biznesit te vogel dhe te mesem

Bizneset e vogla dhe te mesme tregojne interes me te madh per

fusha te caktuara, p.sh ne tregti dhe ne sherbime se sa ne sektorin

e prodhimit

 • Tregtia eshte fusha me atraktive per bizneset e vogla dhe te mesme per shkak te kerkesave me te vogla per kapital fillestar
 • Sherbimet gjithashtu jane fusha atraktive dhe dominante ne te cilat veprojne BVM.Kjo ka te beje me sherbime te shumellojshme te individeve apo ndermarrjeve.Fusha e sherbimeve koheve te fundit ka fituar nje peshe te madhe ne zhvillimin e shpejte ekonomik
trendet e zhvillimit te disa formave te ndermarresise
Trendet e zhvillimit te disa formave te ndermarresise
 • Bizneset/ndërmarrësia familjare
 • Femrat ndërmarrëse apo ndërmarrësia e femrave
 • Ndërmarrësit me kohë të pjesëshme
 • Bizneset nga shtëpia
struktura e bizneseve ne kosove
Struktura e bizneseve ne Kosove
 • Bizneset mikro 98.5 %
 • Bizneset e vogla 1.3 %
 • Bizneset e mesme 0.2 %

Struktura sektoriale e bizneseve:

 • Prodhimi 16%
 • Sherbimet 33%
 • Tregtia 51%
themeluesit struktura gjinore
Themeluesit & struktura gjinore
 • Nje themelues: 81%
 • Dy themelues 11%
 • Tre e me shume 8%

Struktura gjinore e themeluesve:

 • Meshkuj 95 %
 • Femra 5%
lokacioni i bvm ne kosove
Lokacioni i BVM ne Kosove
 • Ne nje lokacion 78%
 • Dy apo me shume lokacione 20%
 • Jashte Kosoves 2%
burimet e korrupsionit
Burimet e korrupsionit
 • Pagat e ulta 43%
 • Moszbatimi i ligjit 26
 • Mungesa e mekanizmave institucional 21%
 • Mungesa e etikes 10%
burimet e investimeve te biznesit te vogel dhe te mesem ne kosove
Burimet e investimeve te biznesit te vogel dhe te mesem ne Kosove
 • Me mjete vetanake 67%
 • Me kredi bankare të vendit 21%
 • Me kredi nga banka të jashtme 1.1%
 • Mjete pa kthim nga donatorët e jashtëm (OJQ) 0.8%
 • Hua nga familja ose miqtë 9.6%
 • Përmes investimeve të Jashtme Direkte 0.5