# These shapes follow a pattern. What is the 12 th shape? - PowerPoint PPT Presentation

These shapes follow a pattern. What is the 12 th shape?

1 / 18
These shapes follow a pattern. What is the 12 th shape?

## These shapes follow a pattern. What is the 12 th shape?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
##### Presentation Transcript

1. These shapes follow a pattern. What is the 12th shape? Write a sentence explaining how you know. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Hexagon will be the 12th shape because it is the fourth shape in the pattern and 12 is a multiple of four. Also it is an a, b,c,d pattern and hexagon is a d.

2. 13 What number is missing? _________________ Explain how you know? • Input Output • 10 • 11 • 9 16 Its 13 because you add 7 each time 13

3. What rule was followed in the function box? • Start End • 2 • 4 • 8 • 60 10 O Add 2 O Subtract 10 O Multiply 3 O Divide by 6

4. Baby Joey cried for 1 ¾ hours when he lost his blanket, how many minutes is that? • O 75 • O 90 • O 105 • O 120 60 1 hour + 45 ¾ hour 105 • Jennifer spent 24 0 seconds typing an email. How many minutes is that? • O 2 • O 3 • O 4 • O 5 240 / 60 = 4 minutes

5. Sarah plans to practice the violin for 30 minutes. If she begins at 3:50, what time will she finish? O 3:20 O 4:10 O 4:20 O 4:30 +10 +20 3:50 4:00 4:20 Paul went to bed at 10:30 p.m. and woke up at 7:15 a.m.. How long was he sleeping? O 7 hours and 30 minutes O 7 hours and 45 minutes O 8 hours and 15 minutes O 8 hours and 45 minutes 1 1 1 1 1 1 1 1 :30 :15= 8:45 10:30 11:30 12:30 1:30 2:30 3:30 4:30 5:30 6:30 7:00 7:15

6. 60,000 400 50 250,000 50 • 300 X 200= ______________ • 2400 / 6 = _____________ • / 3 = _________ • 500 X 500 = ___________ • 300 / 6 = ___________

7. What is the next shape in this sequence? Draw the next shape . Then write a sentence that explains how you determined your answer The next shape is a hexagon with a line down the middle. This is because it is an a,b,c,d pattern and the large hexagon is an A. The A shape, would begin the next set of shapes.

8. Mr. Stowe left a basketball game at 3:15. He was there for 3 hours and 50 minutes. What time did he arrive at the game? ( Use a number line to help you) - 1 -1 -1 -1 +10 I took away 4 hours and added back 10 minutes 3:15 2:15 1:15 12:15 11:15 11:25 11:25 Mr. Norcel starting singing to Mrs. Norcel at 4:25. If he stopped at 5:15, how long was he singing? +35 + 15 = 50 minutes 4:25 5:00 5:15

9. What is the missing number from the pattern? 68, 76, 84, _____, 100, 108 ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 92 The missing number is 92 because the pattern is add 8. 68 + 8 is 76. 76 + 8 = 84, so 84 + 8 = 92

10. What rule was followed in the function box? • Start End • 5 10 • 20 25 • 35 40 • 60 65 O Subtract 10 O Add 5 O Multiply 3 O Divide by 6

11. What are the next three numbers in this pattern? Write a sentence explaining how you know. 1, 3, 6, 10, 15, 21, 28, ___ , ___ , ___ _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ +2 +3 +4 +5 +6 + 7 +8 +9 +10 36 45 55

12. Mr. and Mrs. Windsor went on a 10 day cruise, how many hours is that? • O 120 • O 240 • O 360 • O 480 10 X 24 = 240 • Riley played the drums for 1 ¼ hours. How many minutes is that? • O 85 • O 105 • O 190 • O 75 60 1 hour + 15 ¼ hour 75 minutes

13. What rule was followed in the function box? • Start End • 6 12 • 12 24 • 24 48 • 48 96 O Add 6 O add 12 O Multiply 2 O Multiply by4

14. 40 What number is missing? _________________ Explain how you know? • Input Output • 6 12 • 8 16 • 16 32 • 20 40 Rule : multiply by 2

15. SpongeBob’s lunch period started at 11:45a.m. and ends at 12:30 p.m.. How much time does SpongeBob get for lunch? O 30 minutes O 45 minutes O 1 hour 15 minutes O 1 hour 45 minutes +15 +30 = 45 min 11:45 12:00 12:30 Mrs. Infante took 55 minutes to clean her car. If she started at 10:45, what time did she finish? O 11:00 O 11:15 O 11:25 O 11:40 - 1 hour + 5 min 10:45 11:45 11:40

16. What will be the 24th figure in this pattern?

17. Cameron can stare without blinking his eyes for 2 ¼ minutes. How many seconds is that? O 120 O 135 O 150 O 165 60 60 + 15 135 A cruise ship sailed at sea for 96 hours. How many days is that? O 2 days O 3 days O 4 days O 5 days 24 24 + 24 + 24 48 + 48 = 96 4 days

18. Mr. Russo washed and polished his new sports car for 135 minutes? • What is another way to say that? • O 1 ½ hours • O 2 ½ hours • O 1 ¾ hours • O 2 ¼ hours 60 1 60 1 +15 ¼ 2 1/4 • Ms. Caravetta pet her new kittens for 75 minutes. What is another way to say that? • O 2 hours • O 1 ½ hours • O 1 ¼ hours • O 1 ¾ hours • 60 I hour • ¼ hour • 75 = 1 ¼ hours