vezet kes tviteli k zegek n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Vezetékes átviteli közegek PowerPoint Presentation
Download Presentation
Vezetékes átviteli közegek

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 14

Vezetékes átviteli közegek - PowerPoint PPT Presentation


 • 147 Views
 • Uploaded on

Vezetékes átviteli közegek. Koaxiális kábelek Optikai kábelek Multimódusú kábel Monomódusú kábel. Koaxiális kábel felépítése. Külső burkolat Árnyékolás Szigetelés Belső vezeték. Koaxiális kábelek. Két fajtáját alkalmazzák:

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Vezetékes átviteli közegek' - bo-mejia


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
vezet kes tviteli k zegek

Vezetékes átviteli közegek

Koaxiális kábelek

Optikai kábelek

Multimódusú kábel

Monomódusú kábel

Készítette: Veréb László, PTI I. évf.

koaxi lis k bel fel p t se
Koaxiális kábel felépítése
 • Külső burkolat
 • Árnyékolás
 • Szigetelés
 • Belső vezeték
koaxi lis k belek
Koaxiális kábelek

Két fajtáját alkalmazzák:

Az egyik az alapsávú koaxiális kábel, amelyeket digitális jelátvitelre alkalmaznak, a másik az ún. szélessávú koaxiális kábel amelyet analóg átvitelre használnak.

Három lényeges jellemzője van:

 • hullámimpedancia
 • késleltetési idő
 • csillapítás
slide4

A leggyakrabban 50 Ωés 75 Ωhullámellenállású kábelt használnak: az 50Ω–ostalapsávú, a 75Ω–ostszélessávú hálózatokban.

 • A késleltetési idő a kábel szigetelésének permittivitásától ( dielektromos állandó) függ. Minél kisebb permittivitású szigetelőanyagot alkalmaznak ill. az anyag szerkezetének lyukacsossá tételével csökkentik a késleltetési időt.
 • A tömör központi huzallal készülő kábel késleltetése és csillapítása kisebb, mint a több összesodrott fémszálat alkalmazóé.
slide5

Alapsávú koaxiális kábel

 • Az alapsávú koaxiális kábeleket leggyakrabban helyi számítógép-hálózatok kialakítására alkalmazzák. Maximális átviteli sebessége 100 Mbit/s 1 Km-es szakaszon. A sebesség az függ a távolságtól.
 • A digitális átviteltechnikában vékony koaxiális kábeleket Ethernet helyi hálózatok kialakításánál használják. Csatlakozásra BNC dugókat és aljzatokat használnak.
slide6

Az így kiépített hálózatokban a számítógépek csatlakoztatása kétféleképpen oldható meg.

 • Az első módszer a T-dugó behelyezésével, amely a kettévágott kábel két végét kapcsolja össze, és egy harmadik vezetékkel a számítógép csatlakozását is megoldja.
 • A másik módszert a vámpír-csatlakozást a vastag koaxiális kábeleket alkalmazott Ethernet hálózatok kialakításánál alkalmazzák. A vastag kábel előnye, hogy lényegesen kisebb a csillapítása, mint a vékony változatnak, ezért nagyobb távolságok hidalhatók át vele. A vámpírcsatlakozó egy nagyon pontos kábelbe fúrt lyuk, amelynek a rézmagban kell végződnie.
slide7

A T-dugó előnye, hogy egyszerű csatlakoztatást biztosít.

 • Hátrányai: mivel a beszerelése a kábel kettévágását igényli, elkerülhetetlen a hálózat néhány percre való leállítása, és ez bizonyos rendszerek esetén nagy kárral járhat. Továbbá, minél több ilyen csatoló van egy hálózatban, annál nagyobb a valószínűsége a rossz összeillesztés miatt keletkező érintkezési hiba jelentkezésének.
slide8

A vámpír-csatlakozás esetén sokkal megbízhatóbb a létrehozott kapcsolat, de nagyon nehézkes az egyes újabb gépek hálózatba helyezése. Ugyanis, ha a lyukat túl mélyre fúrják, akkor előfordulhat, hogy a rézmag két egymással nem érintkező darabra válik szét. Ha viszont nem elég mély, akkor az érintkezési hibára emlékeztető jelenséget produkálhat. És ehhez a csatlakozáshoz használt kábelek sokkal vastagabbak és drágábbak, mint a T-dugó esetében.

slide9

A vastag koaxiális kábel:

előnye, hogy lényegesen kisebb a csillapítása, mint a vékony változatnak, ezért nagyobb távolságok hidalhatók át vele. Mivel ezek a szélessávú hálózatok a szabványos kábeltelevíziós technikát használják, ezért az analóg jelátvitelnek megfelelően a kábelek közel 100 km-es távolságig 300 MHz-es jelek átvitelére alkalmasak. A kábel vastagságánál fogva merev, ezért nehezen szerelhető.

optikai k bel fel p t se
Optikai kábel felépítése

Szilárd burkolat Lágy burkolat Köpeny Mag

optikai k bel
Optikai kábel

Korszerű vezetékes adatátviteli módszer, az üvegszálas technológia alkalmazása. Az információ fényimpulzusok formájában terjed egy fényvezető közegben, egy üvegszálon. Az átvitel három elem segítségével valósul meg:

 • fényforrás
 • átviteli közeg
 • fényérzékelő
slide12

Az üvegszálas kábelek két alapvető típusa:

 • egymódusú üvegszál:

a fénysugár visszaverődés nélkül jut el az adótól a vevőig.

slide13

többmódusú üvegszál:

az üvegszálban az adóból kibocsátott számos fénysugár ide-oda verődve jut el a vevőig.