istoria este cea dint i carte a unui neam n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
ISTORIA ESTE CEA DINT Â I CARTE A UNUI NEAM PowerPoint Presentation
Download Presentation
ISTORIA ESTE CEA DINT Â I CARTE A UNUI NEAM

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 8

ISTORIA ESTE CEA DINT Â I CARTE A UNUI NEAM - PowerPoint PPT Presentation


  • 91 Views
  • Uploaded on

ISTORIA ESTE CEA DINT Â I CARTE A UNUI NEAM. TRECUTUL FORMEAZ Ă PREZENTUL PENTRU CREAREA VIITORULUI.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'ISTORIA ESTE CEA DINT Â I CARTE A UNUI NEAM' - belle


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
istoria este cea dint i carte a unui neam

ISTORIA ESTE CEA DINTÂI CARTE A UNUI NEAM

TRECUTUL FORMEAZĂ PREZENTUL PENTRU CREAREA VIITORULUI

slide2

Ce mai înseamnă istoria astăzi?! Mulţi pot considera că trăim timpuri ale... şfârşitului ei. Însă Istoria nu este nici pe departe aproape de sfârşit. Experimentăm numai noi situaţii, fenomene, cazuri... Şi, totuşi, sunt ele cu totul şi cu totul noi?!

Misiunea istoricului este de a retrezi pasiunea pentru trecut, prin care, apoi, prezentul să prindă alte conotaţii. ,,Istoria nu este, nu trebuie să fie o simplă povestire a trecutului. Ea îndeplineşte o funcţie critică, întrucât este în stare să ofere cititorilor săi resurse ce le îngăduie să se delimiteze de certitudinile spontane sau de imaginile impuse. O carte de istorie, reuşită şi folositoare, este aceea care oferă o mai bună înţelegere nu numai a trecutului, care este obiectul ei, ci şi a prezentului.” (Roger Chartier, Lecturi şi cititori în Franţa Vechiului Regim)

Brăţară dacică de aur

Sanctuarul-calendar de la Sarmizegetusa

Vas de lut eneolitic

slide3

PERSONALITĂŢI ISTORICE

CLEOPATRA- REGINA EGIPTULUI (69 î.Hr.- 30 î.Hr.)

IOANA D`ARC- SALVATOAREA FRANŢEI (1412-1431)

NAPOLEON BONAPARTE- ÎMPĂRATUL FRANŢEI (1769-1821)

cleopatra vii cea mai cunoscut femeie din istorie
Cleopatra vii- cea mai cunoscută femeie din istorie

Frumoasa Cleopatra VII, ultimul monarh grec al Egiptului începând cu 51 î.Hr., i-a ţinut piept co-regentului şi fratelui ei, Ptolemeu XIII, cu ajutorul Romei şi al amantului său, Iuliu Cezar. După o perioadă petrecută la Roma, ea l-a înlăturat pe Ptolemeu XIII şi l-a desemnat pe fiul lor comun cu Cezar coregent, sub numele de Ptolemeu XIV (Cezarion) în 44 î.hr. Trei ani mai târziu, în Alexandria a devenit amanta lui Marc Antoniu. Amândoi s-au sinucis când Octavian a cucerit Alexandria în 30 î.Hr., regina otrăvindu-se cu venin.

Cleopatra şi Antoniu

Cleopatra şi Cezar

slide5

Cleopatra, amazoana reginăde origine macedoneană, avea însă un vis: un imperiu vast cât intreg Pământul peste care gloria egipteană să domine.Cu o voinţă de fier şi o ambiţie de nestrămutat, aproape ca şi-a făurit acest imperiu.

slide6

IOANA D`ARC (1412-1431) - SALVATOAREA FRANŢEI

Fecioara de la ţară care credea că este inspirată de vocile sfinţilor, Ioana d’Arc i-a condus pe francezi la victorii cruciale împotriva englezilor. În Războiul de 100 de ani, a devenit un erou exemplar pentru compatrioţi. Adolescenta care s-a îmbrăcat in straie bărbăteşti i-a invins pe cuceritorii veniţi de peste Maneca la Orléans in 1429; triumful ei la Reims nu numai că i-a atras adulaţia naţiunii, dar a şi netezit calea către încoronarea regelui Carol al VII-lea.

Capii Bisericii Catolice au acuzat-o de erezie şi in timpul campaniei de eliberare a Parisului au dat ordin să fie capturată. La judecată, singurul avocat pe care Ioana d’Arc l-a putut chema în apărarea sa a fost Sfântul Mihail. Biserica a condamnat-o la moarte. A fost arsă pe rug. Sanctificată in anul 1920, Fecioara din Orléans este subiectul a sute de cărţi, piese de teatru şi filme.

napoleon bonaparte 1769 1821 cel mai mare conduc tor al fran ei
Napoleon bonaparte (1769-1821)cel mai mare conducător al franţei

Napoleon a fost impăratul Franţei, a consolidat şţialiyat multe reforme ale Revoluţiei franceye. Unul dintre cei mai buni conducători militari ai tuturor timpurilor, a cucerit o mare parte din teritoriul Europei şi s-a ocupat de moderniyarea naţiunii pe care o conducea.

,,Arta de a fi cănd foarte îndrăzneţ, când foarte prudent este arta de a reuşi.” Napoleon Bonaparte

,,Prostul are un mare avantaj faţă de omul deştept: este întotdeauna mulţumit de el însuşi.” Napoleon Bonaparte

slide8

Lecţia trecutului nu trebuie uitată sau diminuatăîn importanţă niciodată, indiferent de timpuri, de locurisau de personaje. Chiarşi locul actualei Românii într-o Uniune Europeană în continuă transformare şi redefinire prinde mult mai bine contur dacă se ţine cont de lecţia istoriei...

Iosif Stalin

Ganditorul de la Hamangia

Cetatea Neamţ