Apa elementul esen ial al vie ii
Download
1 / 28

APA -elementul esențial al vieții- - PowerPoint PPT Presentation


 • 113 Views
 • Uploaded on

APA -elementul esențial al vieții-. Grupa 1: Ivli Cristina Paula Hizanu Elena Mădălina Grigore Roxana Alexandra Iorga Andreea Mădălina Grigoraș Daniela Costina Clasa: a V a C Școala: „Alexandru Ciucurencu” Profesor coordonator: Nicotitov Rodica. LUMEA APEI. 1. Ciclul apei

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' APA -elementul esențial al vieții-' - aria


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Apa elementul esen ial al vie ii

APA -elementul esențial al vieții-

Grupa 1:

Ivli Cristina Paula

Hizanu Elena Mădălina

Grigore Roxana Alexandra

Iorga Andreea Mădălina

Grigoraș Daniela Costina

Clasa: a V a C

Școala: „Alexandru Ciucurencu”

Profesor coordonator: Nicotitov Rodica


Lumea apei
LUMEA APEI

1. Ciclul apei

2. Apa dulce

3. Viața și apa

4. Apa în agricultura

5. Apa în industrie


Ciclul apei
Ciclul apei

 • Toate plantele și animalele de pe pământ au nevoie de apă pentru a supraviețui. Totuși, puțini dintre noi ne întrebăm de unde vine apa și ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai curge la robinet sau dacă nu s-ar mai vărsa în lacuri și bazine de acumulare. Pentru a înțelege cât de importantă este apa, trebuie să știm cum se aprovizionează planeta noastră cu apă proaspătă printr-un ciclu natural.


Apa dulce
Apa dulce

 • Apa dulce este cea mai valoroasă resursă a planetei apoape nimic neputând supraviețui fără ea. Mai mult de 97 % din apa Terrei este apă de mare sărată, nepotabilă și inutilă recoltelor. 2% este înghețată în calote glaciare și ghețari sau se găsește mult prea adânc în subteran pentru a fii accesibilă. Ne rămâne 0,5 % din apă disponibilă. Aceasta se găsește în lacuri, râuri și sub pământ.


Apa n agricultur
Apa în agricultură

 • Majoritratea fermierilor se bazează pe precipitațiile regulate pentru udarea recoltelor. Alții depind în întregime de râuri și avifere subterane- rezervoare naturale- pentru alimentarea cu apă. În China, S.U.A. și Orientul Mijlociu, unii fermieri transportă apa în zone unde nu cade în mod natural , prin fântâni cu rezervor sau redirecționând râurile pentru udarea recoltelor. Acestea sunt irigațiile. Zonele irigate produc peste 40 % din recolta mondială de grâne.


Via a i apa
Viața și apa

 • Din antichitate, aproape fiecare oraș important din lume era ridicat pe un râu sau cel puțin lângă unul. Motivul era că orașele mari aveau nevoie de apă de băut, pentru recoltele necesare populației în creștere și pentru vidanjare. În loc să aducem apa în orașe, construim orașe în apropierea apei.


Apa n industrie
Apa în industrie

 • Industria utilizează utilaje și uzine pentru fabricarea de noi produse și are nevoie de apă pentru procesarea materialelor, răcirea mașinilor și alimentarea cazanelor pentru generarea de energie. În unele țări dezvoltate, industria utilizează până la 75% din resursele de apă și, deși unele ramuri reciclează sau folosesc apa, multe pot genera probleme de poluare și deșeuri.


Tia i c

Circa 71% din suprafața pământului este acoperită de apă?

Mai puțin de 1% din apa Terrei este disponibilă sau destul de curată pentru a fi potabilă?

Aproape 95% din populația Egiptului locuiește într-o rază de 19 kilometri, în jurul fluviului Nil?

Peste 70% din apa dulce este folosită în agricultură și la creșterea animalelor?

Este nevoie de circa 300 tone de apă pentru fabricarea unei tone de oțel?

Știați că…?


Apa n pericol
APA ÎN PERICOL apă?

1. Distribuirea apei

2. Prea multe robinete

3. Criza apei

4. Poluarea apei dulci

5. Schimbarea climei


Distribuirea apei
Distribuirea apei apă?

 • Aproximativ 40% dintre cele 6 miliarde de locuitori nu au acces la apă curată și la o canalizare adecvată sau la condiții de trai decente și fără microbi. Numărul mare de locuitori, canalizarea precară, poluarea și bolile duc la lipsa apei. Lipsa de apă este prima cauză a mortalității în țările în curs de dezvoltare.


Prea multe robinete
Prea multe robinete apă?

 • Suprapopularea joacă un rol important în problemele mondiale ale apei. Populația orșelor crește de două ori mai rapid decât cea din sate, iar densitatea ridicată necesită mai multă apă. Orașele scot apa din sol și încearcă să facă față cererii, dar, dacă este extrasă prea rapid, prețioasa apă subterană se va consuma. Iar când robinetele se vor usca- atunci ce-i de făcut?


Criza apei
Criza apei apă?

 • Zonele cu resurse limitate de apă au intrat într-o criză, apa fiind pierdută sau irosită, situație care produce secete, probleme economice și chiar conflicte. La ferme, apa nefolosită se evaporă din canalele de irigație. Sub marile orașe, apa se scurge din țevile găurite sau fisurate. În zonele rurale sau urbane, pentru bogați sau săraci, apa este o problemă oriunde.


Poluarea apei dulci
Poluarea apei dulci apă?

 • Folosim mai multă apă din rezervele limitate de apă dulce, poluăm și mai mult din ceea ce rămâne. Orașele, fermele, fabricile și centralele electrice deverseaqză tone de apă menajeră și deșeuri toxice ăn rețeaua de râuri, în fiecare an. Acest lucru a copleșit abilitățile naturale ale râurilor de a amesteca și distruge poluanții, lăsând jumătate din râurile lumii atât de poluate, încât acum prezintă riscuri serioase pentru sănătate.


Schimbarea climei
Schimbarea climei apă?

 • Deoarece încălzirea globală crește temperatura aerului, aerul cald topește ghețarii montani mai rapid decât înainte. De asemenea, mai multă apă se evaporă în atmosferă provocând uscarea solului și secarea apelor. Din cauza schimbărilor regimului de precipitații, zonele afectate de inundații devin și mai umede, iar zonele de deșert, mai aride, provocând atât inundații, cât și secete.


Tia i c1
Știați că…? apă?

 • Doar 3 % din apa distibiuită unei locuințe urbane este folosită pentru băut?

 • 4 litri de benzină pot polua 2.840.000 litri de apă?

 • Sistemele de reciclare a apei gri asigură 100% din apa pentru grădină?

 • Zonele mlăștinoase elimină până la 90 % din sedimentele și chimicalele din apele deversate.


Ce este de facut
Ce este de facut? apă?

 • Lucrând împreună

 • Consumatori mai buni

 • Protejând natutra


Lucr nd mpreun
Lucrând împreună apă?

 • Pentru a supraviețui problemelor legate de criza de apă , trebuie să colaborăm la rezolvarea lor. Din fericire, unele comunități și țări din lume au început deja. Prin organizații internaționale și campanii mondiale, oamenii colaborează acum pentru a conserva și proteja apa Terrei pentru viitor.


Consumatori mai buni
Consumatori mai buni apă?

 • Adesea e nevoie doar de puțin efort pentru a proteja și conserva apa. Putem închide sursele de poluare pentru a prevenii contaminarea apei subterane și scurgerile. Menținerea pădurilor sănătoase și a terenurilor mlăștinoase ajută la filtrarea poluanților și asedimentelor din apă care se întoarce în râuri. Primii pași mici, dar importanți ca aceștia, putem munci pământul fără să deteriorăm apa.


Protej nd natura
Protejând natura apă?

 • Lăsate în starea lor naturală, râurile de pădure se îngrijesc singure. Pădurile curăță și reglează debitul apei de ploaie, pentru a preveni inundațiile și eroziunile pe timp de furtună.ad