prehrana konjev n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Prehrana konjev PowerPoint Presentation
Download Presentation
Prehrana konjev

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 34

Prehrana konjev - PowerPoint PPT Presentation


  • 286 Views
  • Uploaded on

Prehrana konjev. Iris Čuček 8.b r ačunalništvo - multimedija.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Prehrana konjev' - aldona


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
prehrana konjev

Prehrana konjev

Iris Čuček

8.b

računalništvo - multimedija

slide2

Če konja samo spustimo na pašnik, to še ne pomeni, da bo dobil dovolj hrane.Hranilna vrednost rastlin je odvisna od njihovega rastnega stadija.Večina trav je najbolj hranljivih tik pred semenitvijo.Pomembno je tudi, kako visoka je trava.Konji se rajši pasejo na krajši travi.

pa niki
Pašniki

Travnati in plevelnati predeli

  • Konji imajo radi travnate predele, kjer je veliko dobrih pašnih rastlin.
  • Predelov z neokusnimi rastlinami se sploh ne dotaknejo.
  • Rastline tam semenijo in se razmnožujejo, zato se ti predeli širijo.
slide5

Navadna latovka

Ta rastlina, imenovana tudi enoletna latovka, raste na travnikih v zmernem podnebju.Dobro porašča tla in konji jo imajo radi.
slide6

Bilnica

Bilnica je razmeroma odporna rastlina. Konji jo imajo sicer majn radi kot nekatere druge vrste trav, tako da jo tudi pustijo, če imajo na voljo dovolj druge slastnejše paše.

slide7

Ljuljka

Ljuljka raste hitro. Večina semenskih mešanic za kmečko uporabo v zmernem podnebju vsebuje visok odstotek ljuljke. Ta rastlina ni posebej odporna proti suši, a dobro raste razmeroma zgodaj v rastnem obdobju.

slide8

Mačji rep

To ne zelo trdoživo vrsto trave imajo konji zelo radi in jo, če je na pašniku prisotna, zelo skrbno iščejo. Mačji rep je tudi okusna in hranilna sestavina sena.

slide9

Pasja trava

Prednost pasje trave je, da prenese obdobja suše tudi v rastnem obdobju. Ne vsebuje veliko ogljikovih hidratov.
slide10

Regrat

Regrat je na pašniku koristen.Njegove široke liste imajo konji kar radi, vendar jih najdejo le, če je trava primerno kratka
slide11

Navadni potrošnik ali ciklorija

Za človeški okus je potrošnik precej grenak, živali pa ga imajo zelo rade.Navadni potrošnik ima za konje visoko hranilno vrednost, saj vsebuje veliko mineralov.

slide12

Bela detelja

Detelja vsebuje veliko škroba.Žal lahko zaradi tistega povzroča laminitis, tako da je visok delež bele (pa tudi drugih vrst) detelje na pašnikih nezaželjen, še posebno za ponije.

slide14

Bodak ali osat

Uživanje bodakov ali osatov je za konja boleče, saj mu lahko trni na listih in steblih poškodujejo gobec.Oboji zrastejo visoko in na široko razpirajo svoja semena, zaradi česar se hitro preveč razširijo.

slide15

Volnata medena trava

Rastlina konjem ni škodljiva, ima pa skromno hranilno vrednost.Nadležna je, ker zaduši druge vrste trav na pašniku, tudi tiste, ki so za konja mnogo dragocenejše in prijetnejše.

slide16

Plazeča pirnica

Ta vrsta trave ima razmeroma nizko hranilno vrednost. Hitro se širi z rastnimi poganjki, ki se vrivajo skozi okoliško rastje, in se ne semeni. Na ta način lahko prekrije in zaduši okusnejše rastline.

slide17

Kopriva

Koprive konje pečejo po notranji strani ust, tako da jih prostovoljno ne jedo.Žal te rastline hitro rastejo, zato lahko zadušijo druge, koristnejše in bol zaželene rastline.

slide19

Večina strupenih rastlin je neprijetnega okusa, toda če se konj navduši nad neko rastlino, je nebo zlahka pozabil.Celo po več mesecih bivanja v hlevu se bodo konj, ko bodo spet spuščeni, odpravili naravnost k tej rastlini.Vsa teden je treba pregledati, ali so na pašnikih zrasle strupene rastline.Če jih konj opazi prej kot vi, bo že prepozno, zato se naučite pozorno opazovati.Manjše število strupenih rastlin je najbolje izkopati in sežgati.Uporabite lahko tudi sredstva proti plevelu.

obdelava pa nikov
Obdelava pašnikov
  • Več ko je strupenih rastlin na travniku, težje se jih konj izogne.
  • Če strupene rastline rastejo, kadar je trave še malo, so za konja še bol vabljive
slide21

Hrast

Listi hrasta in želodi so strupeni, najbrž zaradi čreslovin, ki jih vsebujejo.Povzročajo zaprtje in poškodbe ledvic.
slide22

Negnoj

Strupeni so vsi deli rastline, posebej semena, ki so celo smrtonosno nevarna.Prizadeti konji trpijo za motnjami v delovanju živčevja in padejo v komo.

slide23

Šentjakobov grint

Strupen je tudi suh, ko je bolj okusen.Njegov učinek je kumulatien povzroča pa fibrozo in akutno odpoved jeter.
slide24

Sorgum, proso, sirek

Zaradi vsebnosti cianida in nitrata je ta rastlina lahko škodljiva.Povzroča lahko težave z dihanjem in celo smrt. Mlade rastline niso strupene.

slide25

Volčja češnja

Rastlina vsebuje atropin, ki povzroča širjenje zenic; to je tudi eden od znakov zastrupitve. Prizadeti konj včasih nemore stati pokonci.
slide27

Praprot

V večjih količinah je strupena, tudi posušena. Prizadet konj stoji z usločenim hrbtom in nogami narazen ter postaja vsebolj zaspan.
slide30

Krompir

Naj vas ne premami, da bi konje krmili z ostanki krompirja. S krompirjem se lahko zadušijo; če pa je zelen zaradi izpostavljenosti svetlobi, povzroča kliko.

slide32

Tisa

To je ena izmed najbolj strupenih rastlin sploh.Povzroči takojšnjo smrt – konj lahko pogine, ko ima vejico tise že v gobcu.
slide33

Preslica

Raste na vlažnih, bogatih rastiščih.Konj, zastrupljen z preslico, se opoteka in čez nekaj časa pade po tleh.
slide34
Viri
  • Knjiga: Nega konjaColin VogelMladinska knjiga