Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle
Download
1 / 11

Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle - PowerPoint PPT Presentation


 • 152 Views
 • Uploaded on

Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle' - aisha


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää lonkan tekonivelleikkauksen jälkeistä kuntoutumista. Ohjauksen avulla voit itse osallistua aktiivisesti kuntoutumiseen. Ota tämä yleisohje mukaan leikkaukseen tullessasi, tarvittaessa yksilölliset ohjeet tarkennetaan toimenpiteen jälkeen.

Lonkan tekonivelleikkaukseen johtaa useimmiten reumasairaus tai nivelrikko. Tekonivelleikkaus on aiheellinen, kun kipu, liikerajoitus tai virheasento haittaavat jokapäiväistä elämää ja yöunta.

Leikkauksen tavoitteena on liikkumisen helpottuminen ja kivun lievittyminen. Vapaa-ajan vietto ja liikuntamahdollisuudet monipuolistuvat vähitellen lonkkakivun lievittyessä. Tekonivel kestää hyvin normaalia päivittäistä liikkumista, 10 vuoden kohdalla leikkauksesta alle 10% proteeseista on uusittu. Tulehdusriski on alle 1% leikatuista.

Leikkaus

Leikkaus kestää tavallisesti 1-2 tuntia ja se tehdään selkäpuudutuksessa. Vaurioituneet nivelpinnat korvataan tekonivelellä. Lonkan tekoniveleen kuuluu varsiosa, kuppiosa sekä nuppiosa. Proteesin varsi- ja nuppiosa ovat metallia. Kuppiosa voi olla muovia, metallia tai keramiikkaa. Sementtikiinnityksessä proteesiosat kiinnitetään lantioluuhun ja reisiluuhun luusementillä, joka täyttää luun huokoset ja leikkauksen aikana kovettuessaan kiinnittää proteesin. Sementitön proteesi kiinnittyy luuhun vähitellen luun kasvaessa kiinni proteesin pintaan. Leikkauksen yhteydessä lonkan lihaksia joudutaan irrottamaan ja kiinnittämään leikkauksen lopussa takaisin paikoilleen. Takaisinkiinnitettyjen lihasten paranemisen ajan tulee noudattaa annettuja ohjeita, esim. ääriasennot, kävely, rasitus.


Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Ennen leikkausta on hyvä huomioida seuraavat asiat tekonivelleikkauksen jälkeistä kuntoutumista. Ohjauksen avulla voit itse osallistua aktiivisesti kuntoutumiseen. Ota tämä yleisohje mukaan leikkaukseen tullessasi, tarvittaessa yksilölliset ohjeet tarkennetaan toimenpiteen jälkeen.

Sairaalaan tullessa voit keskustella lääkärin ja hoitajan kanssa leikkaukseen liittyvistä asioista. Leikkaus on elimistölle aina stressi. Toivut leikkauksesta nopeammin, kun olet valmistautunut siihen.

Tulehdusten hoito

Kaikki tulehdukset, kuten virtsatietulehdus, poskiontelotulehdus ja tulehtunut ihottuma/ihorikot voivat olla esteenä leikkauksen suorittamiselle. Siksi ne on hoidettava ennen leikkausta.

Hampaiston hoito

Hammaslääkärille on hyvä varata aika heti kun tekonivelleikkauspäätös on tehty poliklinikalla. Hampaiden pitää olla tutkitut, kuvatut ja hoidetut kun saavut tekonivelleikkausta valmistavalle käynnille sairaalaan noin kaksi viikkoa ennen sovittua leikkausaikaa. Tulehduspesäkkeitä voi olla suun limakalvolla, ikenissä, hampaistossa, jäännösjuurissa sekä jopa hampaattomassa leukaluussa. Tulehduspesäkkeet voivat olla piileviä siten, että ne voidaan havaita ainoastaan röntgenkuvauksella (ortopantomogrammi).

Ylipaino

Ylipaino vaikeuttaa leikkauksen teknistä suorittamista, pitkittää toipumisaikaa ja lisää tekonivelen irtoamisriskiä. Tarvittaessa saat ohjeita painonhallintaan omasta terveyskeskuksesta.

Lihasvoima

Alaraajojen lihasten hyvä kunto sekä hyvä yleiskunto edesauttavat leikkauksesta toipumista. Ohjeen lopussa olevia harjoituksia on hyvä tehdä jo ennen leikkausta.

Apuvälineet

Jos sinulla on kuormituskipua, joka vaikeuttaa kävelyä, voit helpottaa liikkumista sauvojen avulla. Sauvat saat lainattua omasta terveyskeskuksesta.

Tupakointi

Tupakoimattomuus auttaa leikkaushaavan parantumista, koska veren hapenkuljetus leikkausalueelle on tällöin tehokkaampaa.


Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Leikkauksen jälkeinen hoito tekonivelleikkauksen jälkeistä kuntoutumista. Ohjauksen avulla voit itse osallistua aktiivisesti kuntoutumiseen. Ota tämä yleisohje mukaan leikkaukseen tullessasi, tarvittaessa yksilölliset ohjeet tarkennetaan toimenpiteen jälkeen.

Nykyään on olemassa hyvät mahdollisuudet hoitaa leikkauksen jälkeistä kipua.

Peruslääkkeinä niin pienissä kuin suurissakin leikkauksissa ovat

tulehduskipulääkkeet ja/tai parasetamoli. Muutamana päivänä leikkauksen

jälkeen kipua hoidetaan myös kipupumpun avulla. Pumppu annostelee

kipulääkeen ja puudutteen seosta jatkuvasti selän epiduraalitilaan. Kipupumpun

poiston jälkeen kipua hoidetaan keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä.

Leikkauksen jälkeistä kipua ja turvotusta hoidetaan myös kylmähoidolla.

Laskimotukosten ehkäisyyn käytetään verenohennuslääkitystä pistoksena

navan seutuun. Sairaalassa sinut opetetaan huolehtimaan pistoshoidosta itse.

Pistoshoitoa jatketaan n. 4 viikkoa leikkauksesta.

Jos leikkausalueelle asetetaan haavaimu, se poistetaan yleensä toisena

päivänä leikkauksesta.

Haavalla olevat hakaset tai ompeleet poistetaan kahden viikon kuluttua

leikkauksesta.

Sairaalassaoloaika kestää noin viikon, riippuen haavan paranemisesta, kävelyn

hallitsemisesta ja leikatun lonkan liikkuvuuden edistymisestä.

Saunominen on sallittua normaalisti vuorokauden kuluttua hakasten poistosta.

Raskaus ja synnyttäminen ovat mahdollisia tekonivelleikkauksen jälkeen.

Seksuaalielämälle ei ole rajoituksia, kun huomioi leikkauksen jälkeiset

rajoitukset ja ääriasennot.

Autolla ajoa suositellaan vasta jälkitarkastuksen jälkeen.

Jos leikkausalue alkaa punottaa ja/tai turvota kotona, haava erittää tai sinulle

nousee lämpöä, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Ota yhteyttä lääkäriin myös

siinä tapauksessa, jos leikkausalueella tuntuu äkillistä pahenevaa kipua.


Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Fysioterapeutti ohjaa ja tukee kuntoutumista tekonivelleikkauksen jälkeistä kuntoutumista. Ohjauksen avulla voit itse osallistua aktiivisesti kuntoutumiseen. Ota tämä yleisohje mukaan leikkaukseen tullessasi, tarvittaessa yksilölliset ohjeet tarkennetaan toimenpiteen jälkeen.

Ennen leikkausta

Fysioterapeutti selvittää leikkauksen jälkeistä kuntoutumista, arvioi liikkumiskykyä sekä lonkkanivelen toiminnallisuutta. Samalla valitaan sopiva kävelyä helpottava apuväline esim. kyynärsauvat, joita tarvitset tavallisesti 1-2 kuukautta leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeen

Ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen vuoteessa ollessa käytetään selinmakuulla kiilatyynyä/tyynyä jalkojen välissä. Leikkauksen jälkeisenä päivänä aloitat fysioterapeutin avustamana kävelyharjoitukset esim. kävelytelineeseen tai kyynärsauvoihin tukeutuen.

Aluksi nouset istumaan avustettuna terveen puolen kautta tyyny polvien välissä.

Kävellessä kevennetään leikatun raajan kuormitusta kivun mukaan tai ortopedin yksilöllisten ohjeiden mukaan.

Fysioterapeutti ohjaa harjoituksia, joiden tavoitteena on vähentää turvotusta, vilkastuttaa verenkiertoa ja parantaa alaraajan lihasten toimintaa. On tarkoitus, että jatkat harjoituksia itsenäisesti kotona useita viikkoja.

Ortopedi antaa ohjeet leikkauksen jälkeen proteesityypin mukaan. Mahdollisesti alkuvaiheessa lonkkaniveltä ei saa koukistaa yli suoran kulman eikä kiertää ulospäin raajan ollessa suorana. Myös raajojen vientiä ristiin on varottava. Jatkossakaan lonkan ääriasennot eivät ole suotavia sijoiltaanmenoriskin takia. Terveelle kyljelle kääntyessä alaraajojen välissä on oltava tukeva tyyny, jotta leikattu alaraaja ei pääse painumaan ristiin toisen raajan yli. Leikatulle kyljelle saa kääntyä 3 – 6 viikon kuluttua leikkauksesta haavan paranemisen ja tuntemusten mukaan.


Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Itsenäistä selviytymistä voidaan helpottaa apuvälineillä. Aluksi käytetään tarvittaessa istuinkorotustyynyä, korotettua WC-istuinta, tarttumapihtejä ja sukanvetolaitetta. Lisäksi voidaan käyttää pitkävartista kenkälusikkaa ja sängynjalankorotuksia.

Raskaiden esineiden nostamista ja kantamista on syytä välttää jälkitarkastukseen asti, tarvittaessa voit keskustella lääkärin kanssa nostorajoituksesta.

Jälkitarkastukset

Ensimmäinen jälkitarkastus poliklinikalla on n. 2 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Tämän jälkeen kontrollikäynnit ovat 6 kuukauden ja vuoden kuluttua leikkauksesta jatkuen kahden vuoden välein. Tarvittaessa ortopedi voi yksilöllisesti arvioida kontrolliaikojen tiheyden. Poliklinikalla otetaan röntgenkuva ja ortopedi arvioi leikatun lonkkanivelen tilannetta. Fysioterapeutin kontrolli on ensimmäisen jälkitarkastuksen yhteydessä.

Sairaalavaiheen jälkeen

Alkuvaiheessa kävely on hyvää kuntoilua sisällä tai ulkona. Jälkitarkastuksen jälkeen voit lisätä liikkumista. Suositeltavia liikuntamuotoja ovat esim. kävely, pyöräily, uinti, tanssi, hiihto ja voimistelu. Vältä liikuntaa, missä paino tulee tärähtäen leikatun alaraajan päälle, se voi johtaa tekonivelen ennenaikaiseen kulumiseen ja irtoamiseen.

Kotona kannattaa kiinnittää huomiota turvallisuuteen. Huomioi esimerkiksi seuraavat vaaratekijät: liukas lattia, huono valaistus, kiikkerät tikkaat, repsottavat matonreunat yms. Liukastumista voi estää talvella jalkineisiin kiinnitettävillä nastoilla.

Jos saat fysikaalisia hoitoja, niin ilmoita fysioterapeutille tekonivelestäsi.


Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Sauvakävely apuvälineillä. Aluksi käytetään tarvittaessa istuinkorotustyynyä, korotettua WC-istuinta, tarttumapihtejä ja sukanvetolaitetta. Lisäksi voidaan käyttää pitkävartista kenkälusikkaa ja sängynjalankorotuksia.

Alkuvaiheessa kevennä kuormitusta kahdella sauvalla. Vie molemmat sauvat eteen, astu leikatulla alaraajalla sauvojen väliin, sitten ota askel terveellä alaraajalla toisen ohi. Ota yhtä pitkät askeleet molemmilla alaraajoilla.

Myöhemmin kun kuormituskipu on lievittynyt ja on lupa varata täydellä painolla, voit siirtyä vuorotahtiseen kävelyyn. Tuolloin vastakkainen ylä- ja alaraaja viedään samanaikaisesti eteen. Vuorotahtista tekniikkaa käytetään myös leikattaessa molemmat lonkat samalla kertaa.

Kotona voit kivun salliessa jättää sauvat vähitellen pois. Yhtä sauvaa voit käyttää leikatun alaraajan vastakkaisella puolella.

Porraskävely

YLÖSPÄIN – ensin terve alaraaja, sitten sauvat ja leikattu alaraaja viereen.

ALASPÄIN – ensin sauvat ja leikattu alaraaja, sitten terve alaraaja viereen

Jos molemmat lonkat leikataan samalla kertaa, ponnistaa voi kummalla jalalla tahansa.


Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Leikkauksen jälkeen tehtävät harjoitukset apuvälineillä. Aluksi käytetään tarvittaessa istuinkorotustyynyä, korotettua WC-istuinta, tarttumapihtejä ja sukanvetolaitetta. Lisäksi voidaan käyttää pitkävartista kenkälusikkaa ja sängynjalankorotuksia.

Leikkauksesta toipuminen sujuu paremmin, kun harjoittelet säännöllisesti. Liikkeiden tarkoituksena on vilkastuttaa verenkiertoa, parantaa lihasvoimia ja nivelten liikkuvuutta, jotta selviydyt paremmin päivittäisistä toimista.

Tee liikkeet perusteellisesti, jokaista liikettä 10-20 kertaa. Rentoudu liikkeiden välillä. Toista harjoitukset 2-3 kertaa päivässä.

Koukista ja ojenna nilkkoja reippaaseen tahtiin verenkierron vilkastuttamiseksi tunnin välein

Jännitä reisilihakset koukistamalla nilkat ja painamalla polvia alustaa vasten.

Jännitä pakaralihakset tiukasti yhteen.

Koukista leikatun alaraajan polvea ja lonkkaa niin, että kanta liukuu alustaa pitkin.

Vedä polvet koukkuun, jännitä pakarat ja nosta lantio ylös.


Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Viikon kuluttua leikkauksesta tehtävät harjoitukset apuvälineillä. Aluksi käytetään tarvittaessa istuinkorotustyynyä, korotettua WC-istuinta, tarttumapihtejä ja sukanvetolaitetta. Lisäksi voidaan käyttää pitkävartista kenkälusikkaa ja sängynjalankorotuksia.

Nosta leikatun alaraajan polvi eteen koukkuun.

Koukista leikatun alaraajan polvea vieden kantapäätä kohti pakaraa.

Vie alaraaja suorana taakse.

Vie alaraaja suoraan sivulle, pidä varpaat eteenpäin.

6 viikon kuluttua leikkauksesta

Asetu terveelle kyljelle.

Nosta leikattua alaraajaa

suoraan ylös.


Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Yksilölliset ohjeet apuvälineillä. Aluksi käytetään tarvittaessa istuinkorotustyynyä, korotettua WC-istuinta, tarttumapihtejä ja sukanvetolaitetta. Lisäksi voidaan käyttää pitkävartista kenkälusikkaa ja sängynjalankorotuksia.

Varauslupa: __________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Yhteystiedot:

Ortopedi ___________________________________

Fysioterapeutti ______________________________ p. 3134280

Reumaortopedian poliklinikka p. 3134316

Maanantai klo 8-10, tiistai ja torstai klo 12-14

Reumaortopedian vuodeosasto p. 3134283


Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

 • Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ky apuvälineillä. Aluksi käytetään tarvittaessa istuinkorotustyynyä, korotettua WC-istuinta, tarttumapihtejä ja sukanvetolaitetta. Lisäksi voidaan käyttää pitkävartista kenkälusikkaa ja sängynjalankorotuksia.

 • TYKS / Paimion sairaala, reumasairauksien hoitoyksikkö

 • Tekonivelpotilas ja tekonivelen tulehtumisriski

 • Ohje potilaalle. Näytetään hoitohenkilökunnalle erilaisiin toimenpiteisiin

 • mentäessä (esim. hammaslääkärille).

 • Kun leikkauspäätös on tehty, on minimoitava tekonivelen tulehtumisriski hoitamalla

 • Mahdolliset tulehduspesäkkeet jo ennen leikkausta mm. hampaiden ja suun alueen

 • tulehduspesäkkeiden hoito, ihon tulehdusten hoito.

 • Erityisesti niillä kroonista niveltulehdusta sairastavilla potilailla (esim. nivelreuma,

 • nivelpsoriasis), jotka joutuvat vaikean sairauden vuoksi pitkäaikaisesti käyttämään

 • kortisoni- tai solunsalpaajahoitoa, voi proteesin tulehtumisriski olla suurentunut.

 • Nivelproteesi-infektiota aiheuttavat ennen kaikkea Staphylococcus aureus ja

 • Epidermidis-nimiset bakteerit.

 • Tekonivelleikkauksen jälkeen uskotaan seuraavien periaatteiden vähentävän

 • proteesin tulehtumisriskiä:

 • Kun tekonivelpotilas joutuu toimenpiteisiin, jotka kohdistuvat hampaisiin, suuhun, ylähengitysteihin, mahaonteloon, suku- tai virtsaelimiin tai paiseen avaukseen, suositellaan käytettäväksi seuraavaa antibioottilääkettä tekonivelen tulehtumisriskiä vähentämään:

 • Ensimmäisen puolen vuoden aikana proteesin asentamisen jälkeen on pyrittävä välttämään bakteerien veriteitse leviämistä aiheuttavia toimenpiteitä.

 • Profylaksiassa noudatetaan endokardiittiprofylaksiohjetta (Yleislääkärin käsikirja,

 • Duodecim)

 • Suun kautta annettava profylaksi

 • Ensisijainen

 • - Amoksisilliini 3 g kerta-annos tunti ennen toimenpidettä, lapsille 50

 • mg/kg

 • Vaihtoehdot penisilliinille allergisille

  • Roksitromysiini 0,3 g kerta-annos, lapsille 8-10 mg/kg tai

  • Erytromysiiniasistraatti 0,8 g kerta-annos, lapsille 30 mg/kg tai

  • Klindamysiini 0,6 g kerta-annos, lapsille 20 mg/kg

 • Laskimoon annettava profylaksi

 • Pallean yläpuoliset toimenpiteet

  • Ampisilliini 2 g infuusio, lapsille 50 mg/kg tai

  • Vankomysiini 1 g 1 tunnin infuusio, lapsille 20 mg/kg

 • Pallean alapuoliset toimenpiteet

  • Ampisilliini tai vankomysiini kuten edellä ja

  • Tobramysiini 0,12 g infuusio, lapsille 3 mg/kg tai

  • Netilmysiini 0,15 g infuusio, lapsille 3 mg/kg