canlilarin temel b le enler n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
CANLILARIN TEMEL BÄ°LEÅžENLERÄ° PowerPoint Presentation
Download Presentation
CANLILARIN TEMEL BÄ°LEÅžENLERÄ°

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 34

CANLILARIN TEMEL BÄ°LEÅžENLERÄ° - PowerPoint PPT Presentation


  • 412 Views
  • Uploaded on

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ. KARBONHİDRATLAR. İÇİNDEKİLER. KARBONHİDARLARIN ÖZELLİKLERİ KARBONHİDRAT ÇEŞİTLERİ KARBONHİDRATLARIN GÖREVLERİ KARBONHİDRAT İÇEREN BESİNLER. KARBONHİDRATLAR.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'CANLILARIN TEMEL BÄ°LEÅžENLERÄ°' - adena-chang


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
ndek ler
İÇİNDEKİLER
  • KARBONHİDARLARIN ÖZELLİKLERİ
  • KARBONHİDRAT ÇEŞİTLERİ
  • KARBONHİDRATLARIN GÖREVLERİ
  • KARBONHİDRAT İÇEREN BESİNLER
karbonh dratlar
KARBONHİDRATLAR
  • Karbonhidrat, hem canlının yapısına katılan hem de enerji sağlayan karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşiklerin genel adıdır.
karbonh drat
KARBONHİDRAT
  • 1) Canlılarda enerji verici madde olarak kullanılır.2) Bitki mantar hücre çeperi esas maddesini oluşturur.3) DNA RNA gibi önemli organik maddelerin yapılarına katılırlar
karbonh dratlarin siniflandirilmasi
KARBONHİDRATLARIN SINIFLANDIRILMASI
  • MONOSAKKARİTLER
  • DİSAKKARİTLER
  • POLİSAKKARİTLER
1 monosakkar tler
1-MONOSAKKARİTLER

İçerdikleri C sayısına göre 2'ye ayrılırlar.

a) 5C'lu şekerler : Riboz, Deoksiriboz

b) 6C'lu şekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz

  • Riboz  RNA'da bulunur. Deoksiriboz  DNA'da bulunur.
  • Glikoz  Bal,üzüm ve incirde bol bulunur.
  • Fruktoz  Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur.(meyve şekeri)
  • Galaktoz  Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur.(süt şekeri).
2 disakkaritler
2-Disakkaritler
  • 1-Hücre zarından geçemezler
  • 2-Suda çözünürlerYapısında glikozit bağı vardırÖrn:Maltoz Laktoz Sukroz Glikoz + Glikoz ----------Maltoz + SuGlikoz + Früktoz ----------Sukroz (sakkaroz) + SuGlikoz + Galaktoz ----------Laktoz + Su
3 polisakkaritler
3- Polisakkaritler

1-Hücre zarından geçemezler2-(n)kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar. (n-1)kadar su harcanır. Çeşitleri 1-Nişasta: 2-Glikojen 3-Selüloz: 4- Kitin

1 ni asta
1- Nişasta
  • Bitkilerde glikozun depo şeklidir.
  • Suda az çözünür.İyot ile maviye boyanır.
  • Bitkide depolanır.Yumru ve tohumlarda daha çok depolanır.
2 glikojen
2-Glikojen
  • Hayvanlarda glikozun depo şeklidir.
  • Suda çözünür.İyot ile kahverengiye boyanır.
  • En fazla karaciğer ve kaslarda bulunur,depo edilir.

Enzimler tarafından çok hızlı yapılıp parçalanan glikojen, bakteriler, mantarlar ve birçok hayvandaenerji depolanmasına yarar

3 sel loz
3- Selüloz
  • Bitkilerde yapı maddesidir.Çeperin yapısına katılır.
  • Düzdür ve beta glikozit bağı ile bağlanmıştır.
  • suda çözünmez

Selüloz bitkinin sert ve kuvvetli olmasını sağlar, otçul hayvanlar selülozu sindirebilirler bunun nedeni ise bağırsaklarında yaşayan simbiyoz bakterileri, protozoa türleri ve odun yiyen bazı böcek türlerinin salgıladıkları selülaz enzimidir.

Selüloz sanayide cmc adıyla seramik yapımında, boya üretiminde üstün film yapıcılığı sayesinde ekonomik oluşuyla da tercihen kullanılmaktadır

4 kitin
4-Kitin

Eklembacaklılar tarafından dış iskeletin kurulmasında kullanılan ve Mantarların hücre çeperini oluşturan karbonhidrata kitin denir.

slide13

Tıp

Kitin elastik ve sağlam bir madde olduğundan cerrahi ip olarak kullanıma uygundur. Yaralar iyileşirken kitin de zamanla ayrışarak uzaklaşır. Bunun yanında kitin insanlarda yaraların iyileşmesinde nadir rastlanan bazı özelliklere sahiptiar.

Tarım

Son çalışmalar kitinin bitkilerde savunma mekanizması için iyi bir indüktör olduğunu göstermiştir. Son olarak kitinin bitkilerde immun yanıtı geliştirmeye yardımcı bir fertilizer olabilirliği test edilmiş, sonuçta çok daha iyi verim sağlanmış ve ortalama ömür artmıştır

slide14

Endüstriyel

Kitin birçok endüstriyel işlemde kullanılır. Suyun temizlenmesinde ve gıdalarla ilaçlarda kıvam arttırıcı ve koruyucu olarak kullanılır. Ayrıca boya, kumaş ve yapan bir polisakkariddir

karbonh drat eren bes nler
KARBONHİDRAT İÇEREN BESİNLER
  • Karbonhidratlar en çok Ekmek, makarna, fasulye, patates, kepek, pirinç,tahıl ve hububat içinde bulunurlar.
soru 1
Soru 1
  • Bir hidroliz reaksiyonunda 520 molekül su kullanılmış ve 521 glikoz elde edilmiştir. Kaç glikozit bağı koparılmıştır?

A) 520 B) 521 C) 522 D) 1040 E) 1100

Cevap A

soru 2
Soru 2
  • Aşağıdakilerden hangisi karbonhidratların vücuttaki ana görevidir?

A) Yapıtaşı olarak kullanılırlar

B) Vücudu dış etkilerden korurlar

C) Enerji vericidirler

D) Yapıcı ve onarıcıdırlar

E) Savunma sistemini oluştururlar

CEVAP C

soru 3
Soru 3
  • X + Y = Z reaksiyonunda Z bir disakkarit ise bununla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

A) X ve Y birer monosakkarittir

B) Bu bir dehidrasyon sentezidir

C) Z maddesi glikozit bağı taşır

D) Z maddesi bir proteindir.

E) X glikoz olabilir.

CEVAP E

soru 5
Soru 5
  • Temel yapı taşları glikoz olan aşağıdaki bileşiklerden hangisi hayvansal karbonhidrattır?

A) Nişasta B) Maltoz C) Sükroz D) Glikojen E) Selüloz

CEVAP D

soru 4
Soru 4
  • Aşağıdakilerden hangisi çay şekerinin diğer adıdır?
  • A) Laktoz
  • B) Maltoz
  • C) Galaktoz
  • D) Sakkaroz

CEVAP D

soru 6
Soru 6
  • Aşağıdakilerden hangisi monosakkarit değildir?
  • A) Glikoz
  • B) Maltoz
  • C) Früktoz
  • D) Galaktoz

CEVAP B

soru 7
Soru 7
  • Aşağıdaki tablo monosakkaritleri, bunların birleşmesi ile oluşan disakkarit ve polisakkaritleri göstermektedir. Hangisi yada hangileri doğru eşleştirilmiştir?
  • MonosakkaritDisakkaritPolisakkarit
  • I. Glikoz Fruktoz Nişasta
  • II.Galaktoz Glikoz Glikojen
  • III.Glikoz Fruktoz Selüloz
  • IV.Glikoz Sükroz Nişasta
  • V. Fruktoz Galaktoz Glikoz

CEVAP D

soru 8
Soru 8
  • Aşağıdakilerden hangisi yapı taşlarına hidroliz edilemez?

A) Laktoz B) Nişasta C) Glikoz D) Sükroz E) Selüloz

CEVAP C

soru 9
Soru 9
  • Aşağıdakilerden hangisi kısa sürede sindirilen karbonhidrat kaynağıdır?
  • A) Reçel
  • B) Kuru fasulye
  • C) Mercimek
  • D) Nohut

CEVAP A

soru 10
Soru 10
  • Bir kapta bulunan sükroz, maltoz ve laktoz bileşikleri hidroliz edilirse, aşağıdaki bileşiklerden hangisinin en fazla oluşması beklenir?

A) Glikoz B) Sükroz C) Galaktoz D) Fruktoz E) Pentoz

CEVAP A

soru 11
Soru 11
  • Aşağıdakilerden hangisi fotosentez sırasında bitkiler tarafından sentezlenmez?

A) Selüloz B) Nişasta C) Fruktoz D) Maltoz E) Gilikojen

CEVAP E

soru 12
Soru 12
  • Günlük enerji ihtiyacının ne kadarı karbonhidratlardan karşılanmalıdır?
  • A) % 10-15’i
  • B) % 35-40
  • C) % 50-60
  • D) % 80-85
  • E) % 90-95

CEVAP C

genel k lt r sorusu 1
Genel kültür sorusu 1
  • Kemik ve dişlerin gelişimi için en önemli mineral aşağıdakilerden hangisidir?
    • A)Kalsiyum B)Demir C)İyot D)Fülor E)Magnezyum

CEVAP A

genel k lt r sorusu 2
Genel kültür sorusu 2
  • Guatr hastalığı hangi mineral eksikliğinde oluşur?

A) Kalsiyum B) Fosfat C) İyot D) Bakır E) Magnezyum

CEVAP C

genel k lt r sorusu 4
Genel kültür sorusu 4
  • Bitkiler güneş enerjisini hangi enerji şekline dönüştürürler?
    • A) Elektrik enerjisi
    • B) Işık enerjisi
    • C) Hareket enerjisi
    • D) Kimyasal bağ enerjisi
    • E) Isı enerjisi

CEVAP C

genel k lt r sorusu 3
Genel kültür sorusu 3
  • Fosfat açısından en zengin besin aşağıdakilerden hangisidir?

A)Süt B)Et C)Baklagiller D)Yeşil sebzeler E)Kuruyemiş

CEVAP A

klasik yorum sorusu
Klasik Yorum Sorusu

Bugünlük ders bitti 

Karbonhidratlar hakkında az veya çok iyi veya kötü bir ders dinlediniz!!

Genel bir bakış açısıyla gıda kimyası dersi için veya sizin meslek hayatınızda size ne gibi artıları olabilir?

Gereklilikleri nelerdir?

slide33
Ödev 
  • Günlük hayatta karşılaşılan karbonhidrat içeren tüm besinleri yazarak kendinizce sınıflandırma yapınız?

NOT: Haftaya bugün ödev teslim edilecek.