Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
MAKSUD KITARAN HIDROLOGI PowerPoint Presentation
Download Presentation
MAKSUD KITARAN HIDROLOGI

MAKSUD KITARAN HIDROLOGI

879 Views Download Presentation
Download Presentation

MAKSUD KITARAN HIDROLOGI

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. KITARAN HIDROLOGI

  3. KITAR HIDROLOGI IALAH KITARAN AIR YANG MELIBATKAN FASA PERUBAHAN AIR YANG BERTERUSAN. CECAIR ?GAS?PEPEJAL PROSES2 KITARAN HIDROLOGI DIBAHAGIKAN KEPADA 2 KUMPULAN IAITU: =PROSES MENDATAR : ~LARIAN AIR PERMUKAAN ~ALIRAN AIR BAWAH TANAH ~AIR LINTANG ATMOSFERA =PROSES MENEGAK: ~SEJATAN ~SEJATPELUHAN ~KERPASAN ~PINTASAN/CEGATAN SILARA ~RESAPAN

  4. PERGERAKAN AIR ANTARA BUMI DENGAN ATMOSFERA DIKENALI SEBAGAI KITARAN HIDROLOGI. FAKTOR HABA ADALAH FAKTOR UTAMA ~AIR DARI TAKUNGAN AIR DAN PERMUKAAN BUMI AKAN DUSEJAT MEANJADI WAP AIR WAP AIR DARI PROSES TRANSPIRASI TUMBUH-TUMBUHAN MENYUMBANG PEMBENTUKAN KITARAN HIDROLOGI. WAP AIR AKAN BERKITAR DLM ATMOSFERA MEMBENTUK KERPASAN KHUSUSNYA HUJAN DAN SALJI. ~APABILA KERPASAN JATUH KE PERMUKAAN BUMI, KERPASAN AKAN MENGALAMI 2 PROSES.

  5. PROSES PERTAMA: ~SUSUPAN ATAU MENYERAP KE DALAM TANAH DAN MENGALIR SEBAGAI AIR BAWAH TANAH MENUJU KE SUNGAI DAN KE LAUT. PROSES KEDUA: ~MENGALIR DI PERMUKAAN SEBAGAI LARIAN AIR PERMUKAAN DAN DI DALAM ALUR-ALUR SUNGAI SETERUSNYA MENUJU KE LAUT. DI LAUT, PROSES SEJATAN BERLAKU DAN WAP-WAP AIR AKAN MEMASUKI ATMOSFERA SEMULA. KITARAN HIDROLOGI TIADA TITIK PERMULAAN, TETAPI TEMPAT PERMULAAN YANG AGAK BAIK IALAH DI LAUTAN. BERMULA DI LAUTAN, KITARAN AIR BERAKHIR DI LAUTAN SETELAH MELALUI 4 MEDIUM: HIDROSFERA?ATMOSFERA?LITOSFERA?BIOSFERA.

  6. MATAHARI MERUPAKAN PENGGERAK UTAMA YANG MENGGERAKKAN KITARAN HIDROLOGI, MEMANASKAN AIR DLM LAUTAN, SUNGAI, TASIK, KOLAM YANG TERSEJAT SEBAGAI WAP KE DLM ATMOSFERA. TENAGA MATAHARI JG MEMULAKAN PROSES TRANSPIRASI TUMBUHAN. TANPA TENAGA SURIA, KITARAN HIDROLOGI TIDAK AKAN WUJUD.

  7. MARI TONTON VIDEO KLIP PENDEK TENTANG KITARAN HIDROLOGI.