slide1 l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Lőrincz István dr. PowerPoint Presentation
Download Presentation
Lőrincz István dr.

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 101

Lőrincz István dr. - PowerPoint PPT Presentation


 • 807 Views
 • Uploaded on

A SZÍVRITMUS ZAVARAI. Lőrincz István dr. A ritmuszavarok, aritmiák fogalma.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Lőrincz István dr.' - Leo


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

A SZÍVRITMUS ZAVARAI

Lőrincz István dr.

a ritmuszavarok aritmi k fogalma
A ritmuszavarok, aritmiák fogalma

A szív négyüregű, izmos szerv, amely hatékonyan, megbízhatóan és folyamatosan működik egy életen keresztül. Az egyes szívüregek izomzata meghatározott sorrendben húzódik össze, a lehető legkisebb energiával a legtöbb vért továbbítva minden szívdobbanásnál.

a ritmuszavarok az aritmi k fogalma
A ritmuszavarok, az aritmiák fogalma

Az izomrostok összehúzódását a szívben elektromos kisülés váltja ki, ami jól szabályozott módon, meghatározott sebességgel halad végig a szíven keresztül a megfelelő ingerületvezető nyalábokon. A ritmikusan keletkező impulzusok minden egyes szívdobbanáskor a szív jobb pitvarának falában található ingerképző központból,a szinusz csomóból (szinoatriális csomó) indulnak ki. Az impulzusok frekvenciáját az idegi szabályozás és a véráramban keringő hormonok is befolyásolják.

a ritmuszavarok az aritmi k fogalma5
A ritmuszavarok, az aritmiák fogalma

Az idegrendszernek a szívritmust automatikusan szabályozó része az ún. autonóm idegrendszer, amely a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszerből áll. A szimpatikus rendszer gyorsítja, a paraszimpatikus lassítja a szívritmust. A szimpatikusrendszer a szívet egy ideghálózat (ún. szimpatikus plexus) révén szabályozza. A paraszimpatikus rendszer egyetlen ideg, a vágusz ideg működésén keresztülbefolyásolja a szívritmust

a ritmuszavarok az aritmi k fogalma6
A ritmuszavarok, az aritmiák fogalma

Nyugalomban a szívritmus normálisan 60­100/perc. Fiatalokban azonban alacsonyabb szívfrekvencia is normális lehet, különösen ha valaki sokat sportol. A szívritmus változásai bizonyos keretek között normálisnak tekinthetők. A szívritmus nemcsak a fizikai aktivitás és inaktivitás függvénye, hanem befolyásolják bizonyos ingerek is, így a fájdalom és a düh.

a ritmuszavarok az aritmi k fogalma7
A ritmuszavarok, az aritmiák fogalma

Akkor beszélünk ritmuszavarról (aritmia), ha a szívritmus indokolatlanul gyors (tachikardia) vagy lassú (bradikardia), vagy amikor az elektromos impulzusok nem a szokásos ingervezető utakon hozzák létre az összehúzódást. Ritmuszavarnak nevezzük a túl gyors vagy túl lassú szabályos ritmust, és a szabálytalan ritmusú szívműködést is.

a ritmuszavarok t netei
A ritmuszavarok tünetei
 • Nem mindig okoznak tüneteket
 • A szívdobogás (palpitáció).
 • Szabályos
 • Szabálytalan
 • Egyszeri – ritka – ismétlődő
 • Az aritmiát kiváltó szívbetegség természete és súlyossága fontosabb, mint maga az aritmia
 • Ha az aritmia a szív pumpafunkcióját befolyásolja,
 • szédülést,
 • gyengeséget és
 • ájulást (szinkópe) s okozhat.
a ritmuszavarok k risme
A ritmuszavarok kórisme

Az állapot pontos természetének meghatározásához általában különböző kiegészítő vizsgálatok szükségesek.

A ritmuszavarok kimutatásában az elektrokardiográfias a legfontosabb diagnosztikai eljárás.

Ez a vizsgálat az aritmia grafikusmegjelenítését teszi lehetővé.

a ritmuszavarok k risme15
A ritmuszavarok kórisme

Az EKG a szív ritmusát csak igen rövid időn keresztül regisztrálja, az aritmiák azonban gyakran csak átmenetileg jelentkeznek.

Hordozható készülék (Holter-monitor),n amelyet 24 órán keresztül - rögzíti a jelentkező aritmiákat, miközben a beteg normális életvitelét folytatja. A beteg naplót vezet.

Az életet veszélyeztető aritmiára gyanús beteget kórházban vizsgálják ki.

slide18

Hírtelen szívhalálban elhunyt EKG felvétele

6:02 AM

6:05 AM

6:07 AM

6:11 AM

Josephson, ME

slide20

Az életet megrövidítő ritmuszavarok gyanújakor - elektrofiziológiai vizsgálat. A legsúlyosabb aritmiák ezzel a módszerrel mutathatók ki.

k rj slat s kezel s
Kórjóslat és kezelés

A prognózis attól függ, hogy a ritmuszavar a pitvarban v. a kamrában keletkezik. Általában a kamrában keletkező aritmiák a súlyosabbak, bár sok közülük veszélytelen.

A legtöbb aritmia nem okoz tüneteket és nem befolyásolja a szívpumpa működését, egyáltalán nem veszélyes. Komoly szorongást okozhat azonban.

Többnyire azonban megnyugszik, ha megérti, hogy a jelenség ártalmatlan. Ha az orvos megváltoztatja a beteg gyógyszereit vagy adagolásukat, ill., ha a nem fogyaszt alkoholt v. nem végez fizikai megerőltetést, az aritmia ritkábbá válhat, sőt elmúlhat.

slide23

Az antiarrhythmiás th. célja és lehetőségei

 • az alap- és a kísérő betegségek kezelése elengedhetetlen
 • Cél:megszüntetés, prevenció, életminőség javítása
 • Módszerek:
   • Életmód változtatás
   • Fizikális manőverek(Carotis sinus masszázs, Valsalva manőver, stb.)
   • Nem antiarrhythmiás gyógyszerek
   • Antiarrhythmiás gyógyszerek
   • Elektromos terápia:pacemaker, DC-shock, ICD)
   • Katéter ablatio, (rádiófrekvenciás, cryoablatio, kémiai)
   • Sebészi terápia - cryoablatio, rövid-pálya átvágás, izolációs műtét, maze-(labirintus), corridor- (folyosó) műtét, transzplantáció.
   • A fentiek kombinációi
kezel s
Kezelés

Az antiaritmiás (a ritmuszavarok kezelésére alkalmas) gyógyszerek azon aritmiák gyógyítására használatosak.

Egyetlen gyógyszer sincs, amely minden esetben mindenféle aritmiában hatásos volna. Néha több gyógyszert kell kipróbálni, amíg egy hatásosat találunk. Az antiaritmiás gyógyszereknek mellékhatásai is lehetnek, amelyek súlyosbítják, sőt kiválthatják az aritmiát

kezel s25
Kezelés

A mesterséges pacemakerek (ejtsd: pészméker) elektromos vezérlők, amelyek a szív saját ingerképző rendszere helyett dolgoznak, és úgy vannak programozva, hogy utánozzák a szív normális ingerképzését.

Általában sebészeti úton ültetik be a mellkas bőre alá, és a szívhez vezetékek haladnak. Az alacsony energiaigény és az új típusú elemek következtében ezek az egységek akár 8­10 évig is működhetnek.

kezel s26
Kezelés

Az új eszközök esetében szinte teljesen kiküszöbölték az autóban lévő gyújtáselosztók, a radar, a mikrollámú sütők és a repülőtéri biztonsági detektorok esetén fellépő kölcsönhatást. Néhány berendezés ­ a mágneses rezonancia vizsgálathoz (MRI) alkalmazott eszközök és a diatermia (izmok melegítéséhez használatos eszközök fizikoterápia során) ­ azonban zavarhatják a pacemaker működését.

kezel s27
Kezelés

A pacemaker leggyakrabban a túl lassú szívműködés kezelésére használatos. Amikor a szívritmus a beállított érték alá esik, a PM elektromos impulzusokat ad.

Nagyon ritkán a PM a túl gyors szívműködés megállítására és a szívritmus lassítására használatos.

pacemaker rendszer alkot elemei a test sz vettel egy tt alkotj k a komplett ramk rt
Pacemaker rendszer alkotó elemei a test szövettel együtt alkotják a komplett áramkört
 • Pulzus generátor: energiaforrás v. telep
 • Elektródok/ vagy kábelek
 • Katód (negatív elektród)
 • Anód (pozitív elektród)
 • Test szövet

Elektód

Impulzus generátor = IPG

Anód

Katód

kezel s29
Kezelés

Néha csak elektromos sokk tudja megállítani a

szabálytalan ritmust és újraindítani a normálist.

Az elektromos sokk ilyen irányú felhasználását hívják kardioverziónak, v. defibrillációnak. A kardioverzió használható a pitvarból v. kamrából kiinduló aritmiákban. Az orvosok és ápolók az életetveszélyes aritmiák esetén defibrillátort használnak az elektromos sokk létrehozására.

kezel s31
Kezelés

ICD

Van azonban kártyacsomag méretű

defibrillátor is, mely sebészeti úton ültethető be.

Ezek a kiseszközök automatikusan érzékelik az életet veszélyeztető aritmiákat, és létrehozzák az elektromos sokkot, amikor a szív megáll. Mivel ezek a defibrillátorok nem előzik meg az aritmiákat, ezeknek a betegeknek gyógyszert is kell szedniük.

kezel s32
Kezelés

A ritmuszavarok bizonyos típusait sebészeti, vagy egyéb invazív beavatkozásokkal lehet korrigálni. Pl. koszorúér-betegségben fellépő aritmiákat ballon katéteres tágítással vagy koronária bypass műtéttel lehet gyógyítani.

kezel s33
Kezelés

Ha az aritmiát az ingervezető rendszer egy pontjának eltérése okozza, akkor ennek a helynek a roncsolása v. eltávolítása szükséges. A roncsolás a szívbe juttatott katéteren keresztül RF energiával (katéteres abláció) történik. A szívinfarktus után életveszélyes ritmuszavar alakulhat ki, amelyet kamrai tachikardiának nevezünk. Ezt az aritmiát egy sérült szívizomterület keltheti, ez meghatározható és nyitott szívműtéttel eltávolítható.

sinus t achycardia
Sinus tachycardia

Sinus bradycardia

a sinuscsom betegs g
A sinuscsomó betegség

A szinusz csomó betegség a természetes pacemaker funkció sokféle zavarát foglalja magában.

Ez a szindróma folyamatosan fennálló lassú szívműködést (szinusz bradikardia), vagy az ingerképzés helye és a pitvar között teljes blokkot (szinusz-leállás) eredményezhet, a képződő impulzusok emiatt nem vezethetnek a pitvar kontrakciójához. Ilyen esetben a pitvar más helyén vagy magában a kamrában jön létre az ingerképzés.

A szinusz csomó betegség nagyon fontos altípusa a bradikardia-tachikardia szindróma, amelyben a gyors pitvari ritmus ­ esetleg a pitvarlebegés vagy -remegés ­tartósan lassú szívműködésű periódusokkal váltakozik.

t netek s k risme a sinuscsom betegs g
Tünetek és kórismeA sinuscsomó betegség
 • Fáradtság, gyengeséget
 • Ájulás,
 • Szívdobogásérzés,
 • Mellkasi fájdalom
 • A szinusz csomó betegség dg. az terelheti a gyanút, ha a pulzus lassú,és különösen ha még rendszertelen is, illetve ha szélsőségek között ingadozik akkor is, amikor a beteg fizikai aktivitása nem változik. A tipikus EKG eltérések ­ különösen pedig a 24 órás monitorozás során a kísérő tünetekkel együtt regisztrált elváltozások .
kezel s a sinuscsom betegs g
KezelésA sinuscsomó betegség

A tünetekkel rendelkező betegeknek általában pacemaker beültetésére van szükségük. A PM ebben az esetben inkább a szívverés gyorsítására, mint lassítására szolgálnak. Gyors szívritmus esetén gyógyszeres kezelés szükséges. Gyakran tehát a beültetett pacemaker, valamint a gyors szívműködést lassító gyógyszerek (pl. béta-blokkolók vagy verapamil) együttes alkalmazása a legjobb terápia.

slide42

A sinuscsomó betegség

 • 1. Sinus bradycardia, SA-blokk, sinus leállás, pitvari fibrillatio
   • -atropin,
   • -isoproterenol,
   • -pacemaker (AAIR, AAT-R, VVIR, DDDR)
 • 2. Brady-tachy syndroma
 • pacemaker +
 • gyógyszer (-blokkolók, digitálisz, sotalol, verapamil-diltaizem, amiodaron)
pitvar remeg s s lebeg s
Pitvar remegés és lebegés

Pitvarlebegés és a pitvarremegés igen gyors elektromos kisülés, ami a pitvar összehúzódását rendkívül gyorssá teszi, s ezzel a kamrákat a normálisnál gyorsabb és kevésbé hatékony összehúzódásra készteti.

pitvar remeg s s lebeg s45
Pitvar remegés és lebegés

Felléphet alkalmanként, de állandósulhat is. A pitvar összehúzódásai rendkívül gyorsak, és a pitvar falának remegését okozzák, így a vért nem tudja hatékonyan a kamrákba pumpálni.

Remegés esetén a pitvar ritmusa, s így a kamrai ritmus is szabálytalan.

Lebegés esetében a pitvari és kamrai ritmus általában szabályos. Mindkét esetben a kamrák lassabban működnek, mint a pitvarok, mivel a pitvar-kamrai csomó és a His-köteg nem tudja olyan gyorsan vezetni az impulzusokat, és csak minden második-negyedik ütés jut keresztül rajtuk. Így a kamrák gyors működésük miatt nem tudnak teljesen telődni. Pitvarlebegés vagy -remegés a szív más betegsége nélkül is előfordul, de gyakrabban alakul ki alapbetegség miatt (pl. koronária-, magas vérnyomás betegség, alkoholfogyasztás v. pajzsmirigy-túlműködés).

t netek s k risme pitvar remeg s s lebeg s
Tünetek és kórismePitvar remegés és lebegés
 • A PF a leggyakoribb klinikailag jelentőséggel bíró arrhythmia
 • Incidenciája emelkedik az évekkel és az ún. strukturális szívbetegségek megjelenésével
 • 30 %-ban nincs strukturális szívelváltozás
 • A stroke leggyakoribb oka ( 70%-ban ), különösen idősekben
 • A PF-ban szenvedők mortalitása 3x , mint a kontroll csoporté - stroke miatt
 • Számos betegség okozhat PF-t, de a HYPERTENZIÓ a leggyakoribb
 • Rontja az életkilátásokat és sokba kerül az egészségügynek
 • A legtöbben palpitatióról, gyengeségről, fulladásérzésről és fáradékonyságról panaszkodnak, de van „tünetmentes” is
 • TACHYCARDIOMYOPATRHIA, PITVAR I DILATATIO !!!
 • A PF PF-t nemz, okoz, önperpetuáló folyamat
kezel s pitvar remeg s s lebeg s
KezelésPitvar remegés és lebegés

A kamrai összehúzódás ritmusának szabályozása, a szabálytalan ritmus kiváltó okának kezelése és a norm. szívritmus helyreállítása., vérrögépződés és az embolizáció megakadályozása. Az első lépés a pitvarremegés és -lebegés kezelésében a kamrai ritmus olyan mértékű lassítása, amellyel növelhető a vérpumpálás hatékonysága. A kamrai összehúzódások lassíthatók digoxinnal, ami csökkenti az impulzusok átvezetési sebességét a kamrákra. Más gyógyszerrel ­ béta-blokkolóval (pl. propranolol v. metoprolol, atenolol) v. Ca-csat.- blokkolóval (pl. diltiazem vagy verapamil) ­ együtt adva.

kezel s pitvar remeg s s lebeg s48
KezelésPitvar remegés és lebegés

Az alapbetegség gyógyítása ritkán enyhíti a pitvari aritmiákat, kivéve, ha pajzsmirigy-túlműködésről van szó.

Bár a pitvarlebegés és -remegés olykor önmagától is visszatér normálisritmusba, de sokszor beavatkozás szükséges a normális ritmusra való átalakításhoz.

Konverzió létrejön a szokásos antiaritmiás gyógyszerekkel, gyakran elektromos sokk (kardioverzió) a leghatásosabb. Bármilyen beavatkozás sikerének valószínűsége annál kisebb, minél hosszabb idő óta áll fenn a pitvar szabálytalan működése (különösen 6 hónap vagy annál hosszabb időtartam), minél kifejezettebb a pitvar megnagyobbodása és minél súlyosabb a kiváltó szívbetegség.

Ha a konverzió sikeres, az aritmia visszatérésének nagy a kockázata még akkor is, ha a beteg gyógyszereket szed (pl. kinidint, prokainamidot, propafenont vagy flekainidet).

kezel s pitvar remeg s s lebeg s49
KezelésPitvar remegés és lebegés

Ha az összes kezelés eredménytelen, akkor a pitvarkamrai csomót kell rádiófrekvenciás eljárással szívkatéterezés kapcsán (katéteres abláció) roncsolni. Ez az eljárás megszakítja a összeköttetést a fibrilláló pitvar és kamra között, azonban mesterséges pacemaker szükséges a kamrák további működéséhez.

kezel s pitvar remeg s s lebeg s50
KezelésPitvar remegés és lebegés

A véralvadékok kialakulásának veszélye a PF-ban megnő, ha a bal pitvar megnagyobbodott, v. a mitrális billentyű beteg. A véralvadék elszabadulásának és a stroke kialakulásának a veszélye akkor növekszik meg, ha állandóan visszatérő PF epizódjaik vannak, és ha a PF-t a norm. ritmusra áll vissza.

Általános véralvadásgátló kezelés javasolt a vérrögképződés megelőzésére. Azonban a véralvadást gátló kezelés is veszélyeket rejt magában.

Egyéni mérlegelés- a potenciális haszon/kockázat.

slide52

SVT

Carotid Sinus Massage

slide53

SVT

Adenosine 6 mg

P

P

P

P

slide54

Carotid Sinus Massage

Stimulation of

carotid sinus

triggers

baroreceptor

reflex and

increased vagal

tone, affecting

SA and AV

nodes

slide55

Termination of SVT by

Vagotonic Maneuver (Carotid Sinus Massage)

slide56

Szív blokk- AV blokk

SA

Node

Ventricularis góc

sz v blokk
Szív blokk

A szívblokk során a pitvar és a kamra között elhelyezkedő pitvar-kamrai csomón az elektromos impulzus késve jut keresztül.

A szívblokk foka első-, másod- és harmadfokú lehet attól függően, hogy a vezetés a kamrákra enyhén, illetve időszakosan késleltetett, vagy teljesen megszűnt.

sz v blokk58
Szív blokk

A szívblokk során a pitvar és a kamra között elhelyezkedő pitvar-kamrai csomón az elektromos impulzus késve jut keresztül.

A szívblokk foka első-, másod- és harmadfokú lehet attól függően, hogy a vezetés a kamrákra enyhén, illetve időszakosan késleltetett, vagy teljesen megszűnt.

sz v blokk59
Szív blokk

Az elsőfokú szívblokk esetén a pitvarminden impulzusa eléri a kamrát, de lelassul a pitvar-kamrai csomón, a késés időtartama a másodperc törtrészét nem haladja meg. A vezetési probléma ebben a formában nem okoz tüneteket. Az elsőfokú szívblokk gyakori az edzett atlétákon, tinédzsereken, fiatal felnőtteken, és a vágusz ideg nagyfokú aktivitása esetén. Ezt az állapotot okozhatja még egyéb szívbetegség és gyógyszerek is. A vezetési zavar az EKG-n látható megnyúlt átvezetési idő alapján állapítható meg.

sz v blokk61
Szív blokk

A másodfokú szívblokk esetén nem minden impulzus jut át a pitvarból a kamrába. Ebben a blokk-típusban a szívütések lelassulnak v. szabálytalan ritmusúvá válnak. A másodfokú blokk néhány formája harmadfokúvá alakul.

sz v blokk64
Szív blokk

Harmadfokú blokkban az impulzusok pitvarból kamrára valóterjedése teljesen blokkolt. A szívműködést a pitvar-kamrai csomó vagy maguk a kamrák vezérlik. A szív normális szinusz csomó működése kiesik,így a kamrai ütések nagyon lassúak, kevesebb mint 50/perc. A harmadfokú blokk súlyos aritmia, ami a szív pumpafunkcióját befolyásolhatja.

Gyakori az ájulás (szinkópe), a szédülés és a hirtelen fellépő szívelégtelenség. Amikor a kamrai ritmusgyorsabb mint 40/perc, a tünetek kevésbé súlyosak, de fáradtság, alacsony vérnyomás és légszomj észlelhető. A pitvar-kamrai csomó és a kamra elektromos vezérlése nemcsak lassú ritmusú, hanem gyakran rendszertelen és megbízhatatlan is.

el rehaladott av block
Előrehaladott AV block

Tobb mint kettő P hullámot nem követ QRS

kezel s sz v blokk
KezelésSzív blokk

Az elsőfokú blokk nem igényel kezelést. Másodfokú blokk bizonyos eseteiben pacemaker beültetés. A harmadfokú blokk csaknem mindig szükségessé teszi a pacemakert. Ideiglenes PM alkalmazható sürgősségi esetben addig, amíg az állandó PM nem kerül beültetésre. A legtöbb betegnek élete végéig szüksége van a PM- re, bár a normális ritmus néha visszatérhet.

a be ltethet pacemaker rendszerek a alkot elemei
A beültethető pacemaker rendszerek a alkotó elemei

Elektródok

A beültethető pulzus generátor (IPG)

egy reg pacemaker stimul ci s rendszer
Együregű pacemaker stimulációs rendszer
 • A pacemaker elektród a pitvarba vagy a kamrába implantálható, attól függően, hogy melyik szívüreg stimuláció és érzékelés indikált.
k t reg pacemaker stimul ci s rendszerben k t elektr d van
Két üregű pacemaker stimulációs rendszerben két elektród van
 • Egyik elektród a pitvarban
 • A másik elektród pedig a kamrában
pacemakerrel l beteg ekg ja
Pacemakerrel élő beteg EKG-ja

AAI / 60

AP = atriális pacemaker stimuláció; AS = atriális érzékelés, sensing;

pacemakerrel l beteg ekg ja74
Pacemakerrel élő beteg EKG-ja

VVI / 60

VP = ventriculáris pacemaker stimuláció; VS = ventriculáris érzékelés, sensing

slide76

A pitvari extrasystoliák és terápiája

 • 1. Egészséges szív
   • - kiváltó okok (nikotin-, coffein fogyasztás, stressz stb.) kerülése
   • - sedativumok.
   • - kifejezett szubjektív panaszok esetén antiarrhythicum (lásd a következő pontok
 • 2. Károsodott szív
    • Mikor? Ha
    • - gyakori
    • - multifokális
    • - pitvari terhelés jelei
    • Hogyan?
   • Az alapbetegség kezelése sz. e. -blockolók, verapamil, diltiazem, digitalis
   • Pl. krónikus tüdőbetegség (multifocális) esetén oxigén, diaphyllin, -stimulánsok kihagyása, stb.
   • Nagyon ritkán: disopyramid, chinidin, amiodaron, sotalol, procainamid, diphenylhydantoin, prajmalinum, etc.
kamrai ekt pi s t sek
Kamrai ektópiás ütések

A kamrai ektópiás ütés (korai kamra kontrakció) soron kívüli (extra) szívdobbanás, amit a kamra elektromos aktivációja a normális szívműködést megelőzően hoz létre (ektópiás ingerképzés).

A kamrai ektópiás ütések gyakoriak és egyéb szívbetegség hiányában általában nem jelentenek veszélyt. Amikor azonban a kamrai ektópiás ütések gyakran jelentkeznek szívelégtelenség vagy aortaszűkület esetén, illetve szívinfarktus utáni állapotban, sokkal veszélyesebb, hirtelen halálhoz is vezethető ritmuszavarok(pl. kamrai remegés) léphetnek fel.

kamrai ekt pi s t sek81
Kamrai ektópiás ütések

A kamrai ektópiás ütés( korai kamra kontrakció ) soron kívüli (extra) szívdobbanás (ektópiás ingerképzés).

A kamrai ektópiás ütések gyakoriak és egyéb szívbetegség hiányában általában nem jelentenek veszélyt.

A kamrai ektópiás ütések gyakoriak szívelégtelenség v. aorta szűkület esetén, szívinfarktus után, ezek veszélyesebbek, és hirtelen halálhoz is vezethetnek ➩➩(pl. kamrai remegés)

t netek s k risme kamrai ekt pi s t sek
Tünetek és kórismeKamrai ektópiás ütések

Egy-egy kamrai ektópiás ütés a szív pumpafunkciójára kevéssé van hatással,és amennyiben nem válik igen gyakorivá, általában nem okoz tüneteket. Fő tünet a nagy és erőteljes szívdobbanások megélése.

A kamrai ektópiás ütést EKG-val diagnosztizálják.

slide83

Nem komplex kamrai ES kezelése

Az alapbetegség kezelése a legfontosabb

Organikus szívbetegség

van

Organikus szívbetegség

nincs

Tünetekkel

Tünetmentes

Tünetekkel

Tünetmentes

BB, sotalol

BB

nem kell kezelni

BB

slide84

Komplex kamrai extrasystolia v. nem tartós monomorf kamrai tachycardiák kezeléseAz alapbetegség kezelése a legfontosabb

Organikus szívbetegség

van

Organikus szívbetegség

nincs

tünetekkel

tünetmentes

Tünetmentes

tünetekkel

BB, sotalol amiodaron, RF abl., ICD

BB

BB

nem kell kezlni

slide85

Hírtelen szívhalálban elhunyt EKG felvétele

6:02 AM

6:05 AM

6:07 AM

6:11 AM

Josephson, ME

kamrai tachycardia ventricularis tachycardia vt
Kamrai tachycardiaventricularis tachycardia (VT)

Kamrai tachikardia

Kamrai tachikardiáról akkor beszélünk, amikor a kamrából vezérelt szívritmus a 120/perc frekvenciát eléri vagy meghaladja.

Hosszantartó VT (ha a VT több mint 30 sec.-ig tart) a kamrakárosodás különböző formáiban léphet fel. Leggyakrabban hetekkel v. hónapokkal a szívinfarktus után észlelhető.

t netek s k risme kamrai tachycardia vt
Tünetek és kórismeKamrai tachycardia (VT)

Kamrai tachikardiában a betegnek általában szívdobogás-érzése van. A hosszantartó VT veszélyes lehet, gyakran sürgősségi ellátást igényel, mert a kamra nem tud rendesen telődni, és nem tudja a vért normálisan pumpálni. A vérnyomás általában esik, keringési elégtelenség alakul ki. A hosszantartó VT kamra remegésbe mehet át, ez utóbbi a szívmegállás egyik formája. Alkalmanként a kamrai tachikardia kevés tünetet okoz, mégha a szívütések 200/perc felett vannak is, de ez már mindenképpen nagyon veszélyes állapot.

A kamrai tachikardia diagnózisa EKG készítésével állítható fel.

kezel s kamrai tachycardia vt
KezelésKamrai tachycardia (VT)

A tüneteket okozó VT minden esetben, tünetmentesség esetén pedig a több mint 30 sec át tartó VT igényel kezelést. Ha vérnyomásesés van, azonnal kardioverziót igényel. Gyógyszerek iv. adása gátolja a VT-t. Ha a VT hosszabb ideig áll fenn, elektrofiziológiai vizsg. szükséges. Hosszantartó VT általában a kamra kis, kóros területéről indul ki, és ez a terület alkalmanként sebészeti úton eltávolítható. Néhány betegben a VT nem reagál gyógyszeres kezelésre, ebben az esetben ún. kardioverter-defibrillátor (ICD) ültetendő be.

h rtelen sz vhal l kamrafibrill ci
Hírtelen szívhalál Kamrafibrilláció

A kamrafibrilláció a szívizomzat kaotikus elektromos

tevékenysége, mely a szívnek mint pumpának a

Mech. működését–norm. összehúzódását–teszi

lehetetlenné. A szív pumpáló teljesítménye megszűnik, a keringés leállásával a szervek (az agy és maga a szívizomzat is) vérellátás nélkül maradnak.Okként leggyakrabban akut 02 hiányos állapot jelölhető meg, de felléphet az ionháztartás-zavara, megerőltetés v. erős mellkasi ütés következtében is.

Tünete az eszmélet elvesztése, a pulzus, illetve a légzés azonnali leállása.

h rtelen sz vhal l
Hírtelen szívhalál

Személyes rizikófaktorok:

1. 40 év feletti életkor,2. nőknél a klimax,3. magas vérnyomás,4. magas koleszterinszint,5. cukorbetegség,

6. szívbetegség (pl. infarktus),7. családi halmozódás,8. mozgásszegény életmód,9. dohányzás

Megelőzésében jelentős szerep jut a felsorolt kórállapotok kezelésének, a kamrafibrilláció azonban látszólag teljesen egészséges embernél is felléphet.

h rtelen sz vhal l92
Hírtelen szívhalál

Gyors segélynyújtás – a túlélés egyetlen esélye

Mivel az esetek jelentős hányada kórházon kívül következik be, döntő fontosságú, hogy minél többen ismerjék és alkalmazzák is az újraélesztés alapvető módszereit.

Az újraélesztés folyamatának jelképe az ún. túlélési lánc. A folyamat egyes láncszemei azonos jelentőséggel bírnak, és egyenértékűek. Bármelyikük elégtelensége vagy hiánya értéktelenné teszi a további ellátást annak minőségétől függetlenül.

h rtelen sz vhal l93
Hírtelen szívhalál

A lánc elemei a következők:1. Korai észlelés, korai segélykérésAz elsősegélynyújtás nagyon fontos lépés, de a szakszerű segítség nem maradhat el. Ideális esetben több ember van jelen, akik közül az egyik értesíti a mentőket, miközben a következőkben leírt lépések is kezdetüket veszik.2. Korai alapszintű újraélesztésAmennyiben az életfunkciók hiánya észlelhető, az alapszintű újraélesztést azonnal meg kell kezdeni, függetlenül attól, hogy mi volt a kiváltó ok.3. Korai defibrillálás4. A lehető legkorábban elkezdett fejlett, eszközös újraélesztés

h rtelen sz vhal l94
Hírtelen szívhalál

Korai defibrillálás – az életmentés kritikus láncszeme

A legtöbb esetben a hirtelen szívhalált szenvedett beteg túlélése elsősorban azon múlik, hogy defibrillálása mihamarabb megtörténik-e.

az jra leszt s sikere az id f ggv ny ben

100

90

80

Chance of success reduced 7 - 10% each minute

70

60

% Success

*Non-linear

50

40

30

20

10

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Time (minutes)

Az újraélesztés sikere az idő függvényében

Adapted from text: Cummins RO,

Ann Emerg Med 1989;18:1269-1275.

h rtelen sz vhal l96
Hírtelen szívhalál

Defibrillálás alkalmával meghatározott energiatartalmú áramot vezetnek keresztül a szíven. Ezzel az ütéssel kioltják a szívizom kaotikus elektromos aktivitását. Az így bekövetkezett elektromos csendben esélyt adnak a szívizomzat saját, normális ingerképzésének beindulásához.

A defibrillálás nélkül a legtöbb esetben nincs, v. alig van esély a túlélésre. A mentők sokszor későn érkeznek ahhoz, hogy a beteget megmenthessék.

A defibrillációra rendelkezésre álló idő rendkívül rövid, mert minden egyes defibrilláció nélkül eltelt percben 8-10 százalékkal csökken a beteg túlélési esélye. A ritmuszavar felléptétől számított 5 percen belül még valószínűleg maradandó károsodás nélkül visszafordítható a folyamat, 10 perc eltelte után azonban a túlélés esélye már minimális.

h rtelen sz vhal l97
Hírtelen szívhalál

Nyilvános hozzáférésű defibrilláció – program

az életmentésért

A technika fejlődése lehetővé tette az automata külső defibrillátorok (Automated External Defibrillator, AED) kifejlesztését. Ezeket a készülékeket bárki használhatja, aki egy 4-5 órás tanfolyamon az elsősegélynyújtással, újraélesztéssel és a készülék használatával kapcsolatos alapismereteket elsajátította.

h rtelen sz vhal l98
Hírtelen szívhalál

Az AED (automata külső defibrillátor) jellemzői◊ Egyszerű. 2-3 nyomógomb, hangüzenet – olvas-

ható üzenetek. A két öntapadó elektród könnyen/

gyorsan felhelyezhető. ◊ Könnyű ( 2-3 kg), és kis helyen elfér.◊ Burkolata szilárd, ütés-, rázkódás- és cseppálló. ◊ Mind a segítségnyújtóra, mind a betegre nézve kockázatmentes, a beépített biztonsági rendszer kizárja sokk véletlen, v. indokolatlan leadását.◊ A szív elektromos tevékenységének elemzéséhez nincs szükség szakértelemre, - a készülék képes a szívritmus elemzésére, és a defibrillálás szükségességének megállapítására.

h rtelen sz vhal l99
Hírtelen szívhalál

Az AED (automata külső defibrillátor) jellemzői◊ A készülék minden nap automatikusan teszteli saját

működőképességét, így biztosítva a rendelkezésre állást szükséghelyzetben.◊ Fenntartási költségei alacsonyak: az akkumulátor típustól függően kb. 5 évig működőképes ill. újratölthető.Az Amerikai Szív Egyesület 1995-ben hirdette meg a Nyilvános Hozzáférésű Defibrilláció (PAD Public Access Defibrillation) programot. A megfelelő helyeken elhelyezett AED az alapszintű újraélesztés részévé válhassanak, hogy szükség esetén a defibrillálást minél hamarabb el lehessen végezni.

Célja, hogy a defibrillációs készség minél szélesebb körben legyen hozzáférhető.

h rtelen sz vhal l100
Hírtelen szívhalál

Hol kívánatos és indokolt AED készülék

elhelyezése?

Automata defibrillátor elhelyezése olyan helyszíneken indokolt, ahol a személyes rizikó halmozódása mellett, az ún. külső tényezők halmozódásával is számolni kell.

Ilyen külső tényezők: ◊ ha a HSZH előfordulásának esélye nagy (ötévenként 1 valószínűsíthető AED használat, 1000 emberre évente 1-2 hirtelen szívhalál esettel számolva);

◊ ha a szaksegítség kiérkezési ideje meghaladja az öt percet.

h rtelen sz vhal l101
Hírtelen szívhalál

Személyi követelmények

Azon a helyszínen, ahol AED készüléket helyeznek el, képzett elsősegélynyújtóra is szükség van, akinek képzése kiterjed:◊ a hirtelen szívhalál felismerésére,◊ a sürgősségi ellátórendszer riasztására,◊ az alapvető újraélesztés készségére, beleértve◊ az AED használatának készségét.