mari b t lii ale primului r zboi mondial
Download
Skip this Video
Download Presentation
MARI BĂTĂLII ALE PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 27

MARI BATALII ALE PRIMULUI RAZBOI MONDIAL - PowerPoint PPT Presentation


  • 231 Views
  • Uploaded on

MARI BĂTĂLII ALE PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL. PRIMA MARE BĂTĂLIE DE PE MARNA. 5-12 septembrie 1914. Infanterişti francezi. A fost una dintre cele mai importante lupte din timpul Primului Război Mondial.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'MARI BATALII ALE PRIMULUI RAZBOI MONDIAL' - sari


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide3

Infanterişti francezi

A fost una dintre cele mai importante lupte din timpul Primului Război Mondial.

slide4

Germanii, dorind să încercuiască Parisul, au trimis trei armate care au intrat pe teritoriul francez venind dinspre Belgia.

Între conducătorii armatelor germane se aflau feldmareşalul Karl von Bülov şi generalul Alexander von Kluck.

slide5

La începutul lunii septembrie 1914, avangarda germană se afla la 40 km de Paris. 600 de taximetrişti au transportat până la Marna trupe franceze şi engleze care au rezistat asaltului germanilor.

Planul de război german (planul Schlieffen) prevedea încălcarea neutralităţii Belgiei pentru a surprinde Franţa şi a o înfrânge în cel mult 6 săptămâni. Apoi, Germania se putea întoarce împotriva Rusiei.

slide6

Armatele franceze au fost conduse de mareşalul Joseph Joffre, care a fost ajutat printre alţii de generalul Joseph Simon Galliani.

slide7

Soldaţi francezi

La începutul luptei, armatele franceze au rezistat tentativelor germane de a rupe frontul pe Marna, după care mareşalul Joffre, ajutat şi de o armată engleză, a declanşat o contraofensivă puternică.

slide8

Cavaleria franceză

Forţele comandate de von Bülov s-au retras şi acelaşi lucru l-au făcut şi cele comandate de von Kluck, pentru a evita încercuirea totală

slide9

La Ferte-sous-Jouarre memorial

Războiul fulger (Blitzkrieg) a eşuat pe Marna. Victoria francezilor a oprit înaintarea germană şi a reprezentat una dintre cele mai importante victorii ale Aliaţilor din timpul Primului Război Mondial

slide10

Împăratul Wilhelm II încercând să mănânce lumea – caricatură franceză

Caricatura lui Joseph Joffre

b t lia de la verdun

BĂTĂLIA DE LA VERDUN

21 februarie – 18 decembrie 1916

slide13

Soldaţi francezi

A reprezentat una dintre cele mai importante, dar şi cele mai sângeroase bătălii din timpul Primului Război Mondial. În 1916, germanii au provocat o puternică ofensivă pe frontul francez.

slide14
Planul acesteia a fost elaborat de generalul von Falkenhayn şi prevedea un atac asupra cetăţii Verdun, de pe Meuse. Planul avea în vedere măcinarea forţelor franceze printr-un atac prelungit.
slide16
Francezii au reuşit să oprească ofensiva germană datorită priceperii comandanţilor lor, Philippe Pétain şi Robert Nivelle.
slide17

Bătălia de la Verdun şi-a justificat numele de "abatorul".

Victoria a fost obţinută cu preţul pierderii a aproape 350 000 de soldaţi francezi.

Germanii au avut şi ei pierderi foarte mari, aproape 330 000 de soldaţi.

Efectul moral, mai ales pentru francezi, a fost enorm.

slide18

Pentru francezi bătălia de la Verdun a fost, după cea de la Marna, al doilea moment culminant al războiului.

Dacă Marna a fost o bătălie în stil clasic, care s-a clarificat în câteva zile, Verdun (a durat 6 luni) a fost prima mare bătălie care a avut toate caracteristicile războiului nou (război de uzură).

b t lia de la m r e ti

BĂTĂLIA DE LA MĂRĂŞEŞTI

6 – 19 august 1917

slide20

Armata română la Mărăşeşti, 1917

A reprezentat lupta în care armatele române au obţinut una dintre cele mai importante victorii din timpul Primului Război Mondial, aşa cum au fost şi cele de la Mărăşti şi Oituz

slide21
În vara anului 1917, germanii şi-au propus scoaterea României din război printr-un atac declanşat în sudul Moldovei. Planul prevedea ca forţele germane, conduse de gen. Mackensen, să atace în zona Nămoloasa.
slide22

Mareşalul Joffre inspectând trupele române

Bătălia a durat aproape două săptămâni şi a dat măsura virtuţilor de luptă şi de eroism ale ostaşilor români. Părăsiţi de ruşi, românii au făcut faţă singuri atacului german. Au fost scoşi din luptă peste 47 000 de soldaţi şi ofiţeri din armata germană şi austro-ungară.

slide23

Operaţiunea militară a fost condusă de generalii Constantin Cristescu şi Eremia Grigorescu

slide24
În inimile românilor, această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostașii români și a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorită legendarei expresii "Pe aici nu se trece!"

Ecaterina Teodoroiu

slide25

Mausoleul eroilor

În confruntările de la Mărăşeşti au pierit 480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români.

slide26

Mărăşeşti – mormântul eroilor

Monumentul soldatului necunoscut

moned comemorativ 90 de ani de la luptele din 1917
Monedă comemorativă – 90 de ani de la luptele din 1917

Luptele de la Mărăşeşti se înscriu în şirul glorioaselor bătălii purtate de poporul român pentru apărarea pământului şi libertăţii ţării

ad