Mari b t lii ale primului r zboi mondial
Sponsored Links
This presentation is the property of its rightful owner.
1 / 27

MARI BĂTĂLII ALE PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL PowerPoint PPT Presentation


  • 165 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

MARI BĂTĂLII ALE PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL. PRIMA MARE BĂTĂLIE DE PE MARNA. 5-12 septembrie 1914. Infanterişti francezi. A fost una dintre cele mai importante lupte din timpul Primului Război Mondial.

Download Presentation

MARI BĂTĂLII ALE PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


MARI BĂTĂLII ALE PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL


PRIMA MARE BĂTĂLIE DE PE MARNA

5-12 septembrie 1914


Infanterişti francezi

A fost una dintre cele mai importante lupte din timpul Primului Război Mondial.


Germanii, dorind să încercuiască Parisul, au trimis trei armate care au intrat pe teritoriul francez venind dinspre Belgia.

Între conducătorii armatelor germane se aflau feldmareşalul Karl von Bülov şi generalul Alexander von Kluck.


La începutul lunii septembrie 1914, avangarda germană se afla la 40 km de Paris. 600 de taximetrişti au transportat până la Marna trupe franceze şi engleze care au rezistat asaltului germanilor.

Planul de război german (planul Schlieffen) prevedea încălcarea neutralităţii Belgiei pentru a surprinde Franţa şi a o înfrânge în cel mult 6 săptămâni. Apoi, Germania se putea întoarce împotriva Rusiei.


Armatele franceze au fost conduse de mareşalul Joseph Joffre, care a fost ajutat printre alţii de generalul Joseph Simon Galliani.


Soldaţi francezi

La începutul luptei, armatele franceze au rezistat tentativelor germane de a rupe frontul pe Marna, după care mareşalul Joffre, ajutat şi de o armată engleză, a declanşat o contraofensivă puternică.


Cavaleria franceză

Forţele comandate de von Bülov s-au retras şi acelaşi lucru l-au făcut şi cele comandate de von Kluck, pentru a evita încercuirea totală


La Ferte-sous-Jouarre memorial

Războiul fulger (Blitzkrieg) a eşuat pe Marna. Victoria francezilor a oprit înaintarea germană şi a reprezentat una dintre cele mai importante victorii ale Aliaţilor din timpul Primului Război Mondial


Împăratul Wilhelm II încercând să mănânce lumea – caricatură franceză

Caricatura lui Joseph Joffre


Postere de propagandă - 1914


BĂTĂLIA DE LA VERDUN

21 februarie – 18 decembrie 1916


Soldaţi francezi

A reprezentat una dintre cele mai importante, dar şi cele mai sângeroase bătălii din timpul Primului Război Mondial. În 1916, germanii au provocat o puternică ofensivă pe frontul francez.


Planul acesteia a fost elaborat de generalul von Falkenhayn şi prevedea un atac asupra cetăţii Verdun, de pe Meuse. Planul avea în vedere măcinarea forţelor franceze printr-un atac prelungit.


Replica franceză a fost bătălia de pe râul Somme


Francezii au reuşit să oprească ofensiva germană datorită priceperii comandanţilor lor, Philippe Pétain şi Robert Nivelle.


Bătălia de la Verdun şi-a justificat numele de "abatorul".

Victoria a fost obţinută cu preţul pierderii a aproape 350 000 de soldaţi francezi.

Germanii au avut şi ei pierderi foarte mari, aproape 330 000 de soldaţi.

Efectul moral, mai ales pentru francezi, a fost enorm.


Pentru francezi bătălia de la Verdun a fost, după cea de la Marna, al doilea moment culminant al războiului.

Dacă Marna a fost o bătălie în stil clasic, care s-a clarificat în câteva zile, Verdun (a durat 6 luni) a fost prima mare bătălie care a avut toate caracteristicile războiului nou (război de uzură).


BĂTĂLIA DE LA MĂRĂŞEŞTI

6 – 19 august 1917


Armata română la Mărăşeşti, 1917

A reprezentat lupta în care armatele române au obţinut una dintre cele mai importante victorii din timpul Primului Război Mondial, aşa cum au fost şi cele de la Mărăşti şi Oituz


În vara anului 1917, germanii şi-au propus scoaterea României din război printr-un atac declanşat în sudul Moldovei. Planul prevedea ca forţele germane, conduse de gen. Mackensen, să atace în zona Nămoloasa.


Mareşalul Joffre inspectând trupele române

Bătălia a durat aproape două săptămâni şi a dat măsura virtuţilor de luptă şi de eroism ale ostaşilor români. Părăsiţi de ruşi, românii au făcut faţă singuri atacului german. Au fost scoşi din luptă peste 47 000 de soldaţi şi ofiţeri din armata germană şi austro-ungară.


Operaţiunea militară a fost condusă de generalii Constantin Cristescu şi Eremia Grigorescu


În inimile românilor, această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostașii români și a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorită legendarei expresii "Pe aici nu se trece!"

Ecaterina Teodoroiu


Mausoleul eroilor

În confruntările de la Mărăşeşti au pierit 480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români.


Mărăşeşti – mormântul eroilor

Monumentul soldatului necunoscut


Monedă comemorativă – 90 de ani de la luptele din 1917

Luptele de la Mărăşeşti se înscriu în şirul glorioaselor bătălii purtate de poporul român pentru apărarea pământului şi libertăţii ţării


  • Login