A pedag giaoktat s kezdetei
Download
1 / 23

A pedagógiaoktatás kezdetei - PowerPoint PPT Presentation


 • 75 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

A pedagógiaoktatás kezdetei. Dr. Molnár Béla Pedagógiatanár MA szak. 1870-ig. a neveléstant oktató helyettes tanárok egészen 1870-ig mindannyian egyházi személyek voltak.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

A pedagógiaoktatás kezdetei

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


A pedaggiaoktats kezdetei

Dr. Molnr Bla

Pedaggiatanr MA szak


1870-ig

 • a nevelstant oktat helyettes tanrok egszen 1870-ig mindannyian egyhzi szemlyek voltak.

 • 1814 KROBT JNOS (1770-1833) a pesti egyetem nll tanszk, a magasabb pedaggia (paedagogia sublimior) oktatsra. Latin nyelv nevelstant tantja 1814-1824 kztt heti 4 rban a teolgia fakults III. vfolyamosai (+blcsszek). Ismerte Kant, Rousseau, Pestalozzi munkssgt.


Lubrich gost (1825-1900)

 • A Pesten mkd egyetem jjszervezse kapcsn sor kerlt 1870 februrjban a nevelstudomnyi tanszk nyilvnos rendes egyetemi tanrnak kinevezsre is. A nevelstan j professzora, Lubrich gost (1825-1900) ezt kveten 30 vig llt a tanszk ln, mint annak els tnylegesen mkd vilgi egyetemi tanra, aki az egyetemi pedaggiai oktatsra a tanszk megalaptstl jellemz erteljes katolikus orientcit vitte tovbb.


Nevelstudomny 1868

 • 1868-ban jelent meg Lubrich ngyktetes Nevelstudomny cm alkotsa, az els hazai rendszerezett s teljessgre trekv elmleti munka.

 • A knyv a jelents mlttal rendelkez Milde s Szilasy kpviselte katolikus pedaggia felfogst kvetve a hazai keresztny pedaggiai hagyomnyokat a 19. szzad msodik felnek j trekvseivel igyekezett sszekapcsolni. Rszletes didaktikjban s mdszertanban tbb vtizedes gyakorlati tapasztalataira alapozva jl hasznosthat alapokat nyjtott a korszak npiskolai tanti s kzpiskolai tanrai szmra.


 • A nevels trtnelme I-II. cm mve, az els teljes, magyar nyelv nevelstrtneti sszefoglalsnak tekinthet.


 • Lubrich gost a hazai keresztny pedaggiai hagyomnyokra alapozd katolikus orientcij nevelstudomny hagyomnyainak tovbbvitelre trekedve a pesti egyetem els tnylegesen mkd vilgi professzoraknt jelents szerepet jtszott a magyar nevelstudomny egyetemi tudomnny vlsnak 1900-ig tart els szakasznak alakulsban. rdemei elvitathatatlanok, a tanszken oktatott pedaggia egyetemi tudomnny vlsban, annak szervezeti, intzmnyes kereteinek megszilrdtsban.


 • Lubrich a nmet gondolkod s kvetinek elmleti pedaggiai koncepcijt a korabeli katolikus nevelsfelfogs szemszgbl brlva tlsgosan mesterkltnek, spekulatv jellegnek tartotta annak filozfiai rendszert, pszicholgijrl szlva annak gpies, az emberi rtelem mkdst mechanikusan leegyszerst jellegt brlja. A koncepci legfbb hibjnak azonban azt tartja, hogy jllehet hatrozottan lltja a valls szksgessgt, szinte irtzik Isten fogalmnak pontos meghatrozstl. Lubrich szerint az elmleti koncepci hinyossgaibl fakadan hamisak s hasznlhatatlanok az arra alapozott tanterv alapelvei is.


 • Lubrich tiltakozsa ellenre az 1870-es vektl kezdden a herbartinus pedaggia egyre szmottevbb hatst gyakorolt a magyar pedaggiai gondolkods s iskolai gyakorlat alakulsra is. Az irnyzat legjelentsebb hazai kpviselje, iskolateremt szemlyisge Krmn Mr, aki Lubrich gost Herbart-ellenessge ellenre jelents szerepet jtszott a kzpiskola, illetve a kzpiskolai tanrkpzs ebben az idben bekvetkez tszervezsben. Azonban a herbartinus elmleti pedaggia mint egyetemi tudomnyos diszciplna csak a nagy rivlis, Lubrich gost 1900-ban bekvetkez halla utn kapott jelentsebb szerepet a pesti egyetem nevelstudomnyi tanszkn.


Finczy Ern

 • A pesti egyetem pedaggiai tanszknek arculatt a Lubrich hallt kvet harminc vben, egszen 1930-ig a nagy tekintly nevelstuds, Finczy Ern, a Willmann ltal kpviselt, tudomnyos igny, katolikus alapokon nyugv herbartianizmus megteremtje hatrozta meg. Nevelstrtneti munkssga nyomn nyeri el katolikus orientcij normatv pedaggija antik, illetve keresztny nevelsi hagyomnyokon nyugv trtnelmi-deduktv alapjait, amelyek fbb elemei nagy formtum, t ktetes nevelstrtneti munkjban kvethetk nyomon. Ezzel kapcsolatos vizsgldsai arra az alapgondolatra plnek, amely szerint a nevelstrtnet az emberisg fokozatos erklcssdsnek tjt mutatja meg.


 • Finczy 1904-1925 kztt a Magyar Paedagogiai Trsasg elnkeknt is tevkenykedett, gy szakmai tekintlye dnt mdon meghatrozta a korszak pedaggiai arculatnak alakulst. Jelents szerepe volt abban, hogy a szzadfordul utn kibontakoz szociolgiai irnyzatok s empirikus gyermektanulmnyi trekvsek egszen a hszas vek elejig az egyetem falain kvl maradtak. Rendszeres felpts, elvi kvetkezetessget tkrz, szles kr nemzetkzi szakirodalmi tjkozottsggal s stilris szempontbl is kivl elmleti pedaggiai s nevelstrtneti munki a hazai nevelstudomny mig maradand rtk alkotsai.


Kornis Gyula (1885-1958)

 • A katolikus orientcit a hszas vek megvltozott viszonyai kzepette vitte tovbb a hazai szellemtudomny els genercijnak egyik legjelesebb kpviselje, a korszak meghatroz jelentsg tudsa, kultr-politikusa, a piarista szerzetes Kornis Gyula (1885-1958), az egyetem msodik filozfia tanszknek professzora. Kornis rendkvl sokoldal tudomnyos munkssga a szellemtrtneti orientcij trtnelem- s kultr-filozfia mellett kiterjedt a pszicholgia s a pedaggia terletre is.


 • Pedaggiai szempontbl legjelentsebb az 1927-ben megjelen A magyar mvelds eszmnyei cm munkja, amelyben a magyar nevelsi intzmnyek s a bennk polt rtkek (eszmnyek) trtneti elemzst adja. Ennek keretben azzal a cllal mutatta be a magyar felvilgosods, a neohumanizmus, a reformkor s a termszettudomnyos korszak fbb mveldsi ideljait, hogy a legkzelebbi mltnak a lelkisg mlyig hat ismeretbl vonja le a jelenre vonatkoz kulturlis feladatokat


 • Kornis szmos olyan hinyptl munkt alkotott, amelyek jelents mrtkben hozzjrultak a korabeli magyar trsadalomtudomnynak a korszer nyugati gondolkodshoz trtn felzrkzshoz. A hszas vek legjelentsebb tartalmi vltozsa a szellemtudomny egyre erteljesebb trhdtsa mellett a reformpedaggia szemlletmdjnak s az ennek megalapozsra szolgl korszer gyermekllektan valamint a szociolgiai orientci egyre erteljesebb rvnyeslse. Kornis maga is rendszeresen meghirdette gyermekllektani eladsait.


Bognr Cecil

 • 1923-ban a gyermektanulmny magntanra lett Bognr Cecil bencs szerzetes (1883-1967) a pcsi (1938-), majd a szegedi egyetem (1941-1950) ksbbi pedaggiaprofesszora


Prohszka Lajos

 • Hitvall katolikus volt a hazai szellemtudomnyos pedaggia legkivlbb kpviselje, a tanszk utols professzora Prohszka Lajos, akinek kinevezsvel a szellemtudomnyos szemlletmd egyeduralkodv vlt a pesti egyetem pedaggiaoktatsban is. Ez jelents mrtkben meggyorstotta a pedaggia egyetemi tudomnny vlsnak tbb vtizedes folyamatt, melynek eredmnyeknt ebben az idszakban a hazai nevelstudomny is jelents lpseket tett a modern tudomnyos diszciplnv vls tjn.Prohszka keresztny szemllet, kultr-pedaggiai alapokon nyugv nevels- s oktatselmlete nagy hatssal volt a korabeli egyetemi tanrkpzs elmletre s gyakorlatra.


 • Prohszka kultrpedaggiai rendszernek alapelveit az 1929-ben megjelen Pedaggia mint kultrfilozfia cm munkjban fejti ki rszletesen. Ebben nmet mestere, Spranger felfogsra alapozva foglalja ssze a kultrfilozfia s az arra pl pedaggia alapvet jellemzit, akivel egybehangzan llaptja meg, hogy a pedaggia csak a kultrfilozfia rszeknt tarthat ignyt a tudomnyossgra, mert csupn annak egyetemes rvny elveire alapozva vezethet le egy szisztematikusan felptett fogalmi rendszer. A pedagginak ugyanis vli Prohszka nem a gyermekbl, sem valamely metafizikai alapelvbl, hanem a mveltsg fogalmbl kell kiindulnia.


 • A kultrfilozfin alapul pedaggia alapvet jellemzje tovbb, hogy az nem rgi irnyzatokkal szemben fellp reflexi, nem fellengzs, utpisztikus program, hanem lelkiismeretes tudomnyos vizsglds eredmnye. Nemcsak a mveltsg-mvelds viszonylatait elemzi, hanem azokat egyben rtkszempontok alapjn tagolja is. Tvol marad a herbarti normativitstl, mert a mveldsi clok normatv megllaptsa csak kzvetve rdekli, s elssorban a mvelds s mveltsg strukturlis elemzsvel foglalkozik. Az alapul szolgl kultrfilozfia trgya az objektv szellem, feladata pedig azon struktrk s felelssgek vizsglata, amelyekben az megnyilvnul.


 • Az oktats elmlete. 1937; Hagyomny, nevels, jv. 1940; A hellenisztikus kor nevelsnek trtnete. 1947; A rmai nevels. 1948; A nevels trtnete a kzpkorban. 1948; A tanterv elmlete. 1948). Az a tny, hogy tudomnyos munkssga knyszer befejezse idejn csupn 52 ves volt, egyben azt is jelzi, hogy a Prohszkt szellemi kalodba zr kommunista hatalom szmos tovbbi jelents alkotstl fosztotta meg a magyar nevelstudomnyt.


Vrkonyi Hildebrand (1888-1972)

 • Vrkonyi Hildebrand (1888-1972) Szent Benedek-rendi ldozpap. Kzpiskolit az esztergomi fgimnzium-ban, fiskolai tanulmnyait a pannonhalmi hittudomnyi s tanrkpz fiskoln s a Pzmny Pter tudomnyegyetemen vgezte, ugyanitt szerzett blcsszdoktori oklevelet (blcselet, pedaggia, eszttika). 1912-tl 1923-ig fiskolai tanr volt Pannonhalmn. 1923-ban az Erzsbet tudomnyegyetemen m. tanr lett A logika s logika trtnete c. trgykrbl. Habilitcijnak jogkrt a pedaggia mellett ksbb kiterjesztettk a llektan terletre is. 1925-tl az egyetem knyvtrre s mb. knyvtrigazgatja, 1922-tl c. rk. tanra


 • 1929 vgn a szegedi tudomnyegyetemre a pedaggiai llektan nyilvnos rendes tanrv neveztk ki. Kinevezst megelzen 1928-1929 kztt Prizsban, a Sorbonne-on sztndjasknt folytatott tovbbi filozfiai s pszicholgiai tanulmnyokat. 1935-ben a nevelstudomny ny. r. tanra, s az 1936/37-es tanvben a blcsszettudomnyi kar dknja. 1940-1945 kztt a Kolozsvrra visszatelepl egyetem, majd a megyetem, vgl 1948-1950 kztt a budapesti tudomnyegyetem tanra.


 • Vrkonyi a korabeli llektan eredmnyeit kivlan ismer, kivl elad volt, rin a hallgatk szles krben npszerstette a legmodernebbnek szmt nemzetkzi pszicholgiai irnyzatokat (Piaget, Janet, Freud, Jung s Adler) s a korabeli reformpedaggia elkpzelseit. Tagja (egy ideig trselnke) volt a Magyar Gyermektanulmnyi Trsasgnak. Bekapcsoldott a szegedi polgri iskolai tanrkpz fiskola Cselekv Iskola nven ismertt vlt gyakorliskoljnak mkdsbe, rendszeresen publiklt az iskola Cselekvs Iskolja cm folyiratban is. Eszmei irnytsval munkatrsa, Dolch Erzsbet vezetse alatt mkdtt 1936-1940 kztt Szeged egyik reformiskolja, az jszegedi Kerti Iskola, ahol lehetsg nylt az j elvek s mdszerek kiprblsra


 • Jelents Vrkonyi tudomnyos iskolateremt hatsa is. Az ltala vezetett Pedaggiai Llektani Intzet orszgos szinten is elismert kutathely, amelyben vezetsvel doktori rtekezsek egsz sora szletett. Ezek tmja rendkvl gazdag, tantvnyai foglalkoznak a proletrnevels krdseivel, a parasztsg szemlletmdjnak llektani vizsglatval, az ifjsg irodalmi rdekldsvel, a nemek egyttes nevelsvel, Ovide Decroly s Maria Montessori pedaggijval, Schneller Istvn letmvvel, az j Nevels elmleti s gyakorlati krdseivel, a munkaiskolval, a gyermekrajzok llektani vizsglatval, a matematikai kpessgek llektanval, a fradsg pszicholgijval


ad
 • Login