Matija Petrovic
Download
1 / 13

Prezentacija o Milo u Crnjanskom - PowerPoint PPT Presentation


 • 96 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

Prezentacija o Milo u Crnjanskom

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Matija Petrovic

Prezentacija o Milou Crnjanskom

Marija Petrovic


 • Milo Crnjanski je rodjen 26.oktrobra 1893.godine u ongradu u Madjarskoj.Otac Toma bio je nii inovnik koji je zbog svog temperamentnog zastupanja srpske manjinske politike prognan iz Banata u ongrad. Upravo oeva smrt u petom razredu mu je podsticaj da od osrednjeg postane jedan od najboljih djaka. Majka mu se zvala Marija Vuji i bila je rodom iz Paneva. Milo Crnjanski je od 1896. odrastao u Temivaru.

 • Zavrio je osnovnu kolu u srpskoj veroispovednoj koli kod uitelja Duana Beria u Temivaru. Maturirao je u temivarskoj gimnaziji kod katolikih fratara pijarista.Godine 1913. upisao je studije medicine u Beu koje nikada nee zavriti.Kada se 1914. vratio u Novi Sad bio je uhapsen, a odmah zatim mobilisan. 1919. upisuje Filozofski fakultet u Beogradu i diplomira na njemu.


 • Vest o ubistvu austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda zatekla ga je u Beu. Na samom poetku Prvog svetskog rata Crnjanski je doiveo odmazdu austrijskih vlasti zbog Principovih revolverskih hitaca u Sarajevu, ali umesto tamnikog odela obukli su mu uniformu austrougarskog vojnika i poslali ga na galicijski front da juria na Ruse, gde je uskoro ranjen. Vei deo vremena provodi u samoi ratne bolnice u Beu da bi se tek pred sam kraj rata obreo i na italijanskom frontu . U njegove uspomene neizbrisivo su se utisnuli prizori ratne pustoi. Front, bolnice, pa opet front, i ljubavi, svuda ljubavi, za hleb i za eer, sve mokro, sve kia i blato, magle umiranja. - to su bila vidjenja ivota u kojima je sazrevao mladi Crnjanski. Rat je ostavio dubok trag u njegovoj linosti i odrazio se u njegovom stvaralatvu, naroito zbog injenice da se borio protiv pripadnika svog naroda. U knjievni ivot se ukljuio krajem rata u Zagrebu, gde je objavio najvei deo svoje lirike. Crnjanski se sa itavom svojom generacijom vratio u razorenu domovinu sa umorom i rezignacijom.U velikom haosu rata- govorio je mladi pesnik bio sam nepokolebljiv u svojim tugama, zamiljenosti i mutnom oseanju samoe. Po prelasku u Beograd poeo je aktivno da unapredjuje srpsku knjievnost: urednik je prvog modernistikog asopisa Dan, uestvuje u modernistikim grupama, pisac je jednog od manifesta modernizma Objanjene Sumatre, postaje vodei medju posleratnim piscima, te sastavlja antologiju kineske i japanske lirike.


 • 1920. upoznaje se sa Vidom Rui, poznatom beogradskom lepoticom sa kojom se venava 1921.godine. Te godine odlazi i u posetu Ivi Andriu u Rim. Iste godine Crnjanski sa Vidom odlazi u Pariz i Bretanju, a u povratku putuje po Italiju. 1922. je bio nastavnik u panevakom gimnaziji, iste godine je stekao diplomu na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Izmedju 1923. i 1926. profesor je gimnazije u Beogradu i saradnik uglednog lista Politika. Istovremeno, izdaje Antologiju kineske lirike i novinar je u listu Vreme . 1927. u Srpskom knjievnom glasniku izlaze prvi nastavci njegovog romana Seobe.1928-1929. je atee za tampu pri Ambasadi i Kraljevine Jugoslavije u Berlinu. Na njegov poziv nemaku prestonicu poseuje njegov prijatelj knjievnik Veljko Petrovi. 1930. za roman Seobe dobija nagradu Srpske akademije nauka. Sledeih godina putuje brodom po Sredozemnom moru i izvetava Iz panije. Godine 1934. pokree list Ideje koji sledee godine prestaje da izlazi.


MIlo Crnjanski

 • U periodu izmedju 1935. i 1941. radi u diplomatskoj slubi u Berlinu i Rimu. PO izbijanju Drugog svetskog rata evakuisan je iz Rima i preko Madrida i Lisabona avgusta 1941. odlazi u London. Kao protivnik Tita i komunistike ideologije ostaje u Londonu i ivi u emigraciji. Ovde radi razne poslove. Knjigovodja je obuarske radnje Helstern na Bond stritu i raznosi knjige firme Haards na londonskom Pikadiliju, dok njegova supruga ije lutke i haljine za robnu kuu Herods. Crnjanski usput stie diplomu Londonskog univerziteta i diplomu za hotelijerstvo i menaderstvo. Milo Crnjanski je u Londonu bio lan medjunarodnog PEN- kluba koji mu obezbedjue da se na maini otkucaju njegovi romani.


 • U periodu izmedju 1935. i 1941. radi u diplomatskoj slubi u Berlinu i Rimu. PO izbijanju Drugog svetskog rata evakuisan je iz Rima i preko Madrida i Lisabona avgusta 1941. odlazi u London. Kao protivnik Tita i komunistike ideologije ostaje u Londonu i ivi u emigraciji. Ovde radi razne poslove. Knjigovodja je obuarske radnje Helstern na Bond stritu i raznosi knjige firme Haards na londonskom Pikadiliju, dok njegova supruga ije lutke i haljine za robnu kuu Herods. Crnjanski usput stie diplomu Londonskog univerziteta i diplomu za hotelijerstvo i menaderstvo. Milo Crnjanski je u Londonu bio lan medjunarodnog PEN- kluba koji mu obezbedjue da se na maini otkucaju njegovi romani.


 • Drugi svetski rat i dugi niz poratnih godina Crnjanski je proveo u emigraciji u Londonu, gde 1951. godine uzima britansko dravljanstvo. U Jugoslaviju se vratio 1965, kada je uo da se njegova dela ponovo objavljuju u domovini. Kada je doao, rekao je: Doao sam ovde da sanjam na est jezika. Ne bojim se smrti, ja sam ve toliko puta umirao. Moja prva smrt bila je moje rodjenje. Isprva je stanovao u beogradskom hotelu Ekscelzior u blizini Skuptine. U traganju za obalama svoga ivota , on je s radou ugledao Beograd koji je u njegovoj nostalgiji blistao kao kroz suze ljudski smeh.


 • U stohovima posveenim Beogradu on je potresno i nadahnuto izrazio svoja oseanja povratnika sa duge ivotne odiseje:

 • U tebi nema besmisla i smrti

 • Ti I pla pretvara kao dad u arene duge.

 • A kad dodje as, da mi se srce staro stia, tvoj e bagrem pasti na me kao kia.

 • ( Lament nad Beogradom)

 • Milo Crnjanski je objavio veliki broj dela sa raznim temama i sadrajima:

 • Pripovetke Lirika Itake(1918), Odabrani stihovi(1954) I Lament nad Beogradom(1965)

 • Pripovetke- Prie o mukom(1924)

 • Romani Dnevnik o arnojeviu(1921), Seobe(1929) i Druga knjiga Seoba(1962), Roman o Londonu( 1972)

 • Drame- Maske(1918) , Konak(1958) I Nikola Tesla.


 • Manje su poznata dva predratna romana Kap panske krvi i Suzni krokodil. Njegovo uee u stvaranju i objavljivanju kontraverznog romana Podzemni klub je sporno. U posledje vreme su sve vidljivija nastojanja da se Crnjanskovo dvotomno delo Kod Hiperborejaca stavi u ravnopravan poloaj sa ostalim njegovim velikim romanima.

 • Crnjanski je umro 1977. godine. Sahranjen je u Aleji zaslunih gradjana, ali to nije njegova konana smrt, ivee dok god ivi u delima, u jeziku i u nama.


 • ANEGDOTA

 • MILO CRNJANSKIVladimir Bunjac u knjizi - "Kamenovani Crnjanski" opisuje taj dvoboj:

 • "Ove je godine bio zamalo kraj naem piscu. Bio je na ivici pukinovske tragedije. Nedaleko od Vrca, na istini, u jednom umarku, pred njim je stajao mrki oficir Tadija SONDERMAJER SA UPERENIM PITOLJEM. Po onome to su mi priali Milo Crnjanski i Duan Mati, Milo se posvaao sa svojim vazduhoplovcima i njih petoricu, sa Tadijom Sondermajerom na elu, pljuskao po licu svojim belim rukavicama. (Mati je u svom salonu kasnije priao da je svaa nastala oko toga koji su avioni bolji, nemaki kako je tvrdio Sondermajer, ili francuski kako je tvrdio Crnjanski). Pozvao ih je na dvoboj. Svi su odbili da se tuku znajui da je to pogibeljno za Crnjanskog, sem Tadije koji je ostao da brani oficirsku ast. Tadija je bio komandant vazduhoplovstva i jugoslovenski heroj, jer je na frontu oborio tri protivnika aviona. Sekundanti Miloa Crnjanskog bili su reditelj Branko Gavela i knjievnik Duan Mati. Poto je njih nagovorio, Crnjanski je imao problema kako da nae oruje za dvoboj. Najzad, neko se setio porodice Dunerski i tako su krenuli u Vrac sa drvenom kutijom ukraenom sedefom, ispod mike. Za dvoboj je bilo jo rano pa su odseli u vrakom hotelu koji se, mislim, isto kao i danas zvao "Srbija".


Na veliko zaprepaenje Matia i Gavele, Crnjanski je odmah zaspao snom pravednika. U odreeno vreme krenuli su na zakazano mesto. Vrac su izabrali jer su u tom delu zemlje jo uvek vladali stari austrougarski zakoni koji nisu zabranjivali viteki in dvoboja. Sve je ilo po uobiajenom ritualu. Posle kratkog dogovora o propozicijama, svedoci Sondermajera i Crnjanskog zauzeli su svoja mesta. Crnjanski i Sondermajer stali su nasred poljaneta okrenuti leima. I onda krenuli brojei korake, okrenuli su se. Pravo prvog pucnja imao je pesnik Crnjanski. Naravno, promaio je. Pucanj je odjeknuo kao grom, otkinuo lie i poplaio ptice. Oficir Sondermajer die ruku, niani u glavu, gledaju ga svetle i valjda zaplaene oi Crnjanskog, povlai oroz jedanput, drugi put, trei, ne ide.- Ovo je loe punjeno, neto nije u redu - kae Sondermajer.U stvari Sondermajer se spetljao, nije imao aristokratske manire i navike, nije znao kako se puca iz starinskog, nakinurenog pitolja porodice Dunerski. Hvatao je umesto oroza kitnjasti sedef ispod oroza. To je spaslo Crnjanskog. Mati je priao u svojstvu sekundanta i traio od obojice prihvatanje zadovoljenja. Sondermajeru je dozvoljeno da opali u vis da bi se dokazalo da je pitolj ispravan. Odjeknuo je jo jedan hitac ali u vrhove kronji, u vracko nebo, otprhnuvi avke"


 • Njegova najpoznatija pesme je Sumatra.Sad smo bezbrini, laki i neni.Pomislimo : kako su tihi, sneniVrhovi Urala.Rastui li nas kakav bledi lik, to ga izgubismo jedno veeZnamo da, negde, neki potok,Mesto njega, rumeno tee!Po jedna ljuv, jutro, u tudjini, Duu nam uvija sve tenje, Beskrajnim mirom plavih mora, Iz kojih crvene zrna korala, Kao, iz zaviaja, trenje.Probudimo se nou i smeimo, drago, Na Mesec sa zapetim lukom.I milujemo daleka brdaI ledene gore, blago, rukom.

 • Pesma sumatra i prozni tekst Objanjene Sumatre objavljeni su u oktobarskom broju asopisa Srpski knjievni glasnik 1920. godine. Objanjene Sumatre, koje je Crnjanski napisao na zahtev tadanjeg urednika Bogdana Popovia, uzima se danas kao manigest naeg ekspresionizma nazvanog, prema pesmi, sumatrizam.


KRAJ


ad
 • Login