K l n l nleges aetiologia ischaemi s colitises beteg nkn l
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 39

KÜLÖNÜLÖNLEGES AETIOLOGIA ISCHAEMIÁS COLITISES BETEGÜNKNÉL PowerPoint PPT Presentation


  • 66 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Dr. Balla Edit (1), Dr. Pink Timea (1), Dr. Csefkó Klára (1), Dr. Bodor Anita (2), Dr. Horváth Imre (2), Dr. Szakál Gergő (2), Dr. Mezei Csilla (3) , Dr. Varga Márta (1), Békéscsaba, Réthy Pál Kórház , Belgyógyászat- Gasztroenterológia (1), Patológia (2), Radiológia (3).

Download Presentation

KÜLÖNÜLÖNLEGES AETIOLOGIA ISCHAEMIÁS COLITISES BETEGÜNKNÉL

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


K l n l nleges aetiologia ischaemi s colitises beteg nkn l

Dr. Balla Edit (1), Dr. Pink Timea (1), Dr. Csefkó Klára (1),Dr. Bodor Anita (2), Dr. Horváth Imre (2), Dr. Szakál Gergő (2),Dr. Mezei Csilla (3) , Dr. Varga Márta (1),

Békéscsaba, Réthy Pál Kórház , Belgyógyászat-Gasztroenterológia (1), Patológia (2), Radiológia (3)

KÜLÖNÜLÖNLEGES AETIOLOGIA ISCHAEMIÁS COLITISES BETEGÜNKNÉL


Esetismertet s szp sz l 1964

Esetismertetés SZP, szül. 1964.

  • Kórelőzmény:

    • appendectomia

    • 2004. sclerosis multiplex

    • 2008 óta jelentkező vizeletürítési zavar miatt urológiai vizsgálat – alapbetegsége következményének tartották


Sbo 2011 07 25

SBO 2011.07.25.

  • Tünet: collapsus, masszív haematochesia

    (korábban széklete rendben volt)

  • Fizikális vizsgálat:

    • hasa puha, betapintható, kóros rezisztencia nem tapintható, az alhasi régióban mérsékelt nyomásérzékenységet jelez, itt kissé erőlködő bélhangok hallhatók, loccsanás nem váltható ki, defense nincs.

    • RDV: kóros nem tapintható, alvadékos és friss piros vérrel kitöltött ampulla.


Labor

Labor

  • Hgb: 14.1 – 12 g/dl,

  • Htc: 41.2 – 34.9 %,

  • FVS: 9 - 6.22 G/l,

  • We: 5 mm/h,

  • CRP: 2.59 – 5.95 mg/l

  • D-dimer: 0.5 μg/ml

  • INR: 1

  • Máj- és vesefunkció, amiláz: normál

  • Széklet bakteriológiai vizsgálat


Radiol giai vizsg latok 2011 07 26

Radiológiai vizsgálatok2011.07.26

  • Natív hasi röntgen: kóros nincs

  • Áttekintő komplex hasi UH: kismedencében, a belek között minimális mennyiségű, kb. 5 mm legnagyobb szélességű szabad folyadék

    →Belgyógyászati osztályos felvétel


Colonoscopia 2011 07 26

Colonoscopia2011.07.26.

  • 60 cm-es eszközhosszal volt vizsgálható, eddig az anusnyílástól 30 cm-re kezdődően csaknem körkörösen érintve a belet a nyálkahártya kifejezetten megvastagodott, színe szürkés-nekrotikus, sérülékeny, vérzékeny.


Mi mer l fel az endoscopos k p alapj n

Mi merül fel az endoscopos kép alapján?

  • Morbus Crohn?

  • Colitis ulcerosa?

  • Infect colitis?

  • Clostridium difficile fertőzés?

  • Ischaemiás colitis?

  • Diverticulitis?

  • Tumor?


Colonoscopia 2011 07 261

Colonoscopia2011.07.26.

A látott kép súlyos ischaemiás colitis gyanúját vetette fel.


Doppler uh hasi erek 2011 07 26

Doppler UH, hasi erek 2011.07.26

  • a. et v. mesenterica superiorban a vizsgálható részen, a v. portae-ban és a v. lienalisban jó az áramlás, az ábrázolható részeken thrombosis nem látható.


S e b sz e ti bemutat s 2011 07 26

Sebészeti bemutatás 2011.07.26.

  • Acut hasi tünet nincs, további kivizsgálás javasolt, panaszok fokozódása esetén azonnal kontroll.


Hasi kismedencei ct angio ct 2011 07 27

Hasi - kismedencei CT, angio-CT2011.07.27.

  • Hasi erekben nem mutatható ki kóros.

  • Vesica urinaria jól telt, homogén bennékű, sima falú.

  • Vesica urinaria mögött egy kb. 70 mm-es kerekded folyadéktartalmú képlet, mely a sigma-rectum átmenetet a sacrumhoz tolja.

  • Sigma és a colon descendens alsó harmada összeesett, levegőt nem tartalmaz, fala vaskos, 8-10 mm-es, mely gyulladásra utal.


Mi lehet a vesica urinaria m g tti k plet

Mi lehet a vesica urinaria mögötti képlet?

  • Cysta?

  • Abscessus?

  • Tumor?

  • Diverticulum?

  • Fistula?

  • Idegentest?


Mi legyen a k vetkez l p s

Mi legyen a következő lépés?

  • Sebészeti műtét?

  • Punctio?

  • Antibioticum adása?

  • Kontroll hasi ultrahang?

  • Egyéb?


Kismedencei ultrahang 07 27

Kismedencei ultrahang 07.27.

Jól telt hólyag mögött

70 mm-es folyadéktartó terület


Tvil g t s 07 27

Átvilágítás07.27

Iv. kontrasztanyag beadása után 2 órával: vesica urinaria kontrasztanyaggal rajzolódik ki.


Kismedencei ultrahang 07 271

Kismedencei ultrahang 07.27.

Spontán mictiót követően a vesicában jelentős mennyiségű vizelet van.


Kismedencei ultrahang 07 272

Kismedencei ultrahang 07.27.

Ultrahang-ellenőrzés mellett hólyagkatéterezés → vesica urinaria folyamatosan ürül, a mögöttes folyadéktartó képlet is térfogatát veszti, végül a vesica üres, a mögöttes képlet kb. ujjbegynyi →diverticulum.


Urol gia

Urológia

  • Urethro-cystoscopia: kóros nincs

  • Állapotának javulásáig katéter viselése, majd komplex uro-dinamiás vizsgálat, műtét javasolt


  • Sz vettan

    Szövettan

    • Mérsékelt fokú idült gyulladás

    • Részben vizenyő

    • Részben kisebb – nagyobb gócos vérzések jelei

  • Ischaemiás kóroktan következtében kialakult mucosalis laesio


  • Kezel s

    Kezelés

    • Oki terápia: Hólyagkatéter

      • Átmeneti nulldiéta, parenteralis folyadékpótlás, majd colitises diéta

    • Pentoxifyllin

    • Antibiotikum (ciprofloxacin)

    • Salazopyrin


    Kontroll colonoscopia 2011 08 17

    Kontroll colonoscopia2011.08.17.

    • Negatív total colonoscopos lelet


    K l n l nleges aetiologia ischaemi s colitises beteg nkn l

    • Colon ascendens

    • Colon transversum


    K l n l nleges aetiologia ischaemi s colitises beteg nkn l

    • Colon descendens


    K l n l nleges aetiologia ischaemi s colitises beteg nkn l

    Sigma


    Jelenleg

    Jelenleg

    • A beteg jelenleg még hólyagkatétert visel, urológiai műtét előtt áll.


    Ischaemi s colitis

    Ischaemiáscolitis

    • Keringési elégtelenség következtében létrejött különböző mélységű bélfalnecrosis.

    • Klasszifikáció: mélységi kiterjedés szerint

    • Transzmurális infarktus

    • Mucosa és muscularismucosae infarktusa

    • Mucosaischaemiás károsodása és infarktusa

  • Klinikai entitás:

    • Akut mesenterialisischaemia (AMI)

    • Krónikus intestinalisischaemia (CCI)

      • Krónikus mesenterialisischaemia (CMI)

      • Krónikus colon ischaemia (CCI)


  • K l n l nleges aetiologia ischaemi s colitises beteg nkn l

    • Átlagéletkor 70 év.

      • A bél artériás vagy vénás keringésének részleges vagy teljes elzáródása okozza

        • Artériás okklúzió → bélinfarktus (mortalitás:90%)

        • Nem okkluzív keringési zavar (mortalitás 10%)

      • Bélkárosodás függ a kollaterális érhálózattól Két predilekciós hely:

        • Flexura lienalis

          (a.mes.sup. és a.mes.inf. ellátása közt)

        • Sigma disztális területe

          (a.mes.inf. és a.hypogastrica)


    Kiv lt t nyez k

    Kiváltó tényezők

    • Thrombosis: a. mesenterica (inferior) thrombosis

    • Embolia: mesenteriális arteria emboliája, cholesterol embolia

    • Csökkent pertérfogat vagy arrhythmia

    • Shock (septicus, haemorrhagiás, hypovolaemiás)

    • Trauma

    • Strangulált hernia vagy volvulus

    • Gyógyszerek,drogok: Digitalis, oestrogen, antihypertensivum, kokain, methamphetamin, vasopressin, phenylephrin, pseudoephedrin, immunsuppressiv szerek, pszichotróp szerek

    • Műtét: Szívműtét - bypass, aortia dissectio és műtéte, Aortoiliacalis reconstructio, Colectomia arteria mesenterica inferior ligációjával, nőgyógyászati műtét

    • Vasculitis: Systemás lupus erythematosus, Polyarteritis nodosa (hepatitis B, C), Thromboangiitis obliterans, Rheumatoid vasculitis, Sarlóssejtes betegség

    • Véralvadási zavarok: Protein C és S deficiencia, Paroxysmalis nocturnalis haemoglobinuria, Aktivált protein C rezisztecia, Antithrombin III deficiencia

    • Colonoscopia vagy báriumos vizsgálat

    • Idiopathiás


    T netek

    Tünetek

    • Acut ischaemia: acut hasi tünetek

      • hasi fájdalom

      • hányinger, hányás

      • hasmenés, véres széklet

      • súlyos esetben peritonitis, paralyticus ileus, sokk

    • Chronicus ischaemia:

      • Fogyás

      • hasmenés, véres széklet

      • intermittáló hasi fájdalom, hasi érzékenység


    D iagn zis

    Diagnózis

    • Fizikális vizsgálat: hasi nyomásérz. – peritonealis izgalmi jel

    • RDV: fájd., vér, nyák

    • Labor: FVS↑, metab.acid., LDH↑, CK↑, amiláz↑, D-dimerpoz.

    • Natív hasi Rtg: kezdetben neg., későn lehet szabadlevegő

    • Doppler UH: hasi aorta, AMS, AMI eredésének eltérése

    • Hasi-kismedencei CT, angio-CT, MR

    • Mesenterialisangiográfia

    • Irrigoszkópia: spasmus, nyh.megvastagodás, fekély, polypoidlézió, ujjlenyomat-rajzolat, pszeudotumor. Később:pszeudodivertikulum,szűkület.

    • Colonoscopia, biopsia(perforáció veszély!)

    • Diagnosztikus laparoscopia


    Konkl zi

    Konklúzió

    • Ischaemiás colitis leggyakoribb időseknél, fiatal betegünknél ezt hólyagdiverticulum váltotta ki.

    • A gondos anamnesisfelvétellel már korábban felmerülhetett volna az urológiai eltérés.

    • Fontos az együttműködés a társszakmákkal.


    K l n l nleges aetiologia ischaemi s colitises beteg nkn l

    Köszönöm a figyelmet!


  • Login