Sugeng enjing para siswa
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 13

SUGENG ENJING PARA SISWA PowerPoint PPT Presentation


  • 712 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

SUGENG ENJING PARA SISWA. TEMBUNG LINGGA & TEMBUNG ANDHAHAN. Dening : Eri H. A. TEMBUNG LINGGA. Tembung kang durung owah saka asale, utawa ing basa Indonesia diarani “ kata dasar”. Tuladhane: sapu, tulis, meja, kursi lsp. B. TEMBUNG ANDHAHAN.

Download Presentation

SUGENG ENJING PARA SISWA

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Sugeng enjing para siswa

SUGENG ENJING

PARA SISWA


Tembung lingga tembung andhahan

TEMBUNG LINGGA & TEMBUNG ANDHAHAN

Dening: Eri H


A tembung lingga

A. TEMBUNG LINGGA

  • Tembung kang durung owah saka asale, utawa ing basa Indonesia diarani “ kata dasar”.

  • Tuladhane: sapu, tulis, meja, kursi lsp


B tembung andhahan

B. TEMBUNG ANDHAHAN

  • Tembung kang wus owah saka asale amarga oleh wuwuhan(imbuhan)/afiksasi

  • Wujude: Ater-ater, seselan, panambang.


1 ater ater

1. ATER-ATER

  • A. Ater-ater Hanuswara

  • Wujude: m-, n-, ny-, lan ng-,

  • Tuladhane:

    • M- +pangan = mangan

    • N- +tulis = Nulis

    • Ny- +silih = nyilih

    • Ng- + ombe = ngombe

    • lsp


B ater ater tripurusa

B. Ater-ater Tripurusa

  • 1. Tri tegese telu dene Purusa tegese gantining wong

  • 2. Wujude yaiku: dak-, kok-/ko-, lan di-.

  • Tuladha: dak tuku, dak jupuk, kok pangan, koktuku, dituku, dipangan, lsp


C ater ater liyane

C. ATER-ATER LIYANE

  • Wujude: a-, ka-/ke-, pa-,pra-, sa-, pari-, kuma-, kapi-, ma-/me-, pan-, pam-, pang-.

  • Tuladha:

    • A-+sikil= asikil

    • Ka-+tulis= katulis

    • Pa-+warta=pawarta

    • Pra-+lambang=pralambang

    • Sa-+kamar=sakamar

    • Pari-+wara=pariwara


Lanjutan

Lanjutan:

  • -. Kuma-+wani=kumawani

  • -. Kapi-+lare=kapilare

  • -. Ma-+gawe=magawe

  • -. Pam-+bagya=pambagya

  • -. Pang-+gawe=panggawe

  • lsp


2 seselan

2. SESELAN

  • Wujude: -um-, -ini-, -er-, lan –el-.

  • Tuladha

    1. sawur +-um-= sumawur

    2. tulis+ -in-= tinulis

    3. gandhul+-er-= gerandhul

    4. gebyar+-el-=gelebyar

    Tuladha sanesipun kasuwun pados piyambak!


3 panambang

3. PANAMBANG

  • Imbuhan sakmburining lingga.

  • Tuladha:

    - bali + -a=balia

    - cacah+-e=cacahe

    - cathet+-en=catheten

    - garis+-I=garisi

    - tulis+-an=tulisan

    - sepatu+-ku=sepatuku

    - cara+-ne=carane

    - bukak+-ane=bukakane

    - eyang+-ipun=eyangipun

    lsp


4 andhahan sarana dirangkep

4. ANDHAHAN SARANA DIRANGKEP

  • WUJUDE

    A. Dwi lingga wantah: esuk-esuk, awan-awan, lsp

    B. Dwi lingga salin swara: bola-bali, lola-lali, mloka-mlaku, bengak-bengok, lsp

    C. Dwi purwa: tetulung, bebungah,lsp

    D. Dwi wasana: cekikik, penyonyo, lsp

    E. dicambor: 2 utawa luwih dadi siji teges siji: wutuh & tugel (motor mabur, dubang)


5 gabungan wuwuhan konfiks

5. GABUNGAN WUWUHAN(KONFIKS)

  • TULADHA:

  • Ng-gawe-ake=nggawekake

  • Ke-dhuwur-en=kedhuwuren

  • Ng-estu-ake=ngestokake

  • N-tuku-ake=nukokake

  • M-pundhut-ake=mundhutake

  • Ng-urmat-I=ngurmati

  • Di-rungu-ake=dirungokake

  • lsp


Sugeng enjing para siswa

MATUR NUWUN


  • Login