Surse de lumina - PowerPoint PPT Presentation

surse de lumina n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Surse de lumina PowerPoint Presentation
Download Presentation
Surse de lumina

play fullscreen
1 / 9
Surse de lumina
3517 Views
Download Presentation
zeroun
Download Presentation

Surse de lumina

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. ATENŢIE: Pentru funcţionarea corecta a lecţiei interactive, apasaţi tasta F5 Noaptea, vedem stelele fiindă emit lumina. Dar Luna nu emite lumină, atunci cum o vedem ? Datorită faptului că, fiind luminată de Soare, împrăştie(reflectă) lumina primită de la Soare. Surse de lumina In plus, când e întuneric, noaptea, putem vedea obiectele din jur doar dacă ele primesc si imprăstie lumina provenită de la Lună sau reteaua de iluminat si pot fi văzute numai după ce o parte din lumina răspândită(reflectată) de ele ajunge la ochi.

  2. 2. Soarele, stelele, becul electric, lumânarea, lanterna sunt surse de lumină: corpuri care produc si emit lumina. • Sursele de lumină se pot clasifică în: • surse naturale:Soarele,celelalte stele,fulgerele,licuricii etc • sursele artificiale :becul electric, lumânarea, lanterna,laserul,tubul fluorescent(neon) etc • Majoritatea corpurilor luminate răspândesc o parte din lumina primită,ceea ce ne permite să le vedem. Dacă lumina emisă de ele este intensă, pot fi considerante surse de lumină. Astfel, Luna poate fi considerată sursă de lumină desi nu emite lumină

  3. 3. Propagarea luminii Lumina emisa de o sursa de lumina ajunge la corpurile din jurul sau trecând, în linie dreapta(rectiliniu) prin toate punctele. Spunem ca lumina se propaga rectiliniu(în linie dreapta). Ce credeţi ? Lumina ajunge instantaneu de la sursa de lumină la ochii nostri ?? Raspunsul e: NU.Lumina călătoreşte prin spaţiu(se propagă) cu viteză foarte mare,300000Km/s, dar nu ajunge instantaneu. De exemplu, lumina emisa de Soare, ajunge pe Pamânt dupa 8 -9minute , iar lumina emisa de stele ajunge al noi abia în câteva mii de ani, fiindca stelele sunt foarte departe. Cea mai apropiata e la 4 ani lumina. Un an lumina e distanta strabatuta de lumina într-un an. Poetul naţional, Mihai Eminescu, scria: “La steaua care-a răsărit E-o cale-atât de lungă, Că mii de ani i-au trebuit Luminii să ne-ajungă.

  4. 4. 1.Corpuri transparente(permit trecerea luminii prin ele si observarea clară a obiectelor aflate în spatele lor ) • Din punctul de vedere al trecerii luminii prin ele , corpurile pot fii clasificate in 3 clase 2.Corpuri translucide (permit trecerea luminii prin ele,dar nu permit observarea clară a conturului obiectelor). 3.Corpuri opace (nu permit trecerea luminii prin ele) Transparenţa unui corp scade dacă lumina străbate o distanţă mare prin el. Dacă distanţă este foarte mare , corpul poate deveni chiar opac .

  5. A) Sursa punctiforma de lumina : 5 umbra • Ca o consecintă a propagarii luminii în linie dreaptă, dacă în calea luminii se alfă un corp opac, în spatele acestuia se formeaza o zona de UMBRA care are forma asemanatoare cu a corpului • Dacă sursa de lumină nu este punctiformă , între zona luminată si umbră se formeaza o zonă slab luminată , numită PENUMBRA • Formarea umbrei si a penumbrei este cauza producerii ECLIPSELOR . Acestea au loc atunci cand Soarele , Pământul si Luna ajung coliniare. B) Sursa nepunctiforma : penumbra umbra penumbra

  6. 6 Eclipsa de Soare • ECLIPSELE DE SOARE se produc atunci când Luna se află între Soare si Pământ .Pe o parte din suprafaţa Pământului se formeaza umbra lunii , iar în jurul acesteia –penumbra . Observatorii aflaţi pe suprafaţa Pământului în zona de umbră sunt în întuneric , sesizând fenomenul numit eclipsă totală de soare . In zona de penumbră se observă o eclipsă parţială de soare • ECLIPSELE DE LUNA se produc atunci când Pământul se află între Soare şi Luna . Pe o parte sau pe toată suprafaţa Lunii se formează umbra şi penumbra Pământului . Observatorii aflaţi pe suprafaţa Pământului pe partea dinspre Lună văd pe suprafaţa Lunii umbra şi penumbra Pământului Eclipsa partiala de Luna

  7. 7. Exercitii • 1. Ziua, locurile aflate la umbrănu sunt luminate direct de Soare, dar totuşi sunt luminate. Explica: De ce ? • 2.Noaptea, chiar dacă nu aprinzi lumina, vezi totuşi în jur. De ce? • 3. Ce distanţă străbate lumina într-un minut ? • 4. Cum se produc eclipsele de soare? Dar eclipsele de Lună? • 5. Care e distanţa de la Soare la Pământ, dacă lumina solară ajunge pe Pământ în 8minute si 20secunde ? • 6. Cea mai apropiată stea(în afara de Soare),steaua Alfa Centauri se află la distanţa de 4 ani lumină faţă de Pământ. Exprimaţi această distanţăîn Km. • 7. În cât timp străbate lumina distanţa de la Soare la planeta Saturn? ( D = 1427000000 Km )

  8. 8. Exercitii • 8.Imaginea stelei Sirius, pe care noi o vedem, nu e imaginea ei de acum, ci imaginea pe care a avut-o în urmă cu 60 ani, atât i-a trebuit luminii să călătorească până la noi. Alte stele se află la mii de ani lumină. Poţi explica semnificaţia versurilor lui Eminescu?: “La steaua care-a rasarit E-o cale-atât de lungă, Că mii de ani I-au trebuit Luminii să ne-ajungă. Poate de mult s-a stins în drum În departari albastre, Iar raza ei abia acum Luci vederii noastre Icoana stelei ce-a murit Încet pe cer se suie; Era pe când nu s-a zărit. Azi o vedem, şi nu e.

  9. 9. Luna : a) emite lumină şi, deci este sursă de lumină 8 b) nu emite lumină şi nu este sursă de lumină 8 • Fă click pe răspunsul pe care îl consideri corect, şi programul î-ţi va “spune” imediat dacă ai răspuns bine: c) nu emite lumină dar este sursă de lumină 8 10. Seara, sau noaptea vedem mai greu obiectele de culoare neagră, şi cu suprafeţe aspre, fiindcă: a) Seara, sau noaptea, Nu ajunge suficientă lumină la ele8 b) Nu împrăştie şi nu reflectă lumina, dar absorb lumina8 c) Împrăştie şi reflectă lumina, de aceea nu le vedem8 Atentie: Daca “butoanele” nu functioneaza, înseamna ca n-ati apasat tasta F5 !!