surse de lumina n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
SURSE DE LUMINA

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

SURSE DE LUMINA - PowerPoint PPT Presentation


 • 482 Views
 • Uploaded on

SURSE DE LUMINA. NOTIUNI INTRODUCTIVE:. Sursele de lumina pot fi: naturale (Soarele, fulgerul) sau artificiale (lampa cu petrol, lumanarea, felinarul, torta, becul electric).Unele vietati terestre (licurici) sau acvatice (meduza) emit lumina

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'SURSE DE LUMINA' - allistair-buck


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
notiuni introductive
NOTIUNI INTRODUCTIVE:
 • Sursele de lumina pot fi: naturale (Soarele, fulgerul) sau artificiale (lampa cu petrol, lumanarea, felinarul, torta, becul electric).Unele vietati terestre (licurici) sau acvatice (meduza) emit lumina
 • Majoritatea corpurilor luminate raspandesc o parte din lumina primita, ceea ce ne permite sa le vedem.Daca lumina emisa de ele este foarte intensa, pot fi cnosiderate surse de lumina.Astfel, Luna poate fi considerata sursa de lumina desi nu emite lumina.
corpurile
Corpurile :
 • Corpurile transparente (sticla) permit trecerea luiminii prin ele si de aceea se vede 100% prin ele. Corpurile opace (lemnul, zidul) nu permit trecerea luminii si de aceea nu se vede prin ele. Corpurile translucide(sticla mata,ceata etc.) permit trecerea lumini partial, dar impiedica vizibilitatea.Transparenta unui corp scade daca lumina strabate o distanta mare din el. Daca distanta este foarte mare, corpul poate deveni chiar opac.
propagarea luminii
Propagarea luminii
 • Lumina emisa de o susa de lumina ajunge la corpurile din jurul ei sau trecand in linie dreapta(rectiliniu) prin toate punctele,
 • Spunem ca lumina se propaga rectiliniu ( linie dreapta)

Ce credeti ? Lumina ajunge instantaneu de la sursa de lumina la ochii nostri ?

Nu!Lumina calatoreste prin spatiu( sau se propaga)cu viteza foarte mare, 300 000 Km/s,dar nu poate ajunge instantaneu

Stiati ca ??

Lumina emisa de Soare ajunge pe Pamnat depa 8-9 minute , iar lumina emisa de stele ajunge la noi abia in cateva mii de ani, fiindca stelele sunt foarte departe. Cea mai apropiata e la 4 ani lumina. Un an lumina insemnand distanta strabatuta de lumina intr-un an.

fenomene optice c u r c u b e u l
Fenomene opticeCURCUBEUL
 • Curcubeul este un fenomen optic şi meteorologic care se manifestă prin apariţia pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci cand lumina soarelui se refractă în picăturile de apa din atmosfera. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, cand soarele este apropiat de orizont.
 • In traditia romaneasca el se mai numeste si ROGVAIV
iluzia optica
Iluzia optica
 • Iluzia optică (sau iluzia vizuală) reprezintă perceperea unei imagini care conduce la o estimare eronată a realităţii. Iluziile optice sunt studiate de psihologia percepţiei.
 • Exista 2 tipuri de iluzii: - iluzii filizofice

- iluzii cognitive

iluzia filozofica
Iluzia filozofica
 • Acestea sunt un fel de imagini rezultate datorate unor puternice, contrastante alternanţe de luminozitate, de culoare, de mişcare etc. care produc o puternică stimulare a zonei optice cerebrale.
iluzia cognitiva
Iluzia cognitiva
 • Aceste iluzii apar la interacţiunea diverselor idei predefinite privind lumea exterioară şi care conduc la aşa-numita "deducţie inconştientă". Sunt cele mai interesante şi mai bine cunoscute. Nu au o cauză fiziologică, acţionează la nivelul interpretării vizuale, al ipotezelor preconcepute
umbra
Umbra
 • Umbra este o zonă în care lumina directă, generată de o sursa de lumina, nu poate ajunge datorită împiedicării trasmiterii acesteia prin existenţa unui obiect opac între sursa de lumină şi zona umbrei. Umbra este o proiecţie bi-dimensională a obiectului opac interpus, reproducând cu o oarecare precizie silueta corpului tri-dimensional.
bibliografie
BIBLIOGRAFIE :
 • http://www.referat.ro/referate/Surse_de_lumina___Vizibilitatea_corpurilor___Umbra_6e654.html
 • www.didactic.ro/files/4/sursedelumina_propagarealuminii.pps
 • wikipedia
grupa 4
Grupa 4!
 • Material realizat de : Radoi Iris

Kozar Ina

Dan Codruta

Pascu Razvan