Sf. Mucenic Sava de la Buzau - PowerPoint PPT Presentation

yale
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Sf. Mucenic Sava de la Buzau PowerPoint Presentation
Download Presentation
Sf. Mucenic Sava de la Buzau

play fullscreen
1 / 8
Download Presentation
Sf. Mucenic Sava de la Buzau
157 Views
Download Presentation

Sf. Mucenic Sava de la Buzau

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Sf. Mucenic Sava de la Buzau CosmaIoanacls a VI-a B

  2. Sfântul Sava de la Buzău, cunoscutadeseadreptSava Gotul s-a născutînanul334, înregiuneaBuzăului, înapropiere de râulMousaios (Buzăul de azi), din părințicreștiniși a trăitînzonadeluroasă a Subcarpaților de Curbură. Actulsău de martirizareprecizeazăcăar fi fost cantor saudascălîninteriorulcomunitățilorreligioase de acolo.

  3. Intr-o celebrascrisoare a BisericiiGotieicatrecea a Capadochieiaflamcelemainumeroaseamanuntedespreviatasimuceniciaacestuibarbatduhovnicesc de mare lauda. Iarcununamuceniciei a primit-o la numai 38 de ani (in 372, pe 12 aprilie), candAtarid, crudulprigonitor de neamgermanic al crestinilor, a datporuncasa fie chinuit in felsi chip, apoiinecat in raulMousaios (Buzau), legat de un trunchi de copac.

  4. Se zice ca ucigasiisai i-au scostrupuldinapa si l-au lasatneingropat, dar nicifiarelesalbatice, nicipasarile de prada nu s-au atins de el, iar in anul374, SfântulVasilecel Maredispuneaducereamoaștelor, împreunăcudescriereamartiriuluiSfântuluiMucenic Sava, într-o scrisoare a lui Bretanion, episcopulTomisului de atunci, înCapadocia.

  5. Ctedrala “Sf. Sava de la Buzau” Piatra de temelie a fost binecuvantatade PreaSfintitulEpifanie pe data de 8 decembrie 1991.Construcţia s-a început în primăvara anului 1992. In ultimii ani, Primăria municipiului Buzău s-a implicat foarte mult în finanţarea lucrărilor de construcţie.

  6. Catedrala Sf. Sava se doreşte a fi cartea de vizită a municipiului cât şi a judeţului Buzău, de aceeai se mai spune şi „Mireasa oraşului”.La Biserica Sf. Sava slujesc părintele prof. dr. Milea Mihail şi părintele prof. dr. Damian Aurelian. Cantorul principal esteEnache Filip,absolvental Şcolii de cântăreţi bisericeşti.

  7. Fundaţia“Sfântul Sava” A fostînfiinţatã cu ajutorulluiDumnezeupe data de 12 aprilie 1993, avândbinecuvântareaEpiscopieiBuzãuluişiVrancei. FundaţiaSfântul Sava activeazãsimultanîntreidirecţii: social, cultural şimisionar. Din punct de vedere social are o cantinã, un aşezamântpentrubatrâni, un campus pentrucopii, iar din punct de vedere cultural are un cor, douãşcoli de arte simeseriiSfântul Sava, un institutortodoxromân de ştiinţecreaţioniste, un muzeusio bibliotecã de carte religioasã. Fundaţia Sfântul Sava are marele merit de a promova cultul Sfântului Sava, de a-l face cunoscut în ţarã şi peste hotare pe acest tânar sfânt, care la vârsta de 38 de ani, pe 12 aprilie 372, îşi dãdea sufletul în mâna lui Dumnezeu, apãrându-şi credinţa creştinã. Asezamantulpentrubatrani din Campeni Corul “Sf. Sava”

  8. Bisericutacopiilor “Sf. Sava de la Buzau” În prezent "Bisericuţa copiilor" funcţionează la demisolul Catedralei Sf. Sava care este amenajată cu tot ce este necesar cultului religios şi împodobită cu icoane bisericeşti pictate de tineri ai Fundaţiei  Sf. Sava sub îndrumarea părintelui arhidiacon Sibiescu Gabriel care a pictatmulte biserici în stil neobizantin şi cu o coloristică foarte odihnitoare care creează o ambienţă plăcută de rugăciune şi reculegere. Bisericuţa copiilor este un simbol al renaşterii spirituale a României după evenimentele din Decembrie 1989.