chapter 14 quiz n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Chapter 14 Quiz PowerPoint Presentation
Download Presentation
Chapter 14 Quiz

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 29

Chapter 14 Quiz - PowerPoint PPT Presentation


  • 132 Views
  • Uploaded on

Chapter 14 Quiz. Psychological Disorders. Don’t forget to write your answers on a separate piece of paper to grade when you’re done!. 1. Hani was unable to tell the difference between right and wrong. Which of the following definitions of abnormal behavior is described in this example?

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Chapter 14 Quiz' - yadid


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
chapter 14 quiz

Chapter 14 Quiz

Psychological Disorders

don t forget to write your answers on a separate piece of paper to grade when you re done
Don’t forget to write your answers on a separate piece of paper to grade when you’re done!

1. Hani was unable to tell the difference between right and wrong. Which of the following definitions of abnormal behavior is described in this example?

a) maladaptive

b) insanity

c) commitment

d) statistical

slide3
2. The behavioral approach attributes the cause of abnormal behavior to

a) internal conflict from early childhood trauma

b) the result of neurochemical imbalances

c) poor self-concept

d) reinforcement of maladaptive behaviors learned through experience

slide4
3. A soldier who experiences sudden blindness after seeing his buddies killed in battle is best diagnosed with

a) a phobic disorder

b) hypochondriasis

c) bipolar disorder

d) conversion disorder

slide5
4. A common feature among people diagnosed with dissociative identity disorder is

a) early childhood sexual or physical abuse

b) repeated physical complaints

c) relatives suffering from bipolar disorder

d) excess of dopamine

slide6
5. Researchers have found that depression occurs

a) nearly twice as frequent in women as men

b) nearly four times as frequently in women as in men

c) with equal frequency in women and men

d) nearly twice as frequently in men as in women

slide7
6. Which of the following is NOT characteristic of the manic state of bipolar disorder?

a) inflated ego

b) excessive talking

c) shopping sprees

d) too much sleep

slide8
7. Paranoid personality disorder is characterized by

a) unwarranted suspiciousness and mistrust

b) lack of interest in social relationships

c) a grandiose sense of one’s own importance

d) instability revolving around problems of mood and thought processes

slide9
8. Herb lied easily as a child. He considers himself good with the ladies, has little remorse for his actions, and has had repeated trouble with authority figures. His likely diagnosis is

a) autism

b) narcissistic personality disorder

c) antisocial personality disorder

d) borderline personality disorder

slide10
9. A delusion is

a) phobia of being in social situations

b) misperception of auditory and visual stimuli

c) faulty and disordered thought pattern

d) first indication of dissociative disorders

slide11
10. A prognosis

a) is a forecast about the probable course of illness

b) involves distinguishing one illness from another

c) refers to the apparent causation and developmental history of an illness

d) is a plan for treating an illness

slide12
11. All of the following are classified as anxiety disorders EXCEPT

a) phobias

b) posttraumatic stress

c) obsessive-compulsive disorder

d) conversion disorder

slide13
12. Which of the following is a negative symptom of schizophrenia?

a) delusional thinking

b) incoherent speech

c) hyperexcitability

d) flat affect

slide14
13. A person who maintains bizarre, false beliefs that have no basis in reality is said to have

a) hallucinations

b) delusions

c) obsessions

d) illusions

slide15
14. Which of the following is NOT a common characteristic of the antisocial personality?

a) manipulative behavior

b) excessive guilt

c) social charm

d) aggressiveness

slide16
15. At this time, one of the major neurotransmitters that has been linked to schizophrenia is

a) norepinephrine

b) dopamine

c) GABA

d) acetylcholine

slide17
16 The rise of the medical model in the study of psychopathology brought about
    • a. improvements in the treatment of individuals who exhibited abnormal behavior
    • b. an increase in the number of asylums for the treatment of the mentally ill
    • c. an increase in misconceptions about mental disorders
    • d. decreases in the expression of sympathy towards the mentally ill
slide18
17 Etiology refers to the
    • a. projected course of a condition
    • b. apparent cause of a condition
    • c. study of mental illness
    • d. collection of a group of symptoms
slide19
18 The most common psychological disorders in the United States are
    • a. schizophrenic disorders
    • b. personality disorders
    • c. mood disorders
    • d. anxiety disorders
slide20
19 Epidemiology is the study of
    • a. the distribution of mental or physical disorders in a population
    • b. treatments for psychological disorders
    • c. sudden “epidemics” involving specific mental or physical disorders
    • d. how cultural values affect judgments of abnormality
slide21
20. The cartoon character Charlie Brown, with his extreme dread, pessimism, worrying, and brooding, could be diagnosed as having
  • a. a generalized anxiety disorder
  • b. a phobic disorder
  • c. obsessive-compulsive disorder
  • d. panic disorder
chapter 14 answer key
1. B

2. D

3. D

4. A

5. A

6. D

7. A

8. C

9. C

10. A

11. D

12. D

13. B

14. B

B

A

B

D

A

A

Chapter 14 Answer Key
essay question 1
Essay Question # 1
  • It has been said that not all deviant behavior is maladaptive, but all maladaptive behavior is deviant. Discuss this idea, based on what you’ve learned about the definition and criteria of abnormal behavior.
essay question 2
Essay Question # 2
  • Freud believed that most, if not all, psychological disorders are mainly the result of anxiety. However, Freudian explanations of the anxiety disorders receive much less attention today than they once did. From what you’ve learned of Freudian theory, how would a Freudian explanation of the etiology of the anxiety disorders differ from the types of explanations presented in your text?
essay question 3
Essay Question # 3
  • There appear to be some similarities between posttraumatic stress disorder (Chapter 13) and the dissociative disorders in that most cases of each type of disorder are thought to result from extreme stress. How would you justify creating separate classifications for these disorders?
essay question 4
Essay Question # 4
  • Some of the most prominent modern theories of the mood disorders focus primarily on cognitive factors. You learned in Chapter 10 that some theorists believe the experience of emotion is heavily influenced by cognitive factors. In what ways do some of these cognitive theories of emotion agree with theories about cognitive factors in the etiology of the mood disorders?
essay question 5
Essay Question # 5
  • According to the DSM-IV, individuals should not be diagnosed as having a personality disorder before they’re 18 years old because personality is not well established before then. From what you know about personality development (Chapters 11 and 12), can you support this position? You may wish to answer from the particular viewpoint of one of the personality theorists covered in your text (e.g., Erikson, Mischel, Maslow, or others).
good luck
Good Luck!
  • Don’t forget to go to the quiz online from your book