Download
standard 6 eoc review n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Standard 6 EOC Review PowerPoint Presentation
Download Presentation
Standard 6 EOC Review

Standard 6 EOC Review

172 Views Download Presentation
Download Presentation

Standard 6 EOC Review

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Standard 6 EOC Review

  2. 1. Imperialism is a policy where A. Weaker countries exert their economic, political, and military control over stronger countries. B. Stronger countries exert their economic, political, and military control over weaker countries. C. Weak countries go to war with strong countries D. Strong countries go to war with weak countries.

  3. 2. The sinking of this ship off the coast of Cuba led Americans into war against Spain A. Lusitania B. U.S.S. New Hampshire C. U.S.S. New York D. U.S.S. Maine

  4. 3. What was included in the de Lôme letter? A. de Lôme's resignation as Spanish minister to the United States B. an apology to the U.S. government C. criticisms of President McKinley D. an incitement for war

  5. 4. Which of the following Americans was known for his anti-imperialist views: A. Teddy Roosevelt B. Valeriano Weyler C. George Dewey D. Booker T. Washington

  6. 5. All of the following countries came under some form of U.S. control as a result of the Spanish American War EXCEPT: A. Cuba B. Hawaii C. Puerto Rico D. the Philippines

  7. 6. In which territory taken over from Spain did the United States face a major rebellion by rebels who wanted independence? A. Guam B. Cuba C. Puerto Rico D. the Philippines

  8. 7. Teddy Roosevelt’s approach to foreign policy reflected the proverb “Speak softly and carry a big stick” because A. he allowed U.S. troops to beat foreign natives for breaking U.S. laws B. he studied West African methods for negotiating with foreign powers C. his soft-spoken personality made foreign leaders trust and admire him D. his negotiations were always backed up with the threat of military force

  9. 8. What did the Roosevelt Corollary build upon? A. Monroe Doctrine B. Open Door Policy C. Platt Amendment D. Hay-Pauncefote Treaty of 1901

  10. 9. The United States gained control of the land it needed to build the Panama Canal by A. negotiating with Colombia. B. invading and attacking Colombia. C. implementing the Open Door Policy. D. encouraging and supporting Panamanian independence from Colombia.

  11. 10. Woodrow Wilson’s Moral Diplomacy strategy A. looked to use America’s military power to gain influence in the world. B. wanted to spread democracy and progress throughout the world. C. spread only Christianity to inferior countries. D. used the United States’ economic power to give loans to Latin America.

  12. 11. Which of the following was NOT a cause of World War I? A. American isolationism B. imperialist competition C. building up of armed forces (militarism) D. European nationalism

  13. 12. This cause of World War I could also be referred to as “extreme patriotism” or being willing to do anything in the name of one’s country or ethnic group. A. Nationalism B. Militarism C. Competition D. Imperialism

  14. 13. The greatest problem with the Treaty of Versailles is that it A. did not give the United States enough power to negotiate foreign treaties. B. forced Germany to assume full responsibility for WWI. C. gave Germany’s government too much power D. gave Russia too much territory

  15. 15. What reason did Senators give for opposing U.S. membership in the League of Nations? A. It would lead to international instability. B. It would drain American finances. C. It would interfere with free-trade agreements. D. It would drag the United States into European conflicts.

  16. 16. All of the following were reasons for American Expansionism EXCEPT: A. Cultural Superiority B. Military Strength C. Monroe Doctrine D. New Markets

  17. 17. Who was President during World War I? A. Teddy Roosevelt B. William H. Taft C. Franklin D. Roosevelt D. Woodrow Wilson

  18. 18. Because of these Acts, Eugene Debs went to prison for ten years for speaking out against the war and the draft. A. Espionage and Sedition Acts B. Foraker Acts C. Nationalist Acts D. Censorship Acts

  19. 19. In 1903, the United States took control of a small area in Central America in order to build the Panama Canal. The reasoning for this type of intervention is best described by which category in the above table? A. ECONOMIC – Securing Trade Routes B. SOCIAL – Duty C. POLITICAL – Helping Allies D. MILITARY – National Security

  20. 20. The political cartoon shown is making a statement about the United States following which historic event? A. the opening of the Panama Canal B. the Spanish-American War C. the “Scramble for Africa” D. World War I

  21. Standard 6 Answers 1. B 11. A 2. D 12. A 3. C 13. B 4. D 14. B 5. B 15. D 6. D 16. C 7. D 17. D 8. A 18. A 9. D 19. A 10.B 20. B

  22. Study Slide 6.1 • Imperialism • 3 reasons for expansion • Whiteman’s Burden • Annexation of Alaska • Annexation of Hawaii

  23. Study Slide 6.2 • Yellow Journalism • De Lome Letter • U.S.S. Maine • Reasons the U.S declared war on Spain • First battle of the Spanish American War • “splendid little war” • Pro-Imperialist Views • Anti-Imperialist Views

  24. Study Slide 6.3 • Foraker Act • Commonwealth • Platt Amendment • U.S. protectorate • Philippine-American War • Open-Door Policy • The Boxer Rebellion • The Panama Canal • Big Stick Diplomacy • Dollar Diplomacy • Moral Diplomacy

  25. Study Slide 6.4 • MAIN causes of WWI • Alliance Systems • Archduke Franz Ferdinand • Reasons for Neutrality • Lusitania • Zimmerman Note • Russian Revolution • April 2, 1917 • Selective Service Act • U.S. role in war • November 11th, 1918 • Shift in economy • War Industries Board • National War Labor Board • The Food Administration • Committee on Public Information • Attacks on Civil Liberties • Espionage and Sedition Acts • Wilson’s Fourteen Points • League of Nations • Treaty of Versailles • Foreign Results of the War