slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Заштеда на енергија PowerPoint Presentation
Download Presentation
Заштеда на енергија

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 16

Заштеда на енергија - PowerPoint PPT Presentation


 • 266 Views
 • Uploaded on

Заштеда на енергија. Ден на акција Energy Savings Day. КАМПАЊА ЗА ЗАШТЕДА НА ЕНЕРГИЈА.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Заштеда на енергија' - woods


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Заштеда на енергија

Ден на акција

Energy Savings Day

slide2
КАМПАЊА ЗА ЗАШТЕДА НА ЕНЕРГИЈА
 • На 25.04.2014год. О.О.У.“Мирче Ацев“ спроведе кампања за заштеда на енергија. По тој повод беа спроведени повеќе активности. Координатори на реализираните активности беа Гордана Насковска (во предметна настава) и Сузана Поповска (во одделенска настава).
slide3
Беа спроведени следните активности:
 • пишување на лични творби на тема “Заштеда на енергија“
 • читање на лични творби и едукативно предавање за енергија на разглас
 • уредување на еко пано со лични творби
 • изработка на постери со слики и пораки за штедење на енергија
 • изработка на флаери со совети за рационално користење на енергијата
 • делење на флаерите на месното население
 • изработка на транспаренти со пораки за штедење на енергија
 • прошетка на ученици (облечени во зелени маици и капчиња) низ населбата Ѓорче Петров со транспаренти за да се подигне јавната свест за потребата од штедење на енергија
 • исклучување на компјутерите и светлата во сите училници и холови 40 мин. (во прва и втора смена)
slide5
едукативно предавање за енергија на разглас
slide7
изработка на постери со слики и пораки за штедење на енергија
slide9
флаер со совети за рационално користење на енергијата
slide11
изработка на транспаренти со пораки за штедење на енергија
slide12
прошетка на ученици низ населбата Ѓорче Петров со транспаренти за да се подигне јавната свест за потребата од штедење на енергија
slide13
исклучување на компјутерите и светлата во сите училници и холови 40мин. (во прва и втора смена)
slide14
ДА СУМИРАМЕ

Спроведувајќи го Денот на акција дадовме придонес во Заштедата на енергија на повеќе начини:

 • Вклучивме 840 ученици и 65 вработени од нашето училиште во дирекна едукација за Заштеда на енергија
 • Нашите ученици поделија 180 флаери за Заштеда на енергија на локалното население
 • Повеќе од 300 луѓе ги видоа пораките за Заштеда на енергија со која учениците од Еко клубот прошетаа во локалната средина
 • Со ислкучување на електричната енегија два пати по 40 мин. заштедивме 13,6 kWh електрична енергија, а атмосферата ја спасивме од 12,444 kg CO2. (просечната годишна потрошувачка на електрична енергија во нашето училиште е 89 604 kWh годишно, тоа е 245,5 kWh дневно или 10,2 kWh на секој час).
slide15
Известување

За спроведување на активностите по повод Денот на акција- Заштеда на енергија ги известивме:

 • Локалното насление преку соопштение
 • Учениците и вработените преку училишниот разглас
 • Локалната самоуправа
 • Детските весници Наш свет и Развигор
 • Училишната емисија Голем одмор на МТВ
 • Локалните телевизии МТМ и ЕДО
 • Активностите се објавени на училишната веб страна www.oumirceacev.edu.mk
slide16
Изработиле:
 • Гордана Насковска, координатор
 • Сузана Поповска, координатор
 • Членовите на Еко клубот при О.О.У. Мирче Ацев- Скопје