Pharmacy Outreach Network and Pharmacy Intervention Program - PowerPoint PPT Presentation

pharmacy outreach network and pharmacy intervention program n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Pharmacy Outreach Network and Pharmacy Intervention Program PowerPoint Presentation
Download Presentation
Pharmacy Outreach Network and Pharmacy Intervention Program

play fullscreen
1 / 26
Pharmacy Outreach Network and Pharmacy Intervention Program
193 Views
Download Presentation
wesley
Download Presentation

Pharmacy Outreach Network and Pharmacy Intervention Program

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Pharmacy Outreach Network and Pharmacy Intervention Program

  2. Introduction • Welcome! • This 30-minute lesson will enable you to explain two MPRS patient adherence programs: Pharmacy Outreach Network (PON) and Pharmacy Intervention Program (PIP). • Learning Objectives: • By the end of this lesson, you will be able to: • Identify key characteristics of the Pharmacy Outreach Network: what it is, how it works and what it includes. • Describe the Pharmacy Intervention Program: what it is and how it works. • List the benefits of the adherence programs offered through the McKesson Pharmacy Outreach Network to pharmaceutical manufacturers, patients and physicians.

  3. Patients Are Looking for an Enhanced Healthcare Experience • More consumers are “newly worried” about their health and their care. • Consumers require more help dealing with therapy choices. • Adherence rates remain at ~50% for most chronic conditions. • Physicians are unable fill the need for greater support. Is there potential for community pharmacy to help “fill the void”?

  4. Community Pharmacy is the Key Positive Forces: • Trusted patient relationships • Core clinical education in pharmaceutical care • Workflow optimization • Pharmaceutical care (MTM) provision in Medicare Modernization Act • Negative Forces: • Decreased reimbursement • Increase in mail order • Historical perception of pharmacist’s limited role in healthcare delivery Pharmacists areunder-utilized in patient care delivery Need for new revenue streams

  5. What is the Pharmacy Outreach Network (PON)? • PON is a network of community pharmacies dedicated to providing patients with high-quality adherence programs. • PON: • Is the critical first step for pharmaceutical manufacturers to offer community pharmacy-based programs. • Demonstrates that pharmacies have a joint commitment to deliver industry-leading adherence solutions.

  6. Question Slide • The Pharmacy Outreach Network uses this healthcare branch to reach patients with high-quality adherence programs. • Pharmaceutical Manufacturers • Community Pharmacies • Healthcare Hotlines • Patient Advocate Services • Answer: The correct answer is Community Pharmacies. Through PON, pharmacists deliver industry-leading adherence solutions.

  7. Joining the Network • PON is open to all McKesson primary distribution customers. • Pharmacies must sign a master agreement. • Pharmacies are automatically enrolled in all future programs and receive formal notification of each program. • Model streamlines the development and launch of new manufacturer programs.

  8. What Opportunity Does the PON Provide Pharmacists?

  9. Question Slide What is an example of an adjudication-based program PON pharmacies can be involved in? LoyaltyScript Referral letters Educational material mailed to patients Pharmacy Intervention Program Answer: LoyaltyScript is an example of a program in the adjudication-based category.

  10. Patient Education and Refill Reminder Program • The first program launched under PON is: • An adherence-focused letter outreach program. • Administered by Adheris, with data provided by RelayHealth. • PON pharmacies enroll in the broader Adheris network. • The arrangement with Adheris includes the opportunity to contract directly with manufacturers for PON-specific programs.

  11. The Pharmacy Intervention Program (PIP) • The Pharmacy Intervention Program is one example of an adherence program executed via McKesson’s Pharmacy Outreach Network • The program features one-on-one counseling sessions delivered by a pharmacist to patients receiving eligible prescriptions. • The goal of the intervention is to increase adherence using principles of motivational interviewing and health behavior change.

  12. RelayHealth • RelayHealth data drives PIP by: • Making it easy to target the correct patients • Example: Patients on a particular medication can be easily identified for counseling. • Leveraging connectivity and data access • McKesson can focus on innovation via the pharmacy channel. • It also allows for streamlining during the trial and introduction of new adherence-related programs and services.

  13. Question Slide At the end of a PIP counseling session for a patient on an eligible drug, the pharmacy takes what action? Contacts the pharmaceutical manufacturer Processes the prescription Bills McKesson for the intervention Sends data to RelayHealth Answer: After counseling a patient regarding their therapy, the pharmacy bills McKesson for the session.

  14. Why the Pharmacy Intervention Program Works

  15. Final Assessment • Now that you are familiar with the Pharmacy Outreach Network solutions, try answering the following assessment questions.

  16. Question Slide • Pharmacists play what role in the Pharmacy Outreach Network process? • Leverage their clinical education and expertise • Deliver Pharmacy Outreach messages • Provide data to show ROI • All of the above • Answer: Pharmacists play all of these roles in the Pharmacy Outreach Network process.

  17. Question Slide • What is an example of an “active” Pharmacy Outreach Network program, where pharmacists spend varying amounts of time with patients and are paid for the time? • Patient interactions via IVR • LoyaltyScript • Pharmacy Intervention Program • All of the above • Answer: PIP is an example of an “active” PON program.

  18. Question Slide • True or False: • The Pharmacy Intervention Program targets patients who use certain eligible prescription drugs. • True • False • Answer: This is true. RelayHealth is instrumental in targeting patients receiving a specific therapy.

  19. Question Slide • The Pharmacy Intervention Program uses what approach to increasing adherence? • Reminders • People-based interventions • One-time programs • Behavioral model-based interventions • Answer: The Pharmacy Intervention Program uses behavioral model-based interventions.

  20. Question Slide • True or False: • The Pharmacy Outreach Network is an integrated part of the MPRS solution because it helps our manufacturer clients target patients with a personalized intervention platform. • True • False • Answer: This is true. PON, along with other MPRS solutions, allows the industry to move away from point solutions to comprehensive, integrated solutions.

  21. Question Slide • All of the following are benefits of PIP except: • Pharmacists are well prepared for counseling patients because of the motivational interviewing training provided through PIP. • PIP streamlines the pharmacists workflow by changing the tasks they perform each day. • PIP allows manufacturers to measure the impact of their programs. • PIP targets patients who can benefit from counseling, leading to healthier patient outcomes and increasing adherence. • Answer: B is not a benefit of PIP. The Pharmacy Intervention Program fits into the pharmacists’ current workflow.

  22. Conclusion • Congratulations! • You have completed the Pharmacy Outreach Network and Pharmacy Intervention Program lesson. • You should now be able to: • Identify key characteristics of the Pharmacy Outreach Network: what it is, how it works and what it includes. • Describe the Pharmacy Intervention Program: what it is and how it works. • List the benefits of the adherence programs offered through the McKesson Pharmacy Outreach Network to pharmaceutical manufacturers, patients and physicians.