Tehnologia naturii i natura tehnologiei
Download
1 / 5

Tehnologia naturii ?i natura tehnologiei - PowerPoint PPT Presentation


  • 65 Views
  • Uploaded on

Tehnologia naturii şi natura tehnologiei. Castorii. Castorii.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Tehnologia naturii ?i natura tehnologiei' - vinny


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Castorii
Castorii

  • Familia castorilor (Castoridae) cuprinde un singur gen actual. In trecut castorul se bucura de o larga raspandire in emisfera nordica, pe langa majoritatea apelor din Europa si in Asia, fiind destul de comun si in America. Denumit si “biber” sau “fiber”, castorul din Eurasia (Castor fiber), cu lungimea variind intre 75 si 95 cm., este unul dintre cei mai mari rozatoriexistenti. Spre deosebire de acesta, castorul canadian (C. canadensis), originar din America de Nord, are craniul ceva mai ingust si culoritul mai inchis.


Tehnologia naturii i natura tehnologiei

  • Ca loc de trai castorii isi aleg un lac, un rau sau un parau, ale carui maluri sunt bogate in pasuni. Aceste locuri sunt potrivite pentru constructiile lor, in forma de colibe, zagazuri sau sate. Nici un alt mamifer cunoscut nu are geniul arhitectural al castorilor. In cazul in care nu exista un lac potrivit pentru a-si construi barlogul, castorii isi fac propriul lac, construind un baraj pentru a opri un rau. Animale izolate, castorii ocupa o galerie subterana simpla, asemanatoare cu cea de vidra. Dupa ce isi aleg locul, ei se folosesc de incisivii masivi si taiosipentrua roade trunchiurile copacilor, reducandu-le grosimea cu peste 50 cm., in cateva minute. Copaceii astfel doborati in susul raului plutesc in aval de-a lungul unor canale special sapate in acest scop. Castorii infigcateva bete in pozitie verticala in albia raului si cara lemnul doborat si crengile cu frunze peste acestisuporti


Tehnologia naturii i natura tehnologiei

  • Barajul Celor Trei Defileereprezinta cea mai mare realizare chineza de acest fel si se inalta, falnic, la 181 de metri deasupra vaiiraului Yangtze, in provincia Hubei. “Barajul reprezinta atingerea unui vis politic pe termen lung pentru conducerea chineza”, a declarat YuXiaogand, fondator si director al unui ONG chinez pentru administrarea raurilor, citat de Inter Press Service.

  • Barajul are o lungime de 2,3 kilometri si are o capacitate totala de 18,2 GWh. Rezervorul sau se intinde pe o distanta de 660 km si ocupa 1084 km patrati. Colosul va alimenta industria locala si o multime de consumatori casnici, va facilita transportul pe raul Yangtze si va fi si o masura de control impotrivainundatiilor.

  • Totusi, in spatele avantajelor prezentate de presa oficiala chineza, se ascund destule neajunsuri: probleme de mediu, costuri uriase, stramutareafortata a populatiei.


De la a la azi
De la A la Azi

  • Ideea unui baraj pe raul Yangtze a aparut in anul 1919 si apartinepresedintelui chinez Sun Yat-sen, dar datorita dificultatilor economice si politice ale vremii, ea a fost abandonata. In anul 1958, Mao Zedong si-a aratatsustinerea pentru acest proiect de mare anvergura. Totusi, aprobarile pentru construirea barajului au fost definitivate abia in 1979.

  • In decembrie 1994, dupa 2 studii de fezabilitate si repetate amanari, proiectul a fost in sfarsit lansata constructia, iar in anul 2003 primul generator a inceput sa produca electricitate. Pana in iunie anul trecut s-au instalat 12 generatoare.