DEZVOLTARE DURABIL
Download
1 / 23

- PowerPoint PPT Presentation


 • 107 Views
 • Uploaded on

DEZVOLTARE DURABIL Ă ÎN CARPAȚI. „Un sejur pitoresc la poalele muntelui”. Move4Nature Final Meeting Bra ş ov, Rom â nia 21-22 October, 2010. „ A picturesque journey at the foothill ”. ŞCOALA GENERALĂ MOECIU DE JOS ROMÂNIA. THE GENERAL SCHOOL MOECIU DE JOS ROM A NIA.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - trisha


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Dezvoltare durabil n carpa i

DEZVOLTARE DURABILĂ

ÎN CARPAȚI

„Un sejur pitoresc

la

poalele muntelui”

Move4Nature Final Meeting

Braşov, România

21-22 October, 2010

„A picturesque journey at the foothill”


Dezvoltare durabil n carpa i

ŞCOALA GENERALĂ

MOECIU DE JOS

ROMÂNIA

THE GENERAL SCHOOL

MOECIU DE JOS

ROMANIA

Şarpe Mioara,

Roman Raluca-Mihaela, Copaciu Cătălina

Move4Nature Final Meeting

Braşov, România

21-22 Octombrie, 2010


Dezvoltare durabil n carpa i

Comuna Moeciu este situată în centrul țării, la extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.

Moeciu de Jos village's description

Moeciu village is situated in the central part of the country, at the southern extremity of Brasov district, between the Piatra Craiului and Bucegi groups of mountains, in the Rucar-Bran corridor.


Dezvoltare durabil n carpa i

Images of Moeciu de Jos extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.

MOECIU DE JOS

MO

E

C

I

U

D

E

J

O

S


Localizarea colii generale moeciu de jos
Localizarea Școlii Generale Moeciu de Jos extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.

2

3

4

1

LEGENDĂ:

1

 • Școala Generală Moeciu de Jos

 • Peștera Liliecilor- monument al naturii

 • Biserica Sf. Nicolae

 • Gospodăria tradițională Ilarie Gonțea

2

The location of the General School

Moeciu de Jos

3

4


Dezvoltare durabil n carpa i

Ș extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.coala GeneralăMoeciu de jos

School's historical data

A fost înfiinţată la mijlocul sec. XVIII-lea şi era o şcoală confesională aparţinând bisericii. Avea doar două săli de clasă şi elevi care nu aveau loc în şcoală, învăţau la diferite case închiriate de către biserică. Actuala şcoală a fost construită în perioada interbelică, de către un consiliu sătesc, dar numai până la acoperiş. A fost terminată după cel de-al doilea război mondial de către primăria Moeciu.

Astăzi şcoala este construită pe două nivele cu o suprafaţă totală de 400 mp, prevăzută cu 8 săli de clasă, din care: un laborator de informatică dotat cu 14 calculatoare, un laborator de chimie-fizică şi unul de biologie.


Dezvoltare durabil n carpa i

How to use the educational guide extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.

 • Utilizarea ghidului educațional

 • Ghidul educațional al școlilor din Carpați a fost utilizat de toate cadrele didactice implicate în proiect şi de 50 elevi din şcoală

 • Discipline implicate în utilizarea ghidului:

  • Istoria

  • Geografia

  • Chimia

  • Biologia

  • Religia


Dezvoltare durabil n carpa i

Descrierea traseului educa extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.țional:

Demersul nostru ştiinţific scoate în evidenţă necesitatea abordării fenomenelor culturale-aşezare, gospodărie, locuinţă pornind de la cunoaşterea cadrului natural în funcţie de care se conturează un anumit tip de economie.

Scopul principal al traseului este de a promova valorile culturale, istorice si geografice ale comunei Moeciu de Jos prin activităţi interdisciplinare şi extraşcolare derulate.

Metoda de cercetare utilizată a fost observaţia directă prin excursiile şi drumeţiile efectuate în împrejurimile comunei Moeciu de jos vizând punctele cheie.

Punctele cheie alese scot în evidenţă trăsăturile principale ale comunei, immportanţa fenomenelor etnografice.

Traseuleducațional

The educational stages : main purpose

The main purpose is to promote the cultural, historical and geographical values of Moeciu de Jos.

The main ideas chosen underline the most important features of Moeciu de Jos village.


Dezvoltare durabil n carpa i

Harta cu punctele cheie extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.

The map with the main points

LEGENDĂ:

1. Școala Generală Moeciu de Jos de

2. Peștera Liliecilor- monument al naturii

3. Biserica Sf. Nicolae

4. Gospodăria tradițională Ilarie Gonțea


Dezvoltare durabil n carpa i

Punctele extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.cheie

1

3

 • Istoria

 • Geografia

 • Biologia

 • Educația plastică

 • Religia

4

2


Dezvoltare durabil n carpa i

Punct cheie 1: extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.Școala Generală Moeciu de Jos

 • School's description

 • Elevii ar trebui să cunoascăimportanța școlii în viața cotidiană.

 • Astăzi, Școala Generală Moeciu de Jos este construită pe două nivele cu o suprafaţă totală de 400 mp, prevăzută cu 8 săli de clasă, din care: un laborator de informatică dotat cu 14 calculatoare, un laborator de chimie-fizică şi unul de biologie.


Din activit ile noastre
Din activităţile noastre… extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.

From our activities


Din activit ile noastre1
Din activităţile noastre… extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.

From our activities


Dezvoltare durabil n carpa i

Punct extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.cheie2:Excursie la Monumentul

naturii„ Peștera Liliecilor”

 • A trip to the nature's monument "the bats' cave"

 • Am ales acest obiectiv „Peștera Liliecilor”, deoarece am considerat că este important ca elevii să afle cum s-a format aceasta și importanța acesteia.

 • Aceasta s-a format ca urmare a fenomenului de eroziune a muntelui calcaros de unul din afluenții pârâului Văii cu Cale care astăzi este un pârâu temporar.Numele peşterii provine din existenţa în ea a unei numeroase colonii de lilieci.

 • Peştera este uşor de vizitat având o lungime de 370 m, este caldă, cu umiditate moderată, presărată cu multe formaţuni calcaroase.Accesul în peşteră se face printr-un culoar îngust după care se ajunge într-o grotă, nu foarte mare, cu podea ascendentă.De aici porneşte o galerie, spre nord, care are o lungime de 15 m care se termină cu un horn.


Imagini din pe t era liliecilor
Imagini din Pe extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.ștera Liliecilor

Images from the "bats' cave"


Dezvoltare durabil n carpa i

Punct extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.cheie3:Pelerinaj la Biserica

Sf. Nicolae din Moeciul de jos

 • A pilgrimage to St. Nicholas Church in Moeciu de Jos

 • Am ales Biserica Sf. Nicolae din Moeciu de Jos, deoarece în satul Moeciu de Jos, pe locul întâlnit în documentele vremii sub denumirea de Lungocești (de la familia Lungoci, care „a bătut parul” întemeind o gospodărie de la care în timp a luat naştere un cătun) se află cel mai vechi monument de cult religios creștin ortodox, de zid, din satele brănene, Biserica Sf. Nicoale, construită la 1761

 • Interiorul bisericii, cu bolta în plan central, este pictat în tehnica frescei cu scene religioase, potrivit programului iconogrfic al bisericii creștin ortodoxe.


Dezvoltare durabil n carpa i

Punct cheie extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.4:Vizitarea gospodăriei

Tradiționale „Ilarie Gonțea”

 • A visit to the traditional household "IlarieGontea"

Mărturii ale unor vremuri în care obştea satului tradiţional practica o economie preponderent pastorală, cu lucrul la pădure în folosul fiecărei gospodării, sunt şi monumentele de arhitectură şi tehnica populară păstrate încă în satul Moeciu de Jos.

Ca expresie a practicării unui păstorit extensiv, cu văratul în Munţii Bucegi şi iernatul în „baltă”, în Câmpia Dunării este gospodăria lui Ilarie Gonţea, fost mare „econom de vite”.

Elevii au observat arhitectura gospodăriei: casa de locuit, construită din zidărie de cărămidă şi piatră cu pritvor şi pivniţă boltită, anexele gospodăreşti: grajduri pentru vite, bucătărie cu cuptor pentru pîine şi „casa de jos”, unde erau puse războaiele de ţesut şi au înţeles importanţa păstrării obiceiurilor şi datinilor străbune


Dezvoltare durabil n carpa i

DISEMINARE extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.

DISSEMINATION

 • Elevii implicaţi în proiect au prezentat un program artistic la care au participat părinţii, preotul comunei şi reprezentanţi ai comunităţii locale.

 • În incinta şcolii, elevii au realizat o prezentare Power Point cu activităţile derulate în cadrul proiectului: „Un sejur pitoresc la poalele muntelui”.

 • A avut loc expoziţia de icoane pe sticlă realizată de elevii şcolii.


Parteneri partners
Parteneri Partners extremitatea sudică a județului Brașov, între masivele Piatra Craiului și Bucegi, în culoarul Rucăr-Bran. Satul Moeciu de Jos aşa cum figurează în statisticile din anul 1992 cu o populaţie de 2136 locuitori, face parte din categoria satelor mari.

 • La realizarea şi derularea proiectuluii au participat cadrele didactice:

 • Şarpe Mioara,

 • Roman Raluca-Mihaela,

 • Copaciu Cătălina,

 • Găvenea Alina,

 • Nemeş Marcela,

 • Crăciun Mariana

 • Conducerea şcolii: Director Prof. Olteanu Marius

 • Administratia Gospodăriei „Ilarie Gonţea”

 • Preotul Comunei Moeciu de Jos


Dezvoltare durabil n carpa i

 • După cum reiese din imaginile prezentate, Zona Moeciu este locul ideal de petrecere a unei vacanţe reuşite în mijlocul naturii, întrucât beneficiază de un cadru natural cu peisaje de invidiat, de un aer ozonat benefic sănătăţii, de produse gastronomice tradiţionale apetisante şi ecologice, de o linişte apăsătoare completată de susurul apelor cristaline de munte şi nu în ultimul rând de gospodari harnici, pricepuţi şi ospitalieri


Dezvoltare durabil n carpa i

Date de contact Contact data locul ideal de petrecere a unei vacanţe reuşite în mijlocul naturii, întrucât beneficiază de un cadru natural cu peisaje de invidiat, de un aer ozonat benefic sănătăţii, de produse gastronomice tradiţionale apetisante şi ecologice, de o linişte apăsătoare completată de susurul apelor cristaline de munte şi nu în ultimul rând de gospodari harnici, pricepuţi şi ospitalieri

SAT MOECIU DE JOS,

Nr. 512, Loc. MOECIU,

Jud. BRAŞOV,

Cod poştal: 507135

 e-mail  scoalamoeciu@go.ro,

tel. 0268-236899 / 0744581618

fax 0368-814527