ta pokre e i kontroli e ljudsko pona anje n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
MOTIVACIJA PowerPoint Presentation
Download Presentation
MOTIVACIJA

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

MOTIVACIJA - PowerPoint PPT Presentation


 • 260 Views
 • Uploaded on

Šta pokreće i kontroliše ljudsko ponašanje?. MOTIVACIJA. Maslovljeva hijerarhija motiva.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'MOTIVACIJA' - trapper


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
ta pokre e i kontroli e ljudsko pona anje1

Penzioner iz Budimpešte Džoe Čarmaz živi na ulici u velikoj kartonskoj kutiji, pošto je prodao kuću i sav novac, kao i kompletnu ušteđevinu, poklonio dečjoj bolnici. Čarmaz je ukupno sakupio 130.000 evra i za taj novac je kupio skupocene medicinske aparate za Tuzolto Utka dečju kliniku u Budimpešti.

Šta pokreće i kontroliše ljudsko ponašanje?
ta pokre e i kontroli e ljudsko pona anje2

Najskuplja zgrada na svetu zvrji prazna i napuštena je jer njen bogati vlasnik Mukeš Ambani misli da će mu useljenje u nju doneti nesreću. Bogataš čija je imovina procenjena na 27 milijardi dolara veruje da ga u zgradi visokoj 27 spratova čeka prokletstvo. Naime, ovo zdanje vredno 650 miliona evra ne ispunjava uslove vasta šastre, indijske filozofije koja slično feng šuiju određuje principe građenja. Ambani tvrdi da ti principi nisu poštovani u slučaju ove zgrade koja ima tri heliodroma, šest spratova parking prostora i niz visećih vrtova, odnosno strahuje da bi zbog toga on i njegovi ukućani mogli da budu prokleti.

Šta pokreće i kontroliše ljudsko ponašanje?
ta pokre e i kontroli e ljudsko pona anje3

U ranim jutarnjim satima 13. marta 1964. godine, muškarac je napao Kiti Đenoveze. Zadao joj je tri uboda nožem. Jedna osoba je čula zapomaganje žrtve i povikala, a napadač je pobegao. Kiti je, teško krvareći, zovući i dalje u pomoć, uspela da se dovuče do ulaza zgrade. Tu ju je zatekao napadač, koji se vratio i silovao je. Nesretna žrtva je iskrvarila i umrla. Istraga je utvrdila da je 38 osoba čulo i/ili videlo zločin, ali nijedna osoba nije izašla na ulicu da utvrdi o čemu se radi, niti je obavestila policiju. Napadač, Vinston Mozli, star 28 godina, otac dvoje dece, ubrzo je pronađen i uhapšen. Nije imao policijski dosije, iakoje počinio, kako je istraga utvrdila, niz napada, silovanja i još dva ubistva. “Te noći, izašao sam s namerom da ubijem ženu”, rekao je policiji. Mozli još uvek služi svoju doživotnu kaznu.

Šta pokreće i kontroliše ljudsko ponašanje?
ta pokre e i kontroli e ljudsko pona anje4

Oko 40.000 ljudi učestvovalo je ove godine u masovnom gađanju paradajzom koje svake godine organizuje špansko mesto Bunjol, nedaleko od Valensije. Među učesnicima "Tomatine" brojni su bili Britanci, Rusi, Francuzi, Amerikanci, a bilo je i turista iz Azije.

Šta pokreće i kontroliše ljudsko ponašanje?
terminologija

Motiv

  • Unutrašnji činilac koji pokreće, usmerava i upravlja ponašanjem organizma. Obuhvata različite pokretače aktivnosti organizma. Ovi unutrašnji činioci mogu da budu potrebe, nagoni, instinkti, želje, težnje, namere.
  • Mogu da se dele na primarne/urođene i sekundarne/stečene, na homeostatičke/nehomeostatičke i na biološke, socijalne i lične (personalne).
 • Potreba
  • Stanje fiziološkog ili psihološkog nedostatka nečega što je neophodno ili poželjno za dobro funkcionisanje organizma. Potrebe mogu biti svesne ili nesvesne; organske (za hranom, vodom, kiseonikom, spavanjem, aktivnošću, seksom...) ili psihološke potrebe (za sigurnošću, ljubavlju, za drugim ljudima, za priznanjem....).
TERMINOLOGIJA
terminologija1

Instinkt

  • je pokretač ponašanja karakterističnog za vrstu, regulisanog nasleđem. Instinktivno ponašanje pokreću određeni stimulusi iz sredine, odvija se na gotovo identičan način kod svih pripadnika vrste (ili pola unutar jedne vrste) i njime se zadovoljavaju osnovne potrebe neophodne za održanje vrste ili jedinke.
terminologija
terminologija2

Nagon

  • Filogenetski programiran impuls, vezan za fiziološke potrebe, pokreće ponašanje od značaja za opstanak jedinke i vrste. Nagon je stanje neprijatne napetosti koje pokreće na aktivnost, ali sam način sprovođenja aktivnosti, kao ni cilj ka kome je aktivnost usmerena nisu određeni nasleđem, za razliku od instinkta.
terminologija
terminologija3

Želja

  • Psihička težnja, svesna ili nesvesna koja podstaknuta predstavom poželjnog objekta stremi njegovom dostizanju, na stvaran ili imaginaran način.
 • Namera
  • Po pravilu svesna, voljna težnja da se dostigne neki vredan, poželjan cilj. O postojanju namere zaključujemo na osnovu istrajnosti organizma da dođe do nekog cilja.
terminologija
v rste motiva

Biološki motivi: urođeni motivi, univerzalni i snažni, imaju organsku osnovu i čija je glavna uloga biološko očuvanje i preživljavanje organizma. Vladaju se po principu homeostaze.

  • Primeri: žeđ, glad, potreba za kiseonikom, potreba za održanjem telesne temperature, seksualni nagon, potreba za snom, za aktivnošću i dr.
Vrste motiva
v rste motiva1

Socijalni motivi: stiču se ili oblikuju procesom socijalizacije (uticajem društvenih činilaca); determinišu različite vidove društvenog ponašanja i mogu se zadovoljiti jedino u interakciji s drugim osobama

   • Primeri: afilijativni, altruistički, agresivni, afektivno vezivanje...
 • Lični motivi: doprinose vrednosti, razvoju i isticanju sopstvenog Ja/selfa
  • Primeri: za poštovanjem, priznanjem, uvažavanjem, ugledom, statusom, za postignućem, za identitetom, samoostvarenjem...
Vrste motiva
p ri e o motivaciji

Pijanistkinja

Alpinista

Pomagači

Lepota?

Priče o motivaciji