slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Erkel Ferenc PowerPoint Presentation
Download Presentation
Erkel Ferenc

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Erkel Ferenc - PowerPoint PPT Presentation


  • 145 Views
  • Uploaded on

Erkel Ferenc. 1893. 06. 15. 1810. 11. 07. és Kortársai.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Erkel Ferenc


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Erkel Ferenc

1893. 06. 15.

1810. 11. 07

és Kortársai

slide2

A németgyulai és magyargyulai elemi iskolákban kezdte tanulmányait. A zene természetes részét képezte életének, hiszen apja és nagyapja is jól képzett zenész volt. Ferenc ügyesen zongorázott és a tudományát be is mutatta a gyulai közönségnek.

Magánélete is átalakulóban volt. 1839-ben házasságot kötött Adler Adéllal, 9 gyermekük született. Negyedik fia Sándor kora egyik legnagyobb karmestere lett. Zenész fiakat nevelt, a zenéért élt és tett is, amit tehetett. 1893. június 15-én hunyt el. Szülővárosában szobrot állítottak emlékére.

1835-től karnagyi állást vállalt a Budai Magyar Színjátszó Társulatnál. 25 évesen már operát is vezényelt. Következő évben átszerződött a pesti Német Színházhoz, onnan viszont áthívták az időközben felépült Pesti Magyar Színházhoz. 1838-tól már ott dolgozott karmesterként.

slide3

1834-ben bemutatta zongoratudását a pesti Nemzeti Kaszinóban, igen pozitív kritikákat, kifejezetten dicsérő szavakat kapott előadása. 1835-től karnagyi állást vállalt a Budai Magyar Színjátszó Társulatnál. 25 évesen már operát is vezényelt. Következő évben átszerződött a pesti Német Színházhoz, onnan viszont áthívták az időközben felépült Pesti Magyar Színházhoz. 1838-tól már ott dolgozott karmesterként.

Nagyváradon, majd a pozsonyi bencéseknél végezte gimnáziumi tanulmányait.

18 évesen Csáky Kálmán grófnál Kolozsvárott zongoratanár lett, közben folyamatosan tanított és fejlesztette magát.

slide5

Református lelkész édesapja ismertette meg a zene szépségével. Tudását folyamatosan gyarapította: komolyabb zenei tanulmányokat folytatott, zeneelmélettel foglalkozott, nyelveket tanult, hangját pedig még Itáliában is képezte. A Nemzeti Színházban bariton szerepeket játszott.

1840-től rendszeresen komponált. Petőfi-verseket is megzenésített. Pályaművével elnyerte a Szózat megzenésítésére kiírt pályadíjat. Nemcsak fordított színdarabokat és zenés darabokat, hanem ő maga is írt librettókat.

Erkel Ferenc szövegkönyveihez Egressy komponálta Bátori Mária, Hunyadi László és Bánk bán című operáit.

Az elhatalmasodó tüdőbetegség egy gazdag életút végét jelentette. Egressy Béni 1851-ben 37 éves korában hunyt el Pesten.

slide7

Többek közt Ferdinando Paer zeneszerzést tanított az ifjú Lisztnek. Magánélete is átalakulóban volt. Marie d'Agoult-val Svájcba költöztek. Három gyermekük született. Liszt sokszor hónapokig távol volt családjától koncertkörútjai miatt.

A szülők figyelmet fordítottak a kis Franci nevelésére. Első zongoraleckéit édesapja adta, aki maga is több hangszeren játszott, és csellista volt egykor a kismartoni zenekarban. 1823 májusában először lépett fel Pesten. Ősszel a Luigi Cherubini vezette párizsi Conservatoire-ban és így magánúton, folytatta tanulmányait.

slide9

Bolyai Jánost lesújtotta a válasz, egészsége is megrendült, malária- és a kolerafertőzésen esett át. János visszavonult a domáldi birtokra, együtt élt Kibédi Orbán Rozáliával, akivel csak 1849-ben törvényesíthette házasságát. Két gyermekük született. Bolyai János élete végén ideje nagy részét az Üdvtan megírására fordította.

Mindmáig legnagyobb matematikusunk, az abszolút geometria megalkotója. A matematikustanár apa korán felfigyelt fia különös éleselméjűségére, matematikai tehetségére. Bolyai János 1818-ban a bécsi katonai akadémiára került, ott 1823-ban kitűnő eredménnyel végzett, hadmérnöki képesítést szerzett.

1832-ben jelent meg Tentamen című könyvének függelékeként az Appendix. Ennek másolatát elküldte 1831-ben Gaussnak, aki azt válaszolta, hogy ő ezt már régen ismeri, és ha ezt dicsérné olyan lenne mintha magát istenítené.