Baseball - PowerPoint PPT Presentation

baseball n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Baseball PowerPoint Presentation
play fullscreen
1 / 24
Baseball
207 Views
Download Presentation
tahlia
Download Presentation

Baseball

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Baseball The Nervous System

  2. What are the two major divisions of the nervous system? Answer: Central & Peripheral What cells are the structural & functional unit of the nervous system? Answer: Neurons Questions:

  3. The central nervous system is composed of what organs? Answer: Brain & Spinal Cord What composes the peripheral nervous system? Answer: Spinal and Cranial Nerves Questions:

  4. What are the specialized cells that aid neurons (by producing myelin & helping communication)? Answer: Neuroglia What part of the neuron is the “receptive surface”? Answer: Dendrite Questions:

  5. Where is the nucleus located in the neuron? Answer: Cell Body Match the neuroglia with it’s function. • Phagocytosis • Support • Form myelin like • Schwann cells • Form lining in • ventricles Microglia Oligodendrocyte Astrocyte Ependymal Questions:

  6. Identify the area marked with an arrow in the picture to the right. Answer: Corpus callosum Questions:

  7. Identify the area of the brain stem marked with an arrow in the picture to the right. Answer: Pons Questions:

  8. Identify the area of the brain marked with an arrow in the picture to the right. Answer: Cerebellum Questions:

  9. Identify the 4 lobes of the brain. Answer: 1. Occiptal 2. Parietal 3. Frontal 4. Temporal Questions: 1 2 3 4

  10. What is the function of the corpus callosum? Answer: connects right & left hemispheres of brain Questions:

  11. Name the lobe & match the function: Hearing Vision Concentration Understanding speech Questions: 2 1 Temporal:hearing Parietal: understanding speech Frontal: Occiptal: concentration vision 3 4

  12. What part of neuron is indicated by the arrow? Answer: Dendrite What is the function of this portion of the neuron? Answer: main receptive surface for electrical impulses Questions:

  13. What part of neuron is indicated by the arrow? Answer: Axon What is the function of this fiber? Answer: it conducts impulses away from the cell body Questions:

  14. What do the tiny circles in the space represent? Neurotransmitter What is the name of the space between the 2 neurons? Answer: Synapse Questions:

  15. What part of an action potential is illustrated by the red line? Answer: Depolarization Questions:

  16. What is the name of the gaps between Schwann cells? Answer: Nodes of Ranvier Grey Matter or White Matter, which is myelinated? Answer: White Matter Questions:

  17. Name that structure Answer: Pituitary Gland Questions:

  18. Which area is the postsynapic neuron, which is presynapic? What structure is located at the arrow? Answer: Mitochondrion Questions:

  19. What part of an action potential is illustrated by the red line? Answer: Repolarization Questions:

  20. What are the layers of the meninges from innermost to outermost. Answer: Pia, Arachnoid, Dura Questions: • What area forms cerebrospinal fluid? • Answer: Choroid Plexus

  21. Between which layers of the meninges is CSF found? Answer: Arachnoid and Pia Which has a lower conductivity for impulses, grey or white matter? Answer: Grey Questions:

  22. Name the type of fast conduction when impulses jump from node to node (Ranvier) Answer: Saltatory Where is the greatest concentration of Na+, inside or outside axon? Answer: Outside Questions:

  23. What is happening during this phase? Answer: Na+ rushes in Questions:

  24. What is happening during this part of the ap? Answer: K+ rushing out Questions: