Rymden
Download
1 / 26

Rymden - PowerPoint PPT Presentation


  • 104 Views
  • Uploaded on

Rymden. Galaxer. Galaxer. Ordet galax kommer från ordet galaktos. Galaktos kommer från Grekland och betyder mjölk. Grekerna trodde att det var gudarna som hade spillt mjölk så att det ser ut så. En Galax är en stjärnsamling av flera miljoner stjärnor. Edwin Hubble.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Rymden' - sonia-mosley


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript


Galaxer

Ordet galax kommer från ordet galaktos. Galaktos kommer från Grekland och betyder mjölk. Grekerna trodde att det var gudarna som hade spillt mjölk så att det ser ut så. En Galax är en stjärnsamling av flera miljoner stjärnor.


Edwin Hubble

Först trodde man att det bara fanns vår galax Vintergatan. För hundra årsen hittade forskana en suddig fläk Edwin Hubble vile undersöka den suddig fläk. Det visade sig att det var galaxen Andromedea.


Vintergatan


Vintergatan

Vintergatan heter vinter gatan för att svenskarna tyckte att det såg ut som en snö väg. I Grekland heter den Mjölkvägen föra att dom tror att gudarna spillde mjölk. I England heter det The Milkyway. Vintergatan är gjord av gas, stoft och damm och förstors stjärnorStjärnor

Det finns flera miljarder stjärnor. Dom föds i en nebulosa. Det finns dubbel stjärnor. Det är ett moln av gas och stoft. Det finns små stjärnor och stora. Dom små lyser röt och är lättast. Dom lever i flera 100 miljarder år. Dom kalas för röd dvärg. När dom dör blir dom vita och kalas för vit dvärg. När dom dör blir dom neutronstjärna eller ett svart håll. Dom stora kalas för blå jätte. Dom lyser bara i 10 miljoner år. När dom dör sväller dom upp kalas blå superjätte och blir antingen en neutronstjärna eller ett svart håll.Stjärnbilder

Karlavagnen är den lättaste stjärnbilden att hitta. Hittar man Karlavagnen hittar man lätt Polstjärnan. Från den bakre stjärnan i Karlavagnen tar man en linje rakt norr ut så ser man Polstjärnan. För var Polstjärnan mycket använd bar. Den ligger alltid i väderstrecket norr.

Sjömenen använde den för att hitta rätt.Solen

Solen är en medelstor stjärna. Solens yta är ca 5500 grader. Solen kärna är 15 miljoner grader. Det är varmare utanför jorden yta. Ungefär 100 000 km utanför jorden är det 1 miljon grader. Det finns en svalare punkt på solen som kallas sol fläckar som är 400 grader Solen snurrar runt sin egen axel. Det tar ca 28 dagar för solen att snurra ett var runt sin axel. Solen har levt ca halva sitt liv och kommer brinna i ca 5 miljarder år till. Utan solen skulle det inte finnas något liv på jorden.Solsystemet

I vårt solsystem finns 8 planeter. Från solen är dom Merkurius, Venus, Tellus (Jorden), Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Planeterna åker i banor runt solen. Dom åker där för att solen har en viss dragningskraft. Solen ligger i mitten av alla planeter. Det finns tre dvärg planeter dom heter Pluto och Sedna och Eris.

Förr trodde man att Tellus var platt och var i mitten. Men så är det inte. Nu vet vi att Tellus är rund och är inte i mitten.Merkurius

Merkurius är den minsta planeten i vår solsystem. Den är också närmast solen. Den ligger ungefär 58 miljoner kilometer från solen. Merkurius är väldigt var på den sida som ligger närmas solen, den är +430grader. Den sida som är ifrån solen är -180 grader. Merkurius snurrar ett var runt solen på bara 88 dygn. Den åker i en medelhastighet på 48km/s. Merkurius snurrar ett var runt sin axel på 59dygn. Merkurius är väldigt lik vår måne. Den har väldigt många kratrar. Merkurius har en kärna av järn. Merkurius saknar också atmosfär. Merkurius har inga månar. Merkurius är synlig från Tellus. Fast den ser ut som en lysande punkt.Venus

Venus är den varmaste planeten i solsystemet och den andra räknade från solen. Venus är ett sten klot fullt med berg, vulkaner och slätter. Venus är en mulen planet med orange molntäcke. Venus har tjock atmosfär. Venus har bana närmast Tellus.. Venus är 460 grader varm. Venus har 0 månar.

Venus rör sig långsamt runt solen. Det tar 225 dygn för Venus att snurra sig ett varav runt solen. Det tar 243 dygn för den att snurra ett varav runt sin egen axel.


Venus

Venus har en medehastiget på 35km/s. Venus ligger 108 kilometer från solen. Venus snurrar mot sols.Jorden

Jorden är den 3:e planeten i solsystemet. Jorden har 1 måne. Jorden är den enda planeten med liv. Jorden har ljus, värme, luft och flytande vatten. Jorden har också atmosfär och den håller inne luften och syre.

Jorden heter Tellus på latin. Jorden har en jordskorpa med magma i. Ibland spricker jord skorpan och då kommer magman ut och då kallas det lava.


Jorden

Ett år är 365 dygn. Ett dygn är 24 timmar.

Jord axeln lutar och det är därför det är årstider. Jorden luta 23grader.

Jorden kan vara längst upp -88 grader och mitt vid ekvarton kan det vara +58 grader.Neptunus

Neptunus är den åttonde planeten i vårat solsystem. Den är också den sista planeten i solsystemet alltså den längst bort från solen. Neptunus har en kärna av sten.

Ett dygn på Neptunus är 16 timmar. Ett varav runt solen tar 164 år. Neptunus har en lång bana runt solen.

Neptunus har 13 kända månar. Den största är Triton. Triton har en rosa yta. Det är faktiskt rosa snö. Snön är gjord av fruset kväve.


Neptunus

Neptunus har en tunn atmosfär av väte och helium. I atmosfären finns en stor mörk fläck. Runt Neptunus finns tre tunna ringar av is och grus.

Neptunus ligger med medelavstånd från solen på 4497 miljoner kilometer.

Neptunus har en medelhastighet på 5,5km/s.


Källor

Stora läs och lär om rymden- Marie Tengnäs

Rymdboken- Beta Pedagog

Bilder Clipart