rymden
Download
Skip this Video
Download Presentation
Rymden

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Rymden - PowerPoint PPT Presentation


  • 256 Views
  • Uploaded on

Rymden. Jakob Arnesson Madenskolan 2014. Galaxer.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Rymden' - debbie


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
rymden

Rymden

Jakob Arnesson

Madenskolan

2014

galaxer
Galaxer

En galax är ett stjärnsystem med flera miljarder stjärnor och andra himlakroppar. För 100 år sedan trodde man att Vintergatan var den enda galaxen. Dem gamla grekerna trodde att en galax va ut spilld mjölk för galax på grekiska va mjölk Galax=galaktos=mjölk.

Källor: rymdboken-beta pedagog och Stora läs och lär om rymden-Marie tengnäs. Bild: clipart.

vintergatan
Vintergatan

För i tiden trodde man att vintergatan var den enda galaxen som fanns, den består av damm stoft och gas. På engelska heter vintergatan The milkyway för att det såg ut som ut spilld mjölk på himmelen. Vintergatan är våran galax, vintergatan är spiral formad. Den består också av 200 miljader stjärnor.

Bild: clipart

k llor
Källor

Rymdboken-Beta pedagog

Stora läs och läs om rymden-Marie Tengnäs.

Bild: Clipart

stj rnor
Stjärnor

En stjärna är en lysande himlakropp som finns i universum. Till exempel solen det är vår stjärna. Förr i tiden trodde man att stjärnorna varade för evigt. Men dem bra forskning så har vi kommit fram till att stjärnor föds lever och dör som vi människor. Vi på jorden ser ju stjärnor väldigt små men dom är enorma. Stjärnor föds i nåt som heter nebulosa. Stjärna är ett glödande klot av gas. De kan leva i 100 miljarder år eller bara 10 miljarder år . De lättaste stjärnorna är det röda den kallas röddvärg.

stj rnbilder
Stjärnbilder

Karlavagnen är en av dom lättaste stjärnbilder vi kan hitta på natthimlen. Karlavagnen är en liten del av en annan stjärnbild som kallas stora björnen. Men alla tycker inte samma till exempel i Kina så heter den kejsarens vagn, Samerna kallar den pilbågen, Och i England så heter den plogen, och så vidare. Det finns nåt som heter polstjärnan och den ligger ovanför Nordpolen. Polstjärnan var bra för sjömän för i tiden för då fanns inte hjälp av kompasser. Så dom navigerade med hjälp v polstjärnan

solen
Solen

Solen är en medel stor stjärna som är gul. Det tar 8 minuter för solens strålar att nå jorden. I Egyptiern så trodde man att det fanns en gud som hette Ra. Dem trodde att när han blunda så blev det natt och när han kolla så var det dag. Det tar cirka 27 dagar för solen snurra runt sin egen axel.

solsystemet
Solsystemet

Solen är i mitten av vårt solsystem. Det finns 8 planeter i vårt sol system om man inte räknar med Pluto och Sedna de är dvärg planeter. De 8 planeterna heter Jupiter, Neptunus, Jorden/Tellus, Venus, Mars och så vidare.. Jupiter är också den största planeten. Och Neptunus är blå. Och man trodde att Jorden/Tellus var platt innan man viste att den var rund man trodde också att solen var i mitten och att solen månen och allt annat snurra runt jorden. Solens dragnings kraft drar så att planeterna inte svävar om kring i stället gör den så att dem åker i en omlopps bana.

merkurius
Merkurius

Merkurius är en planet av sten den har också en kärna av järn. Merkurius är den minsta planeten i vårt solsystem. Merkurius är inte mycket större än vår egen måne. Det tar 88

venus
Venus

Venus är en planet av sten som också är den andra planeten från jorden. Den haren tjock atmosfär och tjocka täta orangea moln.

Venus är en planet av sten som också är den andra planeten från jorden. Den haren tjock atmosfär och tjocka täta orangea moln.