Reciclarea deseurilor
Download
1 / 18

Reciclarea deseurilor - PowerPoint PPT Presentation


  • 124 Views
  • Uploaded on

Reciclarea deseurilor. d e Topala Andrei Ionut clasa a VII a A.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Reciclarea deseurilor' - solada


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Reciclarea deseurilor

Reciclarea deseurilor

de Topala Andrei Ionut clasa a VII a A


Reciclarea deseurilor

Reciclareaeste una din metodele de a proteja planeta de poluare.  Reciclare inseamna colectarea separata a deseurilor (sticla, plastic, hartie), curatirea si prelucrarea in bunuri utilizabile similare sau diferite. Deseurile sunt parti din materii prime sau din materialele care raman in urma folosirii lor si care nu mai pot fi utilizate. Unele deseuri pot fi revalorificate,ca exemplu:hartia,plasticul,aluminiul,sticla,etc.


Avantajele recicl rii
Avantajele reciclării

  • Reciclarea elimina poluarea si conserva resursele naturale. Cele mai mari mari avantaje pentru mediu ale reciclarii sunt legate nu de depozitarea deseurilor, ci de conservarea resurselor naturale si de energie si reducerea poluarii in procesul de productie care rezulta din folosirea materiilor prime reciclate in locul materiilor prime pure. Materialele reciclate au fost deja prelucrate odata, astfel incat productia este de aceasta data mai curata si mai putin energofaga .Hartia
Hartia

  • Este cel mai frecvent si comun deseu ce se elibereaza din toate domeniile de activitate. Ne trece prin mana in fiecare zi, dar de multe ori nici nu ne dam seama cat de responsabil o folosim. Prin reciclarea hartiei se realizeaza transformarea deseurilor din hartie in noi produse de hartie.


Reciclarea deseurilor

O tona de hartie reciclata echivaleaza cu reciclarea unui ziar si doua coli albe pe zi, timp de un an.O tona de hartie reciclata elibereaza aproximativ 2.5m3 din spatiul destinat depozitarii deseurilor.

Pentru a produce 700 de pungi din hartie este nevoie de un copac de 30 de ani. Reciclarea unui Kg de hartie ajuta la evitarea emiterii a 900g de CO2 si metan. Hartia reciclata este considerata cea in care 50%-75% din continutul de fibra provine din hartie veche/refolosibila.


Reciclarea deseurilor
Recicland numai jumatate din hartia folosita astazi in lume se poate acoperi aproximativ 75% din necesarul de hartie noua.


Plasticul
Plasticul se poate acoperi aproximativ 75% din necesarul de hartie noua.


Reciclarea deseurilor

Aceste se poate acoperi aproximativ 75% din necesarul de hartie noua.materiale se folosesc la obţinerea de sticle pentru băuturi alcoolice şi nealcoolice, borcane şi sticle pentru produse alimentare, ambalaje pentru detergenţi şi produse cosmetice, pungi, saci, sacoşe, ambalaje transparente alimentare şi nealimentare, tuburi de medicamente, produse din industria construcţiilor cum ar fi ţevi, fitinguri, apărători, dale, produse din piele.sintetică şi alte multe aplicaţii.


Aluminiul
Aluminiul se poate acoperi aproximativ 75% din necesarul de hartie noua.

Aluminiul poate fi reciclat la nesfarsit, fara sa-si piarda calitatile. Dozele sunt transportate la centrele de reciclare, unde sunt comprimate foarte mult, sub forma unor baloturi. Apoi sunt trimise la fabricile de prelucrare a aluminiului, iar din aluminiul reciclat se obtin lingouri, care sunt apoi transformate in foi mari de aluminiu.


Reciclarea deseurilor

La sfarsitul procesului de reciclare dozele colectate de noi se regasesc in numeroase produse din aluminiu: doze noi pentru bauturile racoritoare,rame pentru tablouri,agrafe,piese auto si chiar piese pentru avioane.


Sticla
Sticla se regasesc in numeroase produse din

Reciclarea sticlei reprezinta procesul de transformare a deseurilor de sticla in produse reutilizabile.Tipurile de sticla cele mai cunoscute sunt:cafenie ,incolora si verde.Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa-si piarda calitatile si proprietatile.


Reciclarea sticlei necesita mai putina energie decat fabricarea acesteia
Reciclarea sticlei necesita mai putina energie decat fabricarea acesteia.

Pana la 90% din sticla noua poate fi facuta din sticla revalorificata,la fiecare tona de sticla reciclata se economisesc 1.2 tone de materie prima .


Colectarea deseurilor reciclabile

- fabricarea acesteia.Colectareneselectiva, canddeseurileprovenite din activitatilecasniceprecumsicele de la diferitiagentieconomicisiinstitutiipublicecontinamestecate in diferiteproportiihartii, materialeplastice, sticle, metale, materialeorganice. Acestaestemodulcelmaifrecvent la noi in tara.

Colectareadeseurilorreciclabile

Deseurilepot fi colectate in mod traditional sau special. Colectareadeseurilorpoate fi facuta cu una din varianteleurmatoare:


Reciclarea deseurilor

- fabricarea acesteia.Colectareaselectivaare dreptscopcolectareamaterialelorrefolosibile direct de la populatieprindotarealocuintelor cu saci de plastic siamplasarea la fiecareloc de depozitare a resturilormenajere de containere de receptionarepediferitetipuri de materiale. Preluareasitransportulmaterialelorrefolosibile direct de la populatie se face pringrijaprimariilor.


Reciclarea deseurilor

Fiecare dintre noi poate oferi un exemplu adoptand un interes si comportament ecologic pentru reciclare cu impact pentru natura care ne inconjoara ,sa lasam mostenire generatiilor viitoare un mediu inconjurator sanatos.

RECICLEAZA,E IN PUTEREA TA!

Acum daca stii...si tu poti...da ,TU poti ajuta planeta recicland!


Bibliografie www google ro

Bibliografie: interes si comportament ecologic pentru reciclare cu impact pentru natura care ne inconjoara ,sa lasam mostenire generatiilor viitoare un mediu inconjurator sanatos.www.google.ro

Februarie 2013