Pictori romani - PowerPoint PPT Presentation

pictori romani n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Pictori romani PowerPoint Presentation
Download Presentation
Pictori romani

play fullscreen
1 / 22
Pictori romani
606 Views
Download Presentation
sitara
Download Presentation

Pictori romani

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Pictori romani Proiect realizat de : Chiroiu Cristina Honceru Valentina

 2. Nicolae Grigorescu este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu siStefan Luchian , devenit un simbol pentru tinerele generattii de artisti care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, cautau sa identifice si sa aduca la lumina valorile spiritualitatii românesti.

 3. Ştefan Luchian - pictor român, denumit poetul plastic al florilor. S-a nascut la Botosani, in anul 1868. Stia inca de mic copil ca Va urma scoala militara insa pana la urma a urmat Scoala de Arte Frumoase, unde a fost elevul lui Nicolae Grigorescu.A studiat la Paris si la Munchen.A fost influentat de marii pictori precum Nicolae Tonizta, Edgar Degas si Eduard Manet. Spre finalul vietii sale, nu mai putea tine penelul cu degetele paralizate. Punea pe cineva sa i-l lege de încheietura mâinii. Astfel sfârsea, în flacara unei inepuizabile pasiuni pentru arta sa, viata unui pictor . A fost un reprezentant al curentului impresionist din Romania.

 4. Nicolae Tonitza (n. 13 aprilie1886[1], Bârlad - d. 26 februarie1940, Bucureşti) a fost un pictor Si grafician român, interpret al "tristetelor luxuriant colorate" Si al unor sincere simtaminte de revolta mocnita si îndelung resemnata. Frecventeaza Scoala primara de baieti nr.2 Si urmeaza Gimnaziul real "Manolache K. Epureanu" din Bârlad. În 1902 paraseste Bârladul pentru a se înscrie la Scoala nationala de Belle-Arte din Iaşi, avându-i printre profesori pe Gheorghe Popovici si Emanoil Bardasare (dar nu va putea sa îsi ia diploma de absolvire deoarece participa în ultimul an la o greva a studentilor),iar printre colegi pe Ştefan Dimitrescu, cu care va ramâne prieten pâna la moartea celui din urma.

 5. Sava Hentia (n. 1 februarie 1818,Sebesel,Alba- d. 21 februarie1904), pictor român. A studiat la Bucuresti (elev al lui Theodor Aman), Roma si Paris. A participat la Razboiul de Independenta, timp în care a pictat numeroase scene de campanie, fiind considerat un adevatrat reporter de razboi. Din acea perioada au ramas desenele Soldat calare, Trecerea Dunarii la Corabia, Lânga Lagarul din Calafat. Alte desene au devenit ulterior compozitii executate în acuarela si ulei, între care se reliefeaza lucrarile Întâlnirea si Transport de provizii pe front. A fost primul profesor al pictoritei Otilia Michail Otelesanu(între 1899 si 1903), înainte ca aceasta sa fie descoperita de Nicolae Grigorescu, în anturajul casei regale.

 6. Între anii 1901-1902, Sava Hentia ia parte la lucrarile de restaurare dinManastirea de la Brebu, participând la refacerea picturii tâmplei si altarului. De asemenea, în interiorul bisericii ortodoxe de zid a cimitirului (sec. XVIII) din municipiul Sebes exista lucrari ale lui Sava Hentia. A fost primul profesor al pictoritei Otilia Michail Otelesanu(între 1899 si 1903), înainte ca aceasta sa fie descoperita de Nicolae Grigorescu, în anturajul casei regale.

 7. La Manastirea Cernica, în biserica principala a manastirii, cu hramul Sfântul Gheorghe, în pronaos se gasesc portretele ctitorilor acestei biserici, opera a pictorului Sava Hentia. Lucrarile sale sunt expuse în multe muzeee între care: Muzeul Colectiilor din Bucuresti, Muzeul orasenesc "Ioan Raica" din Sebes, Muzeul de Arta"Casa Simian" din Ramnicu Valcea, Muzeul de Arta din Constanta,Muzeul "Teohari Antonescu" din Giurgiu , Muzeul de arta din Brasov,Muzeul de arta judetean Prahova "Ion Ionescu-Quintus"din Ploiesti, • În satul Sebesel a existat Casa memoriala "Sava Hentia”, aflata pe lista monumentelor istorice. Casa s-a degradat continuu, iar în noaptea de 23/24 septembrie 2001 s-a darâmat acoperisul casei memoriale. În consecinta, a fost scoasa de pe lista monumentelor istorice.

 8. Alti pictori romani: • Theodor Aman

 9. Corneliu Baba

 10. Gheorghe Petrascu

 11. Theodor Palady