CRACIUNUL LA ROMANI - PowerPoint PPT Presentation

slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
CRACIUNUL LA ROMANI PowerPoint Presentation
Download Presentation
CRACIUNUL LA ROMANI

play fullscreen
1 / 8
CRACIUNUL LA ROMANI
547 Views
Download Presentation
blade
Download Presentation

CRACIUNUL LA ROMANI

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. CRACIUNUL LA ROMANI

  2. CARE SUNT TRADITIILE DE CRACIUN LA ROMANI ? MOS NICOLAE MOS CRACIUN COLINDATUL IGNATUL PORCILOR IMPODOBIREA BRADULUI

  3. MOS NICOLAE In noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, copiii asteapta cu nerabdare cadourile delicioase lasate de Mos Nicolae in ghetute si cu siguranta iti aduci si tu aminte de fosnetul ambalajelor de ciocolata sau de mirosul dulce de portocale din dimineata in care te trezeai intrebandu-te daca mosul ti-a adus dulciuri sau doar o nuielusa.

  4. MOS CRACIUN Odata ce Sarbatorile de Iarna se apropie Mos Craciun e peste tot. In preajma Sarbatorilor el inca e la casa lui din Laponia, alaturi de sotia sa Craciunita. Acestia impreuna cu spiridusii, fac ultimele pregatiri pentru noaptea de ajun, noaptea in care Mos Craciun va veni pe la fiecare in parte si va lasa cate un cadou sub bradul impodobit. In seara de 24 decembrie, Mos Craciun isi inhama cei noua reni la sanie lui magica si porneste intr-o lunga calatorie in intreaga lume pentru a indeplini dorintele tuturor copiilor. Conducatorul saniei este Rudolph, vestitul ren cu nasul rosu ce-l ajuta pe Mos Craciun sa vada drumul pe vreme rea.

  5. LEGENDA LUI MOS CRACIUN Mos Craciun era inainte un om rau. Se spune ca Fecioara Maria cauta un loc sa nasca si a ajuns din intamplare la casa lui Mos Craciun. Sotia lui, o femeie miloasa si buna, i-a oferit acesteia pe ascuns un loc in iesle. Atunci cand a aflat, Craciun s-a maniat si i-a taiat mainile sotiei. Fecioara Maria a rasplatit-o pe Craciunita pentru bunatatea sa si i-a lipit bratele la loc. Vazand acestea, Mos Craciun a devenit omul bun, cu mila si plin de voie buna, asa cum este vazut in prezent.

  6. COLINDELE • Sunt cântece tradiţionale de Crăciun; • Vestesc şi preamăresc naşterea lui Iisus, venit pe lume ca să mântuiască oamenii de păcate; • Reiau sub diverse forme emoţionante, povestea biblică a Naşterii Mântuitorului; • Exprimă bucuria oamenilor cu ocazia acestor sărbători creştine; • În ajunul Crăciunului, grupuri de copii pornesc să colinde din casă în casă,iar gazdele îi răsplătesc cu colaci, nuci mere şi chiar bani.

  7. IGNATUL PORCILOR Ignatie Teoforul - datina romaneasca de taiere a porcului - Ignatul. In acea zi se pregatesc bucatele traditionale pentru Craciun: carnati, caltabosi, jumari, sangerete, slanina sau sunca etc. Tot atunci se toaca si carnea pentru sarmale, iar pulpele se transeaza pentru friptura. Unele dintre preparate se pun la afumat (carnatii, slanina, pieptul ardelenesc etc.). Imediat dupa sacrificare, gospodarul face “pomana porcului”: ofera celor care l-au ajutat la taiat (uneori si vecinilor) sorici, carne proaspat prajita si un pahar de vin (sau tuica fiarta in anumite zone). In putinele zile ramase pana la Craciun, gospodinele fac piftie (racitura), sarmale, cozonaci cu nuca, mac si rahat (sau branza si stafide), placinta si prajituri diverse. In acelasi timp, incepe curatenia in casa si in curte, impodobirea locuintei si pregatirea hainelor pentru Sarbatori.

  8. IMPODOBIREA BRADULUI Pomul de Crăciun, aşa cum îl cunoaştem noi astăzi, decorat cu globuri în care se reflectă lumina scânteietoare a lumânărilor sau a instalaţiei electrice, nu a fost dintotdeauna înpodobit astfel. Deşi în Europa originea sa precreştină nu mai e contestată de nimeni, părerile rămân totuşi înpărţite: unii văd în el o reprezentare a ,,arborelui lumii’’, alţii îl consideră o referire directă la ,,arborele Paradisului’’, împodobit cu mere de un roşu aprins, care amintesc de păcatele comise de primii oameni, înainte de alungarea lor din rai. Până în sec. al 15-lea, crenguţele verzi cu care erau împodobite casele cu ocazia Crăciunului, ca şi darurile care le făceau oamenii unii altora, erau considerate tradiţii păgâne. Dar nu peste multă vreme în locul acestora va fi folosit un arbore întreg.