michal viewegh n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
MICHAL VIEWEGH PowerPoint Presentation
Download Presentation
MICHAL VIEWEGH

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

MICHAL VIEWEGH - PowerPoint PPT Presentation


  • 218 Views
  • Uploaded on

MICHAL VIEWEGH. Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti. Životopis.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'MICHAL VIEWEGH' - saskia


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
michal viewegh

MICHAL VIEWEGH

Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti

ivotopis
Životopis

Michal Viewegh se narodil roku 1962 v Praze. Jeho otec byl inženýrem chemie, matka právničkou. Základní devítiletou školu navštěvoval od roku 1968 v Sázavě. Po maturitě na gymnáziu v Benešově pak dva roky studoval na Vysoké škole ekonomické v Praze. Poté ze školy odešel a pracoval jako noční hlídač v podniku Chemapol Praha a příležitostně také jako průvodčí vlaku a stavební figurant. V letech 1983-1988 studoval na FF UK češtinu a pedagogiku. Učil na základní škole na Zbraslavi, od roku 1993 byl redaktorem nakladatelství Český spisovatel. Roku 1995 se stal spisovatelem z povolání.

tvorba
Tvorba

Začátkem 80. let uveřejnil několik povídek ve víkendové příloze Mladé Fronty, později přispíval i do Mladého světa. Po roce 1990 publikoval také v časopisech Playboy, Literární noviny, Tvar aj. Jeho knihy vyšly v celkovém nákladu milion výtisků, byly přeloženy do dvaadvaceti jazyků a dočkaly se dosud pěti filmových zpracování.

bibliografie
Romány:

Báječná léta pod psa (1992)

Výchova dívek v Čechách (1994)

Účastníci zájezdu (1996)

Zapisovatelé otcovský lásky (1998)

Povídky o manželství a sexu (1999)

Román pro ženy (2001)

Báječná léta s Klausem (2002)

Případ nevěrné Kláry (2003)

Vybíjená (2004)

Báječný rok/deník 2005 (2006)

Román pro muže (2008)

Bibliografie
slide5
Novely:

Názory na vraždu (1990)

Lekce tvůrčího psaní (2005)

Andělé všedního dne (2007)

slide6
Fejetony:

Švédské stoly aneb Jací jsme (2000)

Na dvou židlích (2003)

slide7
Povídky:

Povídky o manželství a o sexu (1999)

Krátké pohádky pro unavené rodiče (2007)

slide8
Literární parodie:

Nápady laskavého čtenáře (1993)

Nové nápady laskavého čtenáře (2000)

filmov zpracov n
Filmová zpracování

Báječná léta pod psa

(1997)

slide14
Nestyda

(2008)

Zpracováno podle knihy Povídky o manželství a o sexu