fluviul mississippi n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Fluviul Mississippi PowerPoint Presentation
Download Presentation
Fluviul Mississippi

Loading in 2 Seconds...

  share
play fullscreen
1 / 7
Download Presentation

Fluviul Mississippi - PowerPoint PPT Presentation

sagira
362 Views
Download Presentation

Fluviul Mississippi

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Fluviul Mississippi Delta Raului Mississippi (Imagine Nasa) Raul Mississippi Mississippi (Mississippi River) este un fluviu din America de Nord SUA cu o lungime de 3.778 km. Mississippi izvoreşte din Lacul Itasca în partea de nord a statului Minnesota. Se uneşte cu afluenţii săi principali Missouri şi Meramac lângă oraşul St. Louis, Missouri, iar cu Ohio în statul Illinois. În afară de regiunea Marilor Lacuri fluviul asigură cu apă întregul ţinut dintre Munţii Stâncoşi în vest şi Munţii Apalaşi în est. Fluviul Mississippi curge prin zece state nord americane Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Arkansas, Tennessee, Mississippi şi Louisiana, înainte de vărsarea sa printr-o deltă largă, la circa 160 km în sudul oraşului New Orleans în Golful Mexic. Cercetări mai recente, din anul 2005, au stabilit că fluviul de fapt nu s-ar termina în deltă ci şi-ar continua cursul încă 2000 de km sub forma unui curent submarin până la coastele Cubei.

  2. Spre deosebire de alte fluvii mari Mississippi nu are mai multe izvoare. El izvorăşte din lacul Itasca ca un pârâu cu o lăţime de 5 m. Coordonatele lacului fiind 47° 15' latitudine nordică şi 95° 12' longitudine vestică, la o altitudine de 512 m. Lacul Itasca

  3. Raul Mississippi in Minnesota Podul peste Mississippi din Greenvole Numele fluviului provine din limba indienilor Algonkin, din combinaţia cuvintelor messe = mare şi sepe = apă. Fiind frecvent tradus din această limbă ca „Tatăl apelor”. O altă posibilitate ar fi provenienţa numelui din limba indienilor Anishinabe şi anume Messipi = „Marele Râu”.

  4. Delta Mississippi Mississippi se varsă sub forma unei delte cu o suprafaţă de 28.600 km², cea mai mare gură de vărsare din lume. Fluviul la vărsare este compus din cinci braţe principale pe teritoriul statelor Louisiana, Arkansas şi Tennessee. Cantitatea zilnică de sediment adus de fluviu fiind de 1,5 milioane de tone. Inundaţiile periodice cu depuneri de mâl, face ca aceste regiuni să fie deosebit de fertile, regiunea este bogată în peşte (1 miliard de kg de peşte anual) Cultivarea în regiunea deltei fiind favorabilă culturii de: orez, bimbac, trestie de zahăr şi soia. O problemă a acestei regiuni este scufundarea treptată a uscatului care duce la urcarea nivelului marin cu apă sărată eutrofie.

  5. Afluentul Wisconsin Afluentul Ohio Afluentul Minnesota Afluentul Des Moines Afluentul Arkansas Afluentul Iowa

  6. Înainte de sosirea primilor colonişti spanioli, între anii 700 şi 1600 a existat pe cursul fuviului o cultură dezvoltată. Hernando de Soto la 8 mai 1541 a fost primul eropean, care descoperă si numeşte fluviul Rio de Espiritu Santo. In anul 1673pornesc o expediţie Louis Joliet şi Jacques Marquette de cercetare a regiunii, una dintre cele mai mari expediţii de cercetare de pe Mississippi. Primul european care ajunge în delta fluviului a fost René-Robert Cavelier, Sieur de La Salle în 1683. O lungă perioadă de timp, fluviul a format graniţa între regiunile colonizate de europeni şi teritoriul indian Cherokee prevăzut ca rezervaţie indiană. Fluviul are şi o mare importanţă comercială cu privire la transportul pe apă, având un rol important în războiul civil american. Din anul 1812circulă pe fluviu vaporul cu roată de propulsie a lui Robert Fulton făcând ruta între New Orleans şi Natchez. Până în 1817 erau deja pe fluviu 17 vapoare cu abur, în anul următor deja 31, în 1820 erau 69, ca în anul 1850 să se atingă cifra de 740 de vapoare cu aburi. Rutele mai frecvente erau între New Orleans şi Louisville, sau între New Orleans şi Natchez. În afară de călători se transportau mari cantităţi de bumbac. Traficul fluvial scade după apariţia căii ferate, în 1838 fiind constrută prima linie de cale ferată între Vicksburg-Jackson. Fluviul devine mai cunoscut prin povestirile romancierului american Mark Twain.

  7. Elevi:Suciu Andra, Pusac Andrea, Cioara Marius, VodaCorina, Maris Marius, Mare Simina