slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
HKL Poikittaislinja 56 Kooste ja yhteenveto havainnoista (syyskuu 2009) Movense Oy 30.9.2009

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 16

HKL Poikittaislinja 56 Kooste ja yhteenveto havainnoista (syyskuu 2009) Movense Oy 30.9.2009 - PowerPoint PPT Presentation


 • 77 Views
 • Uploaded on

HKL Poikittaislinja 56 Kooste ja yhteenveto havainnoista (syyskuu 2009) Movense Oy 30.9.2009. T YÖOHJELMA (lyhyesti) Työn kenttäosuus: 1.9 (päivävuorot), 2.9 (aamuvuorot), 10.9 (iltavuorot) 11.9 (aamu- ja iltavuorot)

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'HKL Poikittaislinja 56 Kooste ja yhteenveto havainnoista (syyskuu 2009) Movense Oy 30.9.2009' - rosina


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1
HKL Poikittaislinja 56

Kooste ja yhteenveto havainnoista

(syyskuu 2009)

Movense Oy

30.9.2009

slide2
TYÖOHJELMA (lyhyesti)

Työn kenttäosuus:1.9 (päivävuorot), 2.9 (aamuvuorot), 10.9 (iltavuorot) 11.9 (aamu- ja iltavuorot)

Tavoitteena on nostaa käyttäjien ensikokemuksia nopeasti esiin: etsitään linjan 56 hyviä ominaisuuksia, kehittämiskohtia ja ensi näkemältä piilossa olevia tarpeita ja ilmiöitä.

Työtapana on tehdä havainnointia todellisissa tilanteissa bussista käsin sekä linjan toimintaympäristössä (muistiinpanot ja valokuvia – ei perinteisiä kyselykaavakkeita).

Havainnointi tehdään syyskuun aikana eri viikonpäivinä ja eri vuorokauden aikoina (mahdollisimman monipuolisesti).

Esittely (aineisto ja yhteenveto) 30.9 klo 13-14.30

slide3
TOP 3 yhteenveto vahvuuksista (ks. diat 5-10)

Bussi muotoutumassa osaksi helsinkiläisten arkea. Poikittaislinja 56 on löytänyt käyttäjänsä jo 3 viikon liikennöinnin jälkeen (ts. aloituksen ajoittaminen on onnistunut).

Bussi on perustoimiva. Bussin ovat löytäneet opiskelijat ja työssäkäyvät helsinkiläiset ja hiljaisempaan aikaan perheet, lapset ja nuoret. Linjalla pääsee ohittamaan keskustan hälinän ruuhka-aikoina ja muutenkin silloin, kun haluaa.

Bussissa on potentiaalia parempaankin. ”Hyvä linja! Lyhentää matkaa puoli tuntia Herttoniemestä Kannelmäkeen.” Bussilla voisi olla erottuva asema kaupunkiliikenteessä.

TOP 3 yhteenveto kehitettävistä asioista (ks. diat 11-14)

Bussi ei pysy aikataulussa silloin, kun on käyttäjät odottavat pääsevänsä aikataulussa perille. Reitti on otollinen ruuhkautumiseen (aikatauluja korjattava), ja lisäksi työmaat hidastavat bussin kulkemista.

Pysäkit ovat ankeita. Päätepysäkeillä bussi seisoo hetken, mutta pysäkit ovat laatutasoltaan keskivertoa. Kalasatamassa ei ole katosta. Kannelmäessä pysäkki on suojaisa, mutta pimeä ja kyltti vaatimaton. Valtaväylien liityntäpysäkit ovat kaukana. Jokerin ja ratikan liityntäpysäkkejä ei erota muista.

Palvelussa on heikkoja kohtia. Myöhästelyn ja pysäkkien lisäksi linjastossa käytetään vanhaa bussikalustoa, ja pysäkkien vaatimaton kyltti latistavat sinänsä perustoimivaa palvelua.

slide4
TOP 3 kehittämisehdotukset

Aikataulujen muuttaminen niin, että silloin, kun käyttäjät haluavat päästä ajoissa perille, bussi toimii nykyistä paremmin aikataulussa. Aikataulujen säätö- ja Hermannin rantatien ruuhkautumista vähentävät toimenpiteet. Ideana esim. energia- ja vesilaitoksen työmaiden porrastaminen mahdollisuuksien mukaan niin, ettei joidenkin bussien reiteille satu paljon työmaita. (myös Metsäläntie klo 15-17 ajoittain ruuhkautunut).

Pääte- ja liityntäpysäkkien merkityksen nostaminen. Päätepysäkkien laatutason nostaminen ja päätepysäkeiltä opastus keskeisiin kohteisiin. Liityntäpysäkkien profiloiminen vaihtoasemaksi. Selkeämpi poikittaislinjan erottaminen keskustaan menevistä linjoista (erottuminen massasta). Myös kuljettajienvaihto Joukolan puistossa voitaisiin tehdä näkyvämmäksi.

Bussin brändäys poikittaisena yhteytenä (hyvänä palveluna). Poikittaislinjan 56 palvelun heikkouksien minimointi ja uudelleen markkinointi (esim. nimeäminen). Ajoittaminen mahdollisen uuden kaluston kanssa vuoden 2010 alussa. Mahdollisuuksien mukaan reitin pidentäminen.

Bussin profiilin noston ideointi ja suunnittelu yhdessä kuljettajien kanssa – monta kuljettajaa linjalla – monipuolista näkemystä löytyy ja kuljettajien sitoutuminen varmistetaan.

slide5
Muistiinpanot kokouksesta 30.9 (tuloksien esittely)

Kokousaika ja -paikka: 30.9.2009, Toinen linja 7 (HKL pääkonttori) Paikalla: Marko Vihervuori, Leo Kallionpää, Antti Lautela, Ville Lepistö, Lauri Räty sekä Vesa Kemppainen ja Kimmo Rönkä (Movense Oy)

Konseptiajattelu. Konseptit (tavoitteet ja linjaukset) tulisi laatia käyttäjälähtöisyyttä ajatellen ja niin korkealla tasolla, että liikennesuunnittelussa voitaisiin nojata näihin konsepteihin: seurauksena sujuvuutta ja vähemmän törmäyksiä kentällä eri tahojen intresseihin. Esimerkkinä mainittiin Hermannin rantatien ja Hämeentien risteys (myös bussi 56 joutuu jonottamaan ruuhkassa)

Aikataulu. Aikatauluun tehdään muutoksia vuodenvaihteessa: saadaan matkakorttitiedot ja tiedot työmaiden valmistumisesta ja väliaikaisesta vaikutuksesta aikatauluihin (Verkkosaarenkatu, Asesepäntie, Käpyläntie (Kullervonkatu) – työmaat vaikuttavat molempiin suuntiin.

Poikittaislinjojen erottaminen keskustaan menevistä linjoista. Poikittaislinjat on merkitty 5-alkuisilla numeroilla ja bussi 55 –keskustan suuntaan menevä linja on tarvetta muuttaa toiseksi. Poikittaislinjojen näkyminen esim. kalustossa on hankalampaa, koska bussi-kalustoa käytetään muillakin linjoilla.

Reittioppaan reitin esityksen epätäsmällisyyteen tulossa parannuksia (on jo edennyt).

Pysäkkien kylteissä käytetään enenevässä määrin uusia kapeampia fontteja, jotka eivät näy aivan yhtä kauaksi, kuin entiset.

Linja 56 perustettiin nopeasti ja siksi vanhaa kalustoa oli otettava käyttöön. Tämän voisi viestinnässä kertoa, jolloin vanha kalusto tuntuu hyväksyttävämmältä, kuin ilman tietoa ”mahdollisimman nopeasta ja tehokkaasta toiminnasta”. Korkealattiaiset bussit ovat myös poistuva ongelma.

56-päätepysäkit. Kalasataman metroasema on keskeneräinen (liityntäasemana tilanne paranemassa) ja Kalasataman 56- pysäkin laatutasoa ollaan nostamassa (katos). Kalasatamaan tullessa bussi 56 jättää matkustajat lähemmäksi metroasemaa, mikä hyvää palvelua – virallinen merkintä ei välttämätöntä, mutta mahdollista. Kannelmäen päätepysäkin laatutason nostamisesta ja liityntäpysäköinnin (henkilöautot) kehittämisestä keskusteltiin.

56- liityntäpysäkit ja reitin palvelut. Keskeisten vaihtopysäkkien valitseminen ja nostaminen on markkinoinnin ja liikennesuunnittelun yhteinen tehtävä: tarve on markkinalähtöinen. Palvelukarttaan on koottu selkeästi olennainen tieto linjan reitin varrella olevista palveluista - bussi kiinnittyy paremmin kaupungin palveluihin myös mielikuvien tasolla.

slide6
Bussi muotoutumassa osaksi helsinkiläisten arkea

Bussia käyttävät erilaiset ihmiset, jotka haluavat välttää keskustassa käymisen ja mennä suoraan poikittain Kalasatamaan. Bussissa tehdään monta asiaa: soitetaan puhelimella, kuunnellaan musiikkia, meikataan, kuljetetaan lasta, koiraa tai tavaroita. Huomattavan usealla repun lisäksi kassi kannettavana. Bussi on hyvää vauhtia muotoutumassa osaksi helsinkiläisten arkea.

slide7
Bussi muotoutumassa osaksi helsinkiläisten arkea
 • Bussia käytetään monipuolisesti
 • Lyhyttä ja pitkää matkaa. Tehdään pitkiä matkoja (Kannelmäestä Kalasatamaan) ja lyhyitä matkoja (muutama pysäkkiväli esim. Haagan ammattikouluun) .
 • Pysähdellään usein. Tullaan ja jäädään pitkin matkaa (reitin varrelta).
 • Suosikkipysäkkejä. Yksittäiset suosikkipysäkit ovat Kalasatama, Kannelmäen asema, Haagan ammattikoulu, Kumpulan kampus ja Käpylän asema.
 • Työssäkäynti-bussi. Töihin (opiskelemaan) menon ja kotiinpaluun aikaan erityisen paljon käyttäjiä.
 • Liityntälinjana Jokerille ja Junalle (Käpylä)
 • Ajoittain täynnä ja joskus muutama matkustaja. Hiljaisimmillaan kaksi matkustajaa (1.9 -13:30) ja enimmillään istumapaikat täytettyinä (2.9 – 8:30).

Perjantaina 11.9 Klo 15:58

Puolet bussista poistuvista matkustajista suuntaa Kalasataman metroaseman suuntaan. Kyytiin he tulivat Kannelmäen –Käpylän alueelta ja käyttivät linjaa pitkän matkan siirtymiseen (toiselta puolelta Helsinkiä).

slide8
Bussi muotoutumassa osaksi helsinkiläisten arkea

Bussi on ajoittain täynnä – ”eikä koskaan tyhjä”

Vuorot klo 8-9 ja klo 15-17 bussilla on käyttöä työ- ja opiskelumatkojen tekemiseen.

Muina aikoina bussissa on paljon tilaa enemmän ja käyttäjät ovat erilaisia: lastenvaunuja, kasseja, nukenvaunut, koiran kuljetus jne.

Mennään Prismaan. Kannelmäessä bussi toimii iltaisin Joukon J37 tavoin Prismaan liittyvänä bussina.

slide9
Bussi on perustoimiva
 • Bussin aikataulut ja reitit löytyvät muiden bussien lailla.
 • HKL:n infopisteestä löytyy bussin aikataulutiedot ja esite.
 • Pysäkeiltä pysäkkikohtaiset aikataulut ja kyltit (ja valotaulussa metroasemalla).
 • Sähköisissä infotauluissa bussi näkyy muiden joukossa.
 • Reittioppaassa bussi näkyy muiden bussien tavoin.
 • Kuljettajat osaavat ajaa reitin ja palvella totutulla tavalla kyytiin tulevia ja lähteviä käyttäjiä (pyydettäessä).
 • Busseista suurin osa on matalalattiaisia (tosin vanhaa ja epäsiistiä kalustoa).
slide10
Bussissa on potentiaalia parempaankin

Bussilla on nykyisin etuja käyttäjille.

Paras bussi. ”Hyvä linja! Lyhentää matkaa puoli tuntia Herttoniemestä Kannelmäkeen” - joillekin reiteille bussi on ylivoimainen siksi, kun vaihtoja tulee vähemmän ja matka nopeutuu.

Yksi vaihtoehdoista. Joillekin vaihtoehtoinen linja 22:lle Käpylään mentäessä tai keskustan/vaihtojen ohittava vaihtoehto.

Kuljettajat palvelevat, jos siihen on aikaa ja mahdollisuuksia. Alla kuva linjan palvelukartasta, johon reitin palvelut nostettu. Kuljettajat saavat omat tietonsa varikon kautta.

Bussi sopii tarpeisiin. Käyttäjät ovat löytäneet bussin omiin tarpeisiinsa sopivana, vaikka markkinointi ei ole ollut kovin näkyvää.

slide11
Bussissa on potentiaalia parempaankin

Bussilla voisi hyvin olla oma status joukkoliikenteessä –perustoimivasta bussista ylivoimaisen helppo, nopea, monipuolista käyttöä tukeva ja turvallinen poikittaislinja?

Uusi nimi? Poikittaislinjana bussia 56 voisi luonnehtia Jokerin pikkuveljenä, joka toimii Helsingin sisällä (Mikä olisi nimi!?)

Viestintää. Jos uutta kalustoa on tulossa, ilmettä voitaisiin muutenkin kirkastaa ja panostaa sopivasti viestintään.

Tavoitteeksi odotuksien ylittäminen. Nykytilanteessa käyttäjille bussi on ok, joillekin hienoinen pettymys (esim. kännykkälippu ei käy). Odotukset olisi mahdollista ylittää.

Kuljettajat mukaan ideoimaan ja kehittämään! Bussilla on useita kuljettajia ja siksi monipuolista näkemystä.

slide12
Bussi ei pysy aikataulussa

Silloin kun käyttäjiä (tarvetta) on paljon, bussi ei pysy aikataulussa. Tällöin juuri odotetaan bussin vievän ajoissa töihin tai opiskelupaikkaan.

Hermannin rantatie on pullonkaula. Reitillä vähän bussikaistoja ja Kalasatamasta lähtiessä Hermannin rantatiellä on varmuudella jonottamista ruuhka-aikaan.

Vuorojen tihennys klo 7-8/ klo 14-17 auttaa vähän, mutta ei poista perusongelmaa: edellisen vuoron bussia voi odottaa tulevaksi ao. aikaan.

Ajoajat nurinkurisia. Kuljettajan mukaan Kalasatama-Kannelmäki -ajoaika on pienempi ruuhka-aikaan (34min) ja suurempi muina aikoina (39min)

Ongelma kärjistyy Hermannin rantatiellä, jossa ei ole bussikaistoja, vaan bussi joutuu jonottamaan ruuhkassa kaikkien muiden tavoin.

slide13
Pysäkit ovat ankeita

Kalasataman lähtöpysäkki on kiireessä hankala löytää, kun tullaan Kalasataman metroasemalta. Pysäkille mentäessä on yksi turvattoman tuntuinen tienylitys, jossa liikennevalot.

Epäselvyyttä bussin suunnasta. Reittiopas näyttää bussin, mutta sen antamista tiedoista täytyy päätellä, mihin suuntaan bussia ajetaan (ts. että bussi kiertää korttelin ja myötäpäivään - punaiset nuolet lisätty kuvaan).

Metroaseman valotaulun karttaa pitää osata lukea ja poimia oikea tieto (päätepysäkin merkki).

Lähtö-päätepysäkin kyltti ei näy kauaksi (esim. Hermannin rantatielle). Bussi jättää matkustajat (ts. tyhjentää bussin) edelliselle (M) pysäkille (3004).

slide14
Pysäkit ovat ankeita

Kannelmäen päätepysäkki on suojaisella paikalla junaradan alla, mutta paikka on pimeä ja pysäkkikyltti vaatimaton. Kuljettajien käytössä on huonokuntoinen wc n. 30 m pysäkistä.

Liityntäpysäkit eivät erotu kovin hyvin:

Yhteys junaan. Käpylässä reaaliaikainen näyttö, mutta se on suunnattu kulkuväylään päin (voisi olla aseman portaikkoon päin ks. kuva vasemmalla).

Yhteys Jokeriin. Kolme matkustajaa siirtyi linjasta 56 Jokerin pysäkille (Ilkantie 1633).

Yhteys raitiovaunuun. Yksi matkustaja kysyi kuljettajalta raitiovaunuyhteydestä ja jätti lähimmälle pysäkille.

Yhteys Joukobusseihin (J37)

Yhteys valtaväyliin. Tuusulanväylältä ja Hämeenlinnanväylältä pysäkit ovat kaukana sujuvaa ja nopeaa vaihtoa ajatellen.

14

slide15
Palvelussa on heikkoja kohtia

Vanhat bussit ja varusteet latistavat uutta palvelua.

Kalusto edustaa eilistä päivää. Bussit rämisevät, varusteet repsottavat, ilmastointi ei toimi kunnolla (kuumaa, kosteaa, tunkkaista), eikä kuljettajaa innosta laittaa bussia tiptop kuntoon (roskapussit, aikataulut). Jousitus ei toimi bussien uusien lailla ja tämä korostuu, kun reitillä on useita hidasteita työmaiden vuoksi.

Syytä vanhojen bussien käyttöön juuri linjalla 56 ei tiedetty: ”Uusia busseja saattaa olla tulossa vuodenvaihteen aikaan”

Pysäkkien kyltit ovat vaatimattomia, eivätkä ne näy yhtä kauaksi kuin muut.

Osa busseista on korkea-lattiaisia ja on hankala muistaa aikatauluista, mitkä olivat niitä korkeita.

ad