Anomalite e lindura te anesive te siperme
Download
1 / 52

Anomalite e lindura te anesive te siperme - PowerPoint PPT Presentation


 • 460 Views
 • Uploaded on

Anomalite e lindura te anesive te siperme. Dr.Zhenisa Hysenaj. Mekanizmi. Mos zhvillimi Mosdiferencimi Dublikimet Rritja asimetrike Mbirritje Hypoplasi Striktuarat Anomali difuze te gjeneralizuara. 1-Scapula alta.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Anomalite e lindura te anesive te siperme' - ronia


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Mekanizmi
Mekanizmi

 • Mos zhvillimi

 • Mosdiferencimi

 • Dublikimet

 • Rritja asimetrike

 • Mbirritje

 • Hypoplasi

 • Striktuarat

 • Anomali difuze te gjeneralizuara


1 scapula alta
1-Scapula alta

 • Rreth javes se 5 te jetes intrauterine , skapula fetale diferencohet ne nivelin e C4,C5,C6

 • Ndermjet javes se 9-12 ben migrimin per ne pozicionin e zakonshem torakal ndermjet brinjes II-VII

 • Kur zbritja nuk ndodh njera shpatull qenderon me larte dhe eshte me e vogel se tjetra


2 hipertrofia kongenital e humerusit
2-Hipertrofia kongenital e humerusit

 • Deforimin ne varus dhe shkurtim te qafes se humerusit

 • 3-15 cm

 • Thuajse te gjitha rastet e raportuara jane unilaterale

 • Ankesat : kufizim ne abduksion te krahut, defekt kozmetik , hipertrofi te regjionit deltoid

 • Mjekimi : Osteotomi zgjatse permes fiksatorit te jashtem , intervenkut kirurgjikal kur diferenca >3 cm


3 luksacion i lindur i kokes se radiusit
3-Luksacion I lindur I kokes se radiusit

 • Shformim I rralle

 • Koka e radiusit lukson para anteriorisht , rralle pas posteriorisht

 • Eshte I pareponueshem me dore

 • Rezeksion I kokes se radiusit duhet shtyre sa te perfundoje rritja kockore , rekomandohet per heqjen e dhimbjes


4 sinostoza radioulnare e lindur
4-Sinostoza radioulnare e lindur

 • Fuzionim I lindur I fundeve proksimale te radiusit dhe ulnes

 • Parakrahu fiksohet ne pronacion

 • Trajtimi eshte I veshtire , sps indet jane te shkurtuara

 • Nuk arrihet rrotullimi I parakrahut

 • Osteotomi ne 1/3 sup te radiusit dhe ulnes dhe fiksimi ne pozicion funksional


5 manus varus
5-Manus varus

 • Mungesa e plote ose e pjesshme e radiusit

 • Trajtimi eshte shume I veshtire

 • Qellimi te permirsoje funksionin dhe aparencen


6 brachymetakarpia
6-Brachymetakarpia

 • Shkurtim I lindur I nje ose me shume kockave metakarpale

 • Mund te preki njeren ose te dyja duart

 • Trajtimi – zgjatjen e kockes metakarpale permes osteogeneses distraktive me fiksator te jashtem7 gishti i madh kercites i lindur
7-Gishti I madh kercites I lindur

 • Semundje e rralle

 • Zakonisht bilaterale

 • Femija e mban gishtin ne madh te flektuar dhe nuk ben dot ekstensionin aktiv dh pasiv te tij

 • 30 % e rasteve sherohen vet gjate vitit te pare te jetes , ndersa interventet shtyhen deri ne moshen 2 vjec


8 syndactylia
8- Syndactylia

 • Nje ose me shume gishtrinj te dores kane nje kellef te perbashket lekure

 • Mjekimi eshte kirurgjikal , mosha per operacion eshte 3-4 vjec

 • Ne pjesen me te madhe te rasteve nuk ka sasi te mjaftueshme per mbylljen e plages, ndaj nevojitet transplant lekure9 polydactylia
9-Polydactylia

 • Shformim me karakter trashegues

 • Femija lind me me shume se 5 gishtrinj ne dore

 • Mjekimi konsiston ne amputimin e gishtit te tepert


10 kamptodaktylia
10-Kamptodaktylia

 • Qendrimi I flektuar I gishtrinjeve kryesisht ne artikulacionin interfalangeal proksimal

 • Nuk ben dot ekstensionin e plote pasiv dhe aktiv

 • Gishti I peste preket me shpesh

 • Korrigjim kirurgjikal11 klinodaktylia
11-Klinodaktylia

 • Perkuljen laterale te nje falange

 • Semundje me transmetim autosomal dominant

 • Trajtimi kirurgjikal

 • jo me pare se mosha 2 vjec


Anomalite e lindura te anesive te poshtme
Anomalite e lindura te anesive te poshtme

1- Genu valgum -> angulacion medial I gjunjeve , si pasoje e deviacionit lateral te kockave tibiale ndaj boshtit longitudinal femoral

- ekstremitetet inferiore kane pamjen e germes X

- lodhen shpejt , kane dhimbje te kofsheve dhe kembeve , vrapojne me veshtiresi


2 genu varum
2-Genu varum

 • Angulacion lateral te gjunjeve

 • Kur maleolat mediale tibiale qendrojne prane njera tjetres , kondilet femorale qendrojne larg , duke I dhene ekstremitetve pamjen e germes O

 • Eshte mjaft I zakonshem rreth moshes 2-3 vjec , por rreth 5-8 vjec vete-korrigjohet

 • Trajtimi –format e lehta , ngritja e takes se kepuces 0.6 cm nga ana e jashtme

 • Osteotomi ne extremitetin prox te tibies3 tibia vara
3- Tibia vara

 • Angulacion akut medial dhe rotacion medial I pjeses proksimale te tibies

 • Tipi infantil –ndermjet moshes 1-3 vjec dhe eshte bilateral

 • Tipi I adoleshences –pas moshes 9 vjec

 • Trajtimi ne stadet e lehta – orteze , ne stade te avancuara intervent kirurgjikal


4 menisku diskoid
4- Menisku diskoid

 • Menisku eshte I trashe I rrumbullaket ne forme disku

 • Nuk rreshqet lirshem ndermjet femurit dhe tibies por mund te dali ne pjese laterale te artikulacionit

 • Eshte me I predispozuar per tu demtuar , simptomat shfaqen ne moshen 6-14 vjec

 • Ndjesia e kercitjes gjate fleksionit dhe ekstensionit , dhimbje e vazhdueshme jo e forte

 • Kur eshte asimpotmatik ska nevoje per nderhyrje5 pes planus kemba e sheshte
5- Pes planus (kemba e sheshte )

 • Mungesa e harkut normal longitudinal te anes mediale te kembes

 • Tendini I akilit eshte shpesh I shkurtuar

 • Pes planus te femijet dhe te rinjte zakonisht eshte fleksibel dhe kur nuk peshon ne kembe harku longitudinal I kembes eshte I dukshem , kur nuk vihet ne dukje dhe kur kemba nuk mbeshtetet ne toke eshte I fiksuar ose rigid


Pes planus vazhdim
Pes planus vazhdim

 • Te femijet nga moshe e ecjes deri 3 vjec me pes planus flexibel – kepucet ortopedike

 • 3-9 vjec orthose qe kemba te qendroje me komfort

 • 10-14 vjec orthose plus program ushtrimesh per forcimin e muskujve

 • Trajtim kirurgjikal


6 talus vertikal kongenital
6- Talus vertikal kongenital

 • Patologji e rralle e kockave tarsale , shfaqet si forme rigide e pes planus

 • Zhvendosje e kockave , ligamenteve , tendinave rreth talusit

 • Vendosje rigide e pareponueshme e artikulacionit talonavicular

 • Trajtim kirurgjikal ne moshen 1-4 vjec7 pes equinovarus kongenital
7-Pes equinovarus kongenital

 • Deformim I kembes ka tre elemente

  -equines

  -varus

  -adduksion

  Kane dhe defekte shoqeruese si : 1.atrofi e dukshme e muskulatures se pulpes , 2.hipotrofi e arteries tibiale anteriore , 3.kemba eshte rreth nje numer me e vogel ne gjatesi dhe gjeresi ne krahasim me ate normale , 4.rrotullim I brendshem I tibies , femija ecen me kembet e rrotulluara nga brenda


Vazhim
Vazhim

 • Trajtimi fillestar eshte konservativ , seri manipulimesh korrigjuese te deformimit dhe fiksim me gips

 • Gipsi ndryshohet fillimisht cdo jave pastaj cdo 2 jave per 2-3 muaj

 • Kur korrigjimi nuk realizohet pas 3 muajsh indikohet nderhyrja kirurgjikale8 hallux varus kongenital
8- Hallux varus kongenital

 • Eshte me shpesh unilateral , gishti I madh eshte I kthyer medialisht ne artikulacionin metatarso-falangeal

 • Shoqerohet me deformime te tjera : metatarsi I pare I shkurter I trashe , kocka ose gishta te tepert

 • Trajtimi varet nga grada e deformimit


9 kemba e care
9- Kemba e care

 • Kemba gaforre , ne pergjightsei nje ose me shume gishta dhe pjese te metatarseve mungojne

 • Trajtohet me nderhyrje kirugjikale


10 digitus maleus
10- Digitus Maleus

 • Gishti cekic , pozicion anormal , fleksion interfalangeal proksimal I njerit nga kater gishtave te kembes , me shpesh preket I dyti

 • Trajtimi –nderhyrje kirurgjikale11 displazia zhvillimore dhe kongenitale e artikulacionit koksofemoral
11-Displazia zhvillimore dhe kongenitale e artikulacionit koksofemoral

 • Shkaku I vertet nuk dihet

 • Luaj rol faktore : gjenetik , hormonal , mekanike , mjedisor

 • Shkaku primar : laksiteti I kapsules artikulare , koka femorale del nga acetabuli pasi kapsula dhe ligametet artikulare jane te laksuar

 • Laksiteti – varet nga eskesi I hormoneve estrogjenike


Vazhdim
Vazhdim koksofemoral

 • Shumica e femijve diagnostikohen me vonese pas fillimit te ecjes ur duket calimi

 • Testet per DZHK behen brenda 24 oreve te para te lindjes

 • Ecja si e pates

 • Trajtimi : femija nen 6 muaj imobilizim me yzengjij pavlik , ose jastek Boga 4-6 muaj

 • 6-12 muaj– imobilizimi me shine abduktore dhe gips funksional

 • 1-3 vjec traksion skeletik uni ose bilateral

 • 3-8 vjec – reponim kirurgjikal


Anomalite e lindura te anesive te siperme
DZHK koksofemoral


Anomalite e trungut
Anomalite e trungut koksofemoral

1 – Torticollis

Qafe e shtrember , qendrim I detyruar anesh I qafes dhe kokes

Zhvillohet mbi bazen e shkurteses ose kontraktures se njerit nga muskujt sternokleidomastoideus

Shkaku : fibrotizim I muskulit ne pjesen distale


Vazhdim1
Vazhdim koksofemoral

 • Femija nuk leviz dot koken ne te gjitha drejtimet , e mban koken ne nje ane

 • Forma e dyanshme eshte e rrale

 • Trajtimi : redresimet me dore duke zgjat gradualisht muskulin , 5-6 here ne dite

 • Trajtim kirurgjikal ne moshen mbi 1 vjec


Tortikolis
Tortikolis koksofemoral


Patologjite e shpines kurrizore
Patologjite e shpines kurrizore koksofemoral

 • Shpina perbehet nga 12 vertebra torakale dhe 5 lumbare

 • Ekzaminimi kryhet zhveshur , fillimisht ne qendrim vertikal pastaj shtrire


1 hemivertebra
1-Hemivertebra koksofemoral

 • Trupi I vertebres si pasoje e crregullimeve ne procesin e diferencimit dhe osifikimit nuk zhvillohet I plote por duket si pyke ndermjet vertebrave normale

 • Shkakton zhvillimi e kurbave skoliotike , kifotike , ose kombinimin e tyre kifoskolioza


Hemivertebra
Hemivertebra koksofemoral


Anomalite e lindura te anesive te siperme


Skolioza kifoza
Skolioza , Kifoza anesor te nje segmenti te shtylles kurriozre ndaj boshtit gjatesor te saj


2 spondiloesteza
2-Spondiloesteza anesor te nje segmenti te shtylles kurriozre ndaj boshtit gjatesor te saj

 • Rreshqitja para e trupit te nje vertebre se bashku me shtyllen vertebrore siper saj , ndaj trupit te vertebres nen te

 • Lokalizohet zakonisht ne zonen lumbare

 • Dhimbje mesi dhe sindrome radikulare nga komprimimi I radikseve nervor

 • Shpesh nuk kerkojne mjekim te posacem –analgjezike , kirurgji –spondilodeza


Spondilosteza
Spondilosteza anesor te nje segmenti te shtylles kurriozre ndaj boshtit gjatesor te saj


3 spina bifida
3-Spina bifida anesor te nje segmenti te shtylles kurriozre ndaj boshtit gjatesor te saj

 • Defekti I lindur I harqeve vertebrore , shpesh shoqeruar me displazi te medules spinale dhe membanave te saj

 • Zakonisht lokalizohet ne zonen lumbosakrale

 • Kur defekti eshte I madh permes tij prolabon permbajtja e kanalit spinal ne formen e hernies (spina bifida aperta )


Anomalite e lindura te anesive te siperme

 • Spina bifida occulta – defekti I vogel ne trajten e nje te care te thjeshte nga mosbashkimi mes tyre I laminave te nje vertebre ose I madh me munges e plote te harqeve te disa vertebrave

 • Trajtimi – ne spina bifida aperta kurohen meningocelet dhe meningo-mielocelet , ndersa ne spina bifida occulta nuk kerkon trajtim


ad