Mezopot mia s egyiptom p t szete
Download
1 / 6

- PowerPoint PPT Presentation


  • 216 Views
  • Uploaded on

Mezopotámia és Egyiptom építészete. Mezopotámia.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - reid


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Mezopot mia s egyiptom p t szete

Mezopotámia és Egyiptomépítészete


Mezopot mia
Mezopotámia

Az építészet szoros kapcsolatban volt a vallással. Legfőbb épületeik a templomok és a paloták voltak. Egyik jellegzetes épületük volt a zikkurat, négyzet alapú, emeletes építmény (2 magasabb alsó és 5 alacsonyabb felső emelet). A hét terasz a hét bolygó jelképe volt. Az alsó emeletekre monumentális lépcsősor vezetett. A torony tetején állt a szentély, ahol a papok áldozatokat mutattak be. Ezeket azért készítették, hogy isteneik hatalmát hirdessék.


Istar kapu
Istar-kapu

Az ókori Mezopotámia legjelentősebb építészeti emléke az Istar-kapu, melynek falait színes mázas téglák borítják. Babilóniát az északról támadó erős, harcias nép, az asszírok igázták le. Egyik legnagyobb királyuk - Asszurbanipál - ninivei palotájának falát frízek díszítik. A reliefekhez való átmenetet az emberfejű bikák (lamassu), a kapuoroszlánok és a misztkus lények (sirrush) közvetítik. Fejük és előrészük szabad, oldaluk magas relief.

Mivel a mezopotámiaiaknak a fő építőelemük az agyag volt, ezért nagyon kevés épület maradt fent épségben.

Relief: Dombormű, mely kiemelkedik a felhasznált anyag síkjából a térbe.

Fríz: A fríz az építészetben a klasszikus oszloprendek és párkányzatok egyik része, mely az architráv és a koszorúpárkány között helyezkedik el. Sokszor ornamentális vagy alakos domborművek díszítik. Tágabb értelemben a fríz nemcsak a görög-római klasszikus építészet alkotásait, hanem stílusú épületeket is díszítő folytatólagos szalagszerű mező, amelyet figurális vagy ornamentális díszítés egészít ki.


Ii sarrukin khorszabadi palot ja
II. Sarrukin khorszabadi palotája

  • Közepén a díszudvar állt. A nők lakosztálya, a királyi lakosztály és a fogadóterem a mellékudvarok köré csoportosultak.

  • Ismerték a boltív és boltozat építését – síroknál és vízvezetékeknél használták. Az asszírok építettek először kőburkolatú országutat.

    Boltív: falra vagy más függőleges támaszra téglából vagy kőből épített áthidaló, összekötő elem.

    Boltozat: a valódi boltozat különféle anyagokból építhető, bár legtöbbször kőből vagy téglából készült, önhordó, íves térlefedő szerkezet.


Semiramis f gg kertje
Semiramis függőkertje

Az ókor hét csodája között tartják számon Semiramis függőkertjét. A sivatagban felépített, közel négyszáz méter széles és hosszú, majd ötven méter magas, piramishoz hasonlító építmény a ma oly divatossá vált tetőkertészet, illetve konténerkertészet alapjait teremtette meg. Felhasznált anyagaiban különbözött mai változataitól Semiramis királynő függőkertje. A kőteraszt aszfaltos náddal szigetelték a túlöntözés káros hatása ellen. Égetett kerámiából építették a hatalmas méretű virágtartókat, melyek belső falait ólomlemezekkel burkolták. A beültetett növények számára termőföldet szállítottak a termékenyebb vidékekről.

Az öntözővizet speciális vízemelővel juttatták a teraszokra. Babylóniában válhatott csodává olyan környezetben, ahol a rabszolgák munkája mellett rendelkezésre állt a kertészek szaktudása.


Forr sok wiki google
Források:WikiGoogle