SERVICII OFERITE DE INTERNET - PowerPoint PPT Presentation

rama-lawson
servicii oferite de internet n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
SERVICII OFERITE DE INTERNET PowerPoint Presentation
Download Presentation
SERVICII OFERITE DE INTERNET

play fullscreen
1 / 9
Download Presentation
SERVICII OFERITE DE INTERNET
442 Views
Download Presentation

SERVICII OFERITE DE INTERNET

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. SERVICII OFERITE DE INTERNET

  2. WWW(World Wide Web) • 1. WWW (World Wide Web) –serviciu de informare prin acces la documente organizate în pagini aflate pe calculatoare din întreaga lume. Între paginile cu informatii există legături care fac posibilă înlăntuirea rapidă. O pânză de păianjen (web) invizibilă ascunde texte, imagini fixe sau animate, sunete. Accesul la informatii este interactiv, utilizatorul navigând cu usurintă prin spatiul informational www numit si ciberspatiu.

  3. FTP (File Transfer Protocol) • 2. FTP (File transfer Protocol) – serviciu care asigură transferul fisierelor între calculatoarele din retea, stabilind un set de reguli (protocol) după care se desfăsoară o sesiune de transfer. Sesiunea este initiată de clientul sau de beneficiarul informatiei. Acesta se identifică printr-un nume si o parolă. Calculatorul pe care se află fisierul ce urmează să fie transferat se numeste server FTP.

  4. E-MAIL • 3. E-mail –serviciu de postă electronică prin care utilizatori Internet din întreaga lume au posibilitatea să comunice prin schimb de mesaje (corespondentă). Fiecare utilizator are o ”cutie de scrisori” si o ”adresă postală”. Programele care asigură acest serviciu lucrează ca niste postasi neobositi: transmit corespondenta, returnează mesajele dacă adresa este gresită sau inexistentă, trasportă pachete atasate la corespondentă (fisiere).

  5. CHAT • 4. Chat – conversatie în timp real. La serviciul de dialog oferit de chat vorbitorii trebuie să fie conectati în acelasi timp la Internet si pe acelasi canal de comunicatie. Atunci când la dialog participă mai multe persoane, se foloseste serviciul de Netmeeting.

  6. NEWSGROUP • 5. Newsgroup – cercuri de discutie tematice, în care fiecare utilizator cu drept de acees poate consulta articole, stiri, îsi poate exprima părerea printr-un răspuns sau poate trimite un articol public în cercul de discutii. Există numeroase cercuri de discutii, pe diverse teme: informatică, stiinte, cercetare, cinema, muzică, societate.

  7. PORTAL • 6. Portal – serviciu complex de informare, prezentare, comunicare si colaborare, care oferă, în special firmelor, posibilitatea de a-si prezenta produsele, de a atrage clienti sau de a stabili relatii cu parteneri de afaceri

  8. E-COMMERCE si E-BANKING • 7. E-commerce si E-banking – comert electronic si operatii bancare prin Internet. Magazinele virtuale sau on-line oferă o multitudine de produse la care clientii au acces de la domiciliu.

  9. BAZE DE DATE si FORMULARE INTERNET • 8. Baze de date si formulare Internet – Bazele de date on-line sunt integrate în aplicatiile si serviciile Internet orientate spre prezentări si colaborări (portal) sau spre tranzactii (e-commerce, e-banking). Majoritatea bazelor de date on-line oferă informatii publice, la care clientii au acces doar prin interogare (consultare). Tot în baza de date sunt înregistrati si utilizatorii serviciilor Internet care necesită înregistrarea clientilor. Participarea la un forum de discutii sau înscrierea într-un grup se fac prin completarea unui formular electronic.