A főbb irányzatok
Download
1 / 28

Bibó István - PowerPoint PPT Presentation


  • 111 Views
  • Uploaded on

A főbb irányzatok (pl. alkotmányos monarchisták, girondiak) , valamint képviselőik társadalmi és politikai elképzeléseinek összehasonlítása. Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának elemzése.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Bibó István' - priscilla-boyd


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

A főbb irányzatok (pl. alkotmányos monarchisták, girondiak), valamint képviselőik társadalmi és politikai elképzeléseinek összehasonlítása.

Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának elemzése.

6.1Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának alapkérdéseiAz alkotmányos monarchia válsága és bukása.


„ A francia forradalom az európai történelemnek egyszerre a legsikeresebb és legsikertelenebb forradalma. A legsikeresebb azért, mert a társadalomnak olyan mértékű racionális átszervezését tette lehetővé, amekkorát az azelőtti forradalmak nem csináltak és a legsikertelenebb azért, mert olyan méretű félelmet keltett fel, amiből a nyugati világ azóta sem tudott felépülni” (Tk5/13.old)

Bibó István

FRANCIA FORRADALOM

Tk5/13.old:…

FELSZABADULTSÁG ÉS FÉLELEM EGYÜTT

Egyfelől hatalmas felszabadító hatása volt, hiszen rádöbbent a társadalom, a tömegerejére, amely pillanatok alatt elérte a kiváltságok felszámolását. Másfelől viszont sajátos eszközeivel, a terror felhasználásával a forradalom fogalmát azonossá tette az erőszak, a vérengzés fogalmával, sőt megmutatta a tömegerejének negatív hatásait is.


FRANCIA FORRADALOM egyszerre a legsikeresebb és legsikertelenebb forradalma. A legsikeresebb azért, mert a társadalomnak olyan mértékű racionális átszervezését tette lehetővé, amekkorát az azelőtti forradalmak nem csináltak és a legsikertelenebb azért, mert olyan méretű félelmet keltett fel, amiből a nyugati világ azóta sem tudott felépülni” (Tk5/13.old)

POLGÁRI FORRADALOM

Tk5/18.old: … polgári forradalomról beszélünk …mégsem tekinthetünk úgy a polgárságra, mint a forradalom kirobbantójára. Ez a réteg ugyanis egyáltalán nem volt király ellenes, s a felzúdulást inkább a társadalom kritikus értelmiség indította el, amely a társadalmi hasznosságot kérte számon a kiváltságos rétegeken. Ez az értelmiség a felvilágosodás eszméit alkalmazta, a harmadik rend fogalmán a franciák 95%-át értette, tehát a népvezetőjének tartotta magát. Ezért volt lehetséges az, hogy a forradalom során később is megtartotta vezető pozícióit, s eszmei céljaival, követeléseivel jóval túllépte a polgárság eredeti terveit.

Alkotmányos monarchia

Girondiak köztársasága

(1792.aug.10.-1793.jún2.)

(1789.júl.14-1792.aug.10.)

Jakobinus diktatúra

(1793.jún.2-1794.júl.27.)

GEORGES

DANTON

MAXIMILIEN

ROBESPIERRE

Puritán életű,túlságosan logikus, vékonyalkatú

(1793-1799)

JEAN-PAUL MARAT

Thermidori

(girondista) köztársaság

SAINT JUST

Szenvedélyes, életet habzsoló, atélta termetű

Örökké gyanakvó, bőrbeteg, bosszúálló

A terror „arkangyala”


A forradalom előzményei és kitörése egyszerre a legsikeresebb és legsikertelenebb forradalma. A legsikeresebb azért, mert a társadalomnak olyan mértékű racionális átszervezését tette lehetővé, amekkorát az azelőtti forradalmak nem csináltak és a legsikertelenebb azért, mert olyan méretű félelmet keltett fel, amiből a nyugati világ azóta sem tudott felépülni” (Tk5/13.old)

Az alkotmányos királyság kialakulása

Az alkotmányos királyság bukása és a girondiak köztársasága

A jakobinus diktatúra és bukása


XVI Lajos egyszerre a legsikeresebb és legsikertelenebb forradalma. A legsikeresebb azért, mert a társadalomnak olyan mértékű racionális átszervezését tette lehetővé, amekkorát az azelőtti forradalmak nem csináltak és a legsikertelenebb azért, mert olyan méretű félelmet keltett fel, amiből a nyugati világ azóta sem tudott felépülni” (Tk5/13.old)

Girondiak köztársasága

Rendi gyűlés

Harmadik rend

nemzetgyűléssé

1789. Július 14

XVI. Lajos kivégzése

Basttille

ALKOTMÁNYOS MONARCHIA

JAKOBINUS DIKTATÚRA

Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata

alkotmány

1791

Gazdasági gondok

Robespierre

Danton

Belpolitikai feszültségek

1794

Alkotmányos királyság

girondiak

Thermidori köztársaság

jakobinusok

Porosz támadás

Valmy

1799

Köztársaság


Rendi ellenállásból forradalom egyszerre a legsikeresebb és legsikertelenebb forradalma. A legsikeresebb azért, mert a társadalomnak olyan mértékű racionális átszervezését tette lehetővé, amekkorát az azelőtti forradalmak nem csináltak és a legsikertelenebb azért, mert olyan méretű félelmet keltett fel, amiből a nyugati világ azóta sem tudott felépülni” (Tk5/13.old)

1789

Rendi gyűlés

Sieyes abbé javasolta a

XVI Lajos

Harmadik rend

alakuljon át

nemzetgyűléssé


Basttille egyszerre a legsikeresebb és legsikertelenebb forradalma. A legsikeresebb azért, mert a társadalomnak olyan mértékű racionális átszervezését tette lehetővé, amekkorát az azelőtti forradalmak nem csináltak és a legsikertelenebb azért, mert olyan méretű félelmet keltett fel, amiből a nyugati világ azóta sem tudott felépülni” (Tk5/13.old)

1789. Július 14

Alkotmámányos

Nemzetgyűés

Vidéki események

népmozgalmak

Felszámolta a régi rendszert

ALKOTMÁNYOS MONARCHIA


Az egyszerre a legsikeresebb és legsikertelenebb forradalma. A legsikeresebb azért, mert a társadalomnak olyan mértékű racionális átszervezését tette lehetővé, amekkorát az azelőtti forradalmak nem csináltak és a legsikertelenebb azért, mert olyan méretű félelmet keltett fel, amiből a nyugati világ azóta sem tudott felépülni” (Tk5/13.old)alapvető jogokat már leírásuk pillanatában a francia polgárokon túl, kivétel nélkül mindenkire érvényesnek tekintették és tekintik máig:

A nyilatkozat alapelvei a francia jog jelenleg is érvényben lévő alkotmányos elvek közé tartoznak,

Megfogalmazzák az új rend alapelveit


Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata egyszerre a legsikeresebb és legsikertelenebb forradalma. A legsikeresebb azért, mert a társadalomnak olyan mértékű racionális átszervezését tette lehetővé, amekkorát az azelőtti forradalmak nem csináltak és a legsikertelenebb azért, mert olyan méretű félelmet keltett fel, amiből a nyugati világ azóta sem tudott felépülni” (Tk5/13.old)

1789

Aug.

Alapelvek egy majdani alkotmányhoz:

egyenlőség

Különbség a hasznosság

szabadság

tulajdon

Mindenkinek alapvető joga

biztonság

ellenálláshoz

Vallás szabadság

Meggyőződés-

Sajtó-

Államhatalom szétválasztása

Tisztségviselők számonkérhetők

Törvény

mindenki egyenlő

Megengedőek és ne tiltóaklegyenek


VERSAILLES egyszerre a legsikeresebb és legsikertelenebb forradalma. A legsikeresebb azért, mert a társadalomnak olyan mértékű racionális átszervezését tette lehetővé, amekkorát az azelőtti forradalmak nem csináltak és a legsikertelenebb azért, mert olyan méretű félelmet keltett fel, amiből a nyugati világ azóta sem tudott felépülni” (Tk5/13.old)

„Asszonyok menete”

Tuilleriák

Politikai csatározások és a tömegek nyomora következtében az események nem kerültek nyugvópontra, a tömeg a királyt Párizsba kényszerítette


Gazdasági egyszerre a legsikeresebb és legsikertelenebb forradalma. A legsikeresebb azért, mert a társadalomnak olyan mértékű racionális átszervezését tette lehetővé, amekkorát az azelőtti forradalmak nem csináltak és a legsikertelenebb azért, mert olyan méretű félelmet keltett fel, amiből a nyugati világ azóta sem tudott felépülni” (Tk5/13.old)

gondok

Egyház

Belpolitikai

feszültségek

Vendée

XVI. Lajos

Francia forradalom

Király szökése

alkotmány

1791

Mars-mezei

sortűz

Külpolitika

változása

radikálisok

girondiak

jakobinusok

Valmy

Porosz osztrák támadás


XVI. Lajos kivégzése egyszerre a legsikeresebb és legsikertelenebb forradalma. A legsikeresebb azért, mert a társadalomnak olyan mértékű racionális átszervezését tette lehetővé, amekkorát az azelőtti forradalmak nem csináltak és a legsikertelenebb azért, mert olyan méretű félelmet keltett fel, amiből a nyugati világ azóta sem tudott felépülni” (Tk5/13.old)

Saint Just 1792. november 13-ai beszédében így érvelt: "A magam részéről nem látok középutat: ennek az embernek uralkodni vagy meghalni kell.


1792. március 25-én fogadta el a francia Nemzetgyűlés a halálos ítéletek végrehajtási eszközeként a nyaktilót, a guillotine-t.


JAKOBINUS DIKTATÚRA halálos ítéletek végrehajtási eszközeként a nyaktilót, a guillotine-t.

1793-94

A

Robespierre

Danton

m

Jakobinusok

1794

ki

A

Az


Érettségi feladatok halálos ítéletek végrehajtási eszközeként a nyaktilót, a guillotine-t.


14. A feladat a francia forradalomra vonatkozik. (rövid) halálos ítéletek végrehajtási eszközeként a nyaktilót, a guillotine-t.

Mutassa be ismeretei és a források alapján XVI. Lajos helyzetét és szerepét a francia

forradalom 1789-1792 közötti szakaszában!


Kronológia: halálos ítéletek végrehajtási eszközeként a nyaktilót, a guillotine-t.

1789. X. 5-6: a Versailles-ban tüntető tömeg követelésére a királyi családi Párizsba költözik

1791. VI. 20-21: XVI. Lajos családjával együtt külföldre próbál szökni, sikertelenül

1791. IX. 13: a király szentesíti a nemzetgyűlés által elfogadott új alkotmányt

1792. IV. 20 : francia hadüzenet I. Ferencnek, Csehország és Magyarország királyának

1792. VIII. 10: a nemzetgyűlés megvonja a királytól a hatalmat


„A nemzet, minden hatalom forrása, csak átruházással gyakorolhatja e hatalmakat. A

francia alkotmány képviseleti: képviselője a törvényhozó testület és a király. [...]

Franciaországban egyetlen hatalom sem áll a törvény felett, a király csak általa

uralkodik, és csak a törvény nevében követelhet engedelmességet. [...]

A király egyetlen rendeletét sem lehet végrehajtani, ha nincs aláírva általa s nem

ellenjegyezte a miniszter vagy az ügyosztály irányítója. [...]

Abban az esetben, ha a király megtagadja egy határozat elfogadását, elutasítása csak

felfüggesztő érvényű lehet. Amennyiben a határozatot hozó törvényhozás után két

másik törvényhozás is egymás után bemutatja ugyanazt a határozatot ugyanazokkal

a szavakkal, a király köteles elfogadni azt.” (Az 1791-es alkotmány)


A korlátozott monarchia – XVI. Lajos és alattvalói egy angol

karikatúrán

A szöveg fordítása: „Szentesítsd a dekrétumokat [a

nemzetgyűlés döntéseit], Monsieur Veto!”


Egyéb angol


Ezek színe balról jobbra rendre kék, fehér és piros. angolFranciaország zászlaja a világ egyik legismertebb jelképe, amelyet az előző századokban gyakran azonosítottak olyan eszmékkel, mint a szabadság, egyenlőség és testvériség. Ezért több ország is a francia lobogó hatására választotta meg saját állami jelképét.

A kokárda kör alakú, fodros szélű, nemzetiszínű jelvény, melyet eredetileg kalapra vagy sapkára , a nők esetleg a hajukba tűztek. Franciaországból terjedt el a 18.-19. századi forradalmak idején egész Európában és Amerikában.


XVI Lajos angol

Girondiak köztársasága

Rendi gyűlés

Harmadik rend

nemzetgyűléssé

1789. Július 14

XVI. Lajos kivégzése

Basttille

JAKOBINUS DIKTATÚRA

ALKOTMÁNYOS MONARCHIA

Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata

alkotmány

1791

Robespierre

Danton

Gazdasági gondok

1794

Belpolitikai feszültségek

Thermidori köztársaság

alkotmányos királyság

girondiak

1799

jakobinusok

Porosz támadás

Valmy

Köztársaság


ad