prevenind ne aparam viata n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Prevenind ne aparam viata PowerPoint Presentation
Download Presentation
Prevenind ne aparam viata

play fullscreen
1 / 10
Download Presentation

Prevenind ne aparam viata - PowerPoint PPT Presentation

pavel
141 Views
Download Presentation

Prevenind ne aparam viata

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Prevenind ne aparam viata Nume : Ciucă Alexandra Elena Clasa : a VII-a A Scoala : “Stefan Luchian” Moinesti Profesor : Tabacariu Anca

  2. Cum reactionam in caz de cutremur ; • Padurea si rolul ei; • Protejarea vietii in caz de inundatii si cutremure ; • Instruirea tinerilor in astfel de situatii.

  3. Cum reactionam in caz de cutremur? Printre cele mai importante sfaturi oferite de specialisti, in afara mentinerii calmului, se numara si urmatoarele: ► Preveniti tendintele de a parasi locuinta deoarece durata redusa a fazei seismice initiale va face ca faza puternica a miscarii sa va surprinda pe scari, accidentandu-va. ►Daca va aflati in afara unei cladiri - ramaneti departe de aceasta, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, care de obicei se pot prabusi in strada. ►  Daca va aflati inauntru - ramaneti acolo, departe de ferestre care se pot sparge, stati inspre centrul cladirii, langa un perete structural rezistent. ►  Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, dar daca puteti deschideti usa spre a preveni blocarea acesteia, in vederea unei eventuale evacuari dupa teminarea miscarii seismice si verificarea starii scarilor si a zonei de la iesire. Evitati aglomeratia. ► Daca va aflati intr-un loc public cu aglomerari de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, sali de sedinte) nu alergati catre iesire, imbulzeala produce mai multe victime decat cutremurul. Stati calm si linistiti-va vecinii de pe rand. ► Nu alergati in strada sau pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur, feriti-va de versanti de unde pot cadea roci sau unde pot avea loc alunecari de teren.

  4. ► Protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, birou, masa sau banca din clasa suficient de rezistenta spre a va feri de caderea unor lampi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale. Sprijiniti-va cu palmele de podea sau tineti-va cu mainile de piciorul mesei sau tocul usii spre a va asigura stabilitatea. In lipsa unei astfel de posibilitati de a va mentine sub soc stabilitatea, va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata in jos: cu palmele impreunate va veti proteja capul, iar cu antebratele pe lateral, fata.  ► Daca seismul va surprinde in autoturism, opriti-va cat puteti de repede intr-un loc deschis, evitand cladirile prea apropiate de strada, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene si stati inauntru. Feriti-va de firele de curent. electric cazute. ► Daca sunteti prins sub daramaturi nu folositi focul deschis (lumanari, chibrituri, etc), ci o lanterna. Incercati sa va acoperiti gura si nasul cu o batista sau cu orice alt material textile si sa va semnalati prezenta folosind un fluier sau o lanterna. Loviti ritmic intr-o teava sau intr-un perete astfel incat echipele de interventie sa va poata localiza. ► Sa nu parasiti locuinta deoarece durata redusa a fazei seismice initiale va face ca faza puternica a miscarii sa va surprinda pe scari, accidentandu-va.

  5. Padurea- plamanul stang al Pamantului Biosfera este macrosistemul mixt care integrează într-un tot funcţional cele trei geosfere anorganice ale planetei: litosfera, hidrosfera, troposfera şi înrteaga lume vie planetară. De-a lungul evoluţiei fără om biosfera s-a organizat şi funcţionat după legi precise şi neiertătoare, astfel încât timpul a însemnat progres evolutiv pentru toate structurile sale vii sau inerte şi o anume stabilitate a cadrului natural propice unei vieţi bogate şi diversificate, făcând posibilă apariţia speciei umane. Aceasta deşi a descifrat legile ce guvernează natura şi-a permis să  nu le respecte. Aceste aspecte l-au făcut pe J. W. Goethe să declare: „Natura este singura adevărată, serioasă şi severă. Ea nu greşeşte niciodată. Erorile şi greşelile sunt doar ale omului.” În fiecare zi  aflăm de la emisiunile de ştiri de cataclisme, tornade, inundaţii, secetă, încălzire globală, alunecări de teren cu tot cu case. Toate acestea, cumulate cu faptul că aproape au dispărut anotimpurile intermediare ( primăvara şi toamna ), sunt o dovadă clară a schimbărilor climei. Natura se apără în acest fel în faţa agresivităţii umane. Iar una din aceste forme de agresivitate o reprezintă defrişările pădurilor. de teren.

  6. Ţinând cont că arborii contribuie prin rădăcinile lor la dezagregarea rocilor şi la aprofundarea solului, la întreţinerea umidităţii, afânării şi bunei lui structurări, că un hectar de pădure poate înmagazina în sol în primii săi 50 de cm de la suprafaţă o cantitate de 1450 m3 de apă, este lesne de înţeles că zonele defrişate sau lipsite de păduri sunt expuse inundaţiilor sau  alunecărilor de teren. Pe lângă  poluarea generată de activităţile umane, defrişările pădurilor participă la generarea efectului de seră ce duce la fenomenul de încălzire globală prin perturbarea circuitului carbonului. În zonele defrişate bioxidul de carbon din atmosferă nu va mai putea fi absorbit de arborii doborâţi, ba mai mult se va îmbogăţi prin eliminarea carbonului conţinut în aceşti arbori doborâţi. Cifrele avansate de ONU arată că tăierea copacilor produce 25 % din totalul gazelor cu efect de seră, în timp ce transporturile şi industria sunt responsabile pentru doar 14 %. Masacrul pădurilor de pe toate continentele este recunoscut ca fiind procesul ce contribuie cel mai mult la încălzirea globală. Prezenţa pădurilor este benefică şi pentru combaterea secetei şi implicit a deşertificării, deorece zonele împădurite favorizează formarea curenţilor de aer descendenţi ceea ce determină apariţia precipitaţiilor.  

  7. Protejarea vietii in caz de cutremur • Ce este cutremurul? Cutremur sau seism sunt termenii folosiți pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații originate în zonele interne aleTerrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică. • Cum te pregăteşti acasă pentru cutremur ? Discută cu familia despre cutremur şi un loc de întâlnire după cutremur, în aer liber şi nu departe de casă. Caută locul cel mai sigur din locuinţă: colţurile interioare ale pereţilor de rezistenţă, golurile de sub uşi, locurile de sub scheletul clădirii, mesele, paturile. Instruieşte copiii să se ascundă în aceste locuri. Verifică tavanele, acoperişul, coşurile, reţeaua electrică, ţevile de gaze. Ancorează mobila grea, dulapurile cu cărţi, în aşa fel ca în caz de cădere să nu blocheze ieşirea. Paturile din dormitoare trebuie să se afle departe de ferestre, oglinzi, poliţe cu cărţi. Ţine la îndemână trusa de prim – ajutor. Dacă iei regulat medicamente, pregăteşte rezerve. Pregăteşte un radio cu baterii, lanterna, chibrituri. Pune actele şi obiectele de preţ într-o geantă la îndemână. • Cum te pregăteşti la serviciu pentru cutremur ? Repartizează obligaţii astfel ca toţi să ştie ce să facă ca să nui încurce pe alţii. Ţine clădirile în ordine, nu bloca coridoarele, scările. Verifică uşile, să se deschidă uşor şi repede. Este recomandabil să ai stingătoare, amplasate în locuri cunoscute şi să ştii să le utilizezi. Obişnuieşte-te să te gândeşti la protecţie şi atunci când te afli în altă locaţie (în concediu, la spectacole, în vizită).

  8. Cum te pregăteşti la serviciu pentru cutremur ? Repartizează obligaţii astfel ca toţi să ştie ce să facă ca să nui încurce pe alţii. Ţine clădirile în ordine, nu bloca coridoarele, scările. Verifică uşile, să se deschidă uşor şirepede. Esre recomandabil să ai stingătoare, amplasate în locuri cunoscute şi să ştii să le utilizezi.Obişnuieşte-te să te gândeşti la protecţie şi atunci când te afli în altă locaţie (în concediu, la spectacole, în vizită). • Ce faci în timpul cutremurului ? Cutremurul începe cu o vibraţie a suprafeţei terestre. Cât de mare ar fi frica, trebuie să-ţi păstrezi calmul. Luciditatea îţi aduce şanse mai multe să scapi nevătămat. Pericolul cel mai mare vine de la obiectele ce cad de deasupra ta. Nu intra în panică! Nu alerga. Trebuie doar să alegi metoda adecvată de reacţie: fie părăseşti clădirea, fie ocupi unul din locurile mai puţin periculoase din interior. Dacă părăseşte clădirea nu te folosi de ascensor şi de scări. Dacă te afli pe stradă, rămâi acolo, la distanţă de clădiri. Dacă te afli într-un automobil în mişcare, frânează uşor şi opreşte-te pe un loc deschis. Când cutremurul te surprinde în locurile publice (magazin, cinematograf, restaurant) nu te speria dacă se întrerupe lumina, sună sirena, auzi spărgânduse,geamuri sparte sau ţipete de oameni.

  9. Protejarea vietii in caz de inundatii Inundatia reprezintă acoperirea terenului cu un strat de apă în stagnare sau mişcare, care prin mărimea şi durata sa provoacă victime umane şi distrugeri materiale şi dereglează buna desfăşurare a activităţilor socialeconomice din zona afectată. Inundaţia apare atunci când albia unui râu nu poate prelua toată apa căzută din cer. Apele râurilor mari cresc şi scad mai încet decât cele ale râurilor mici. Astfel, într-un bazin hidrografic mic, este posibil ca apele unui râu să crească sau să scadă într-un interval de câteva minute sau câteva ore. În cazul râurilor mari creşterea şi descreşterea apelor poate dura mult. În consecinţă, în cazul râurilor mari, inundaţiile pot dura câteva zile, deoarece e nevoie de timp ca toată apa care cade în amonte să se scurgă. De asemenea, inundaţiile mai pot fi provocate şi prin scurgerile de pe versanţi şi creşterea debitului unui râu/pârâu într-un timp foarte scurt.

  10. De ce apar tot mai des inundaţiile ? Inundaţiile şi alunecările de teren se datorează în mare parte distrugerii pădurilor în bazinele hidrografice. Pădurile au un rol important în protejarea versaţilor de eroziune. În absenţa lor, versanţii se prăbuşesc, apar torenţii care distrug maluri, colmatează albiile râurilor si conduc la revărsări catastrofale de ape. Singura soluţie pe termen lung este dezvoltarea fondului forestier. • Regulile de bază ce trebuie respectate în caz de inundaţii • Învaţă semnalele de alarmare transmise prin sistemul înştiinţare alarmare; • Ascultă informaţiile oficiale şi buletinele meteorologice; • Semnalează autorităţilor locale inundaţiile, alunecările de teren şi accidentele; • Păstrează la îndemână un stoc de provizii pentru câteva zile; • La evacuare, ia cu tine alimente pentru a le folosi pe drum.