Rije ivota
Download
1 / 28

- PowerPoint PPT Presentation


  • 89 Views
  • Uploaded on

Riječ života. Prosinac 2008. "Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude" (Lk 22, 42). One u svoj svojoj snazi izražavaju dramu što se odvija u Isusovoj duši. To unutrašnje razdiranje uzrokovano je dubokim opiranjem njegove ljudske naravi pred smrću koju želi Otac.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - osman


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Rije ivota

Riječ života

Prosinac 2008Rije ivota

One u svoj svojoj snazi izražavaju dramu što se odvija u Isusovoj duši. To unutrašnje razdiranje uzrokovano je dubokim opiranjem njegove ljudske naravi pred smrću koju želi Otac.

Sjećaš se? Te riječi Isus upućuje Ocu na Maslinskoj gori. One daju smisao njegovoj muci, iza koje slijedi uskrsnuće.Rije ivota

Ako se Krist tako ponašao, onda to mora biti i stav svakog kršćanina. I ti moraš ponavljati u svom životu:


Ali ne moja volja nego tvoja neka bude

"Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude" kršćanina. I ti moraš ponavljati u svom životu


Mo da do sada nisi mislio na to iako si kr ten iako si sin crkve

Možda do sada nisi mislio na to, iako si kršten, kršćanina. I ti moraš ponavljati u svom životu iako si sin Crkve.


Rije ivota

Možda si shvatio ovu rečenicu kao izraz rezignacije, kršćanina. I ti moraš ponavljati u svom životukao nešto što se kaže kad se ništa drugo ne može učiniti. Ali to nije njezino pravo tumačenje.


Rije ivota

Poslušaj me! U životu možeš odabrati dva smjera: vršiti svoju volju ili se slobodno opredijeliti da vršiš volju Božju.


Rije ivota

I imat ćeš dva iskustva. U prvom ćeš brzo doživjeti razočaranje, jer se želiš popeti na goru života svojim ograničenim idejama, svojim sredstvima, sitnim snovima, svojim snagama.


Rije ivota

Iz toga će prije ili kasnije proizići doživljaj svakodnevne monotonije, dosade, sivila, nedovršenosti, a ponekad i očaja.


Rije ivota

Iz toga će proizići jednoličan život, iako bi ti želio da bude raznolik; život koji te u dubini duše nikada neće zadovoljiti. Moraš to priznati, ne možeš nijekati.

Iz toga konačno proizlazi smrt koja ne ostavlja traga: pokoja suza, a za njom neumoljivo slijedi potpuni opći zaborav. U drugom iskustvu i ti ponavljaš:


Ali ne moja volja nego tvoja neka bude1

"Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude" da bude raznolik; život koji te u dubini duše nikada neće zadovoljiti.


Rije ivota

Gledaj: Bog je kao sunce. Iz sunca se šire mnoge zrake koje dopiru do svakog čovjeka. One su Božja volja nad čovjekom.


Rije ivota

Kršćanin i svaki čovjek dobre volje pozvan je ići prema suncu u svjetlu vlastite zrake, drugačije i odijeljene od svih drugih. I ispunit će prekrasan, poseban nacrt koji Bog ima nad njim.


Rije ivota

Ako i ti to učiniš, osjetit ćeš se povučen suncu u svjetlu vlastite zrake, drugačije u božansku avanturu koju nisi ni sanjao. Bit ćeš, istodobno sudionik i gledatelj nečeg velikog što Bog čini u tebi, a preko tebe u čovječanstvu.


Rije ivota

Sve što ti se dogodi: boli i radosti, sreće i nesreće, značajni događaji (kao što su uspjesi ili dobitci, nesreće ili smrt dragih osoba), beznačajni događaji (svakidašnji rad u kući, u uredu ili školi), sve, sve će poprimiti novo značenje jer ti je ponuđeno iz ruke Boga koji je Ljubav.


Rije ivota

On sve želi ili dopušta za tvoje dobro. Ako to isprva budeš prihvaćao samo vjerom, poslije ćeš očima duše vidjeti da zlatna nit povezuje događaje i stvari i sastavlja prekrasan vez: naum Božji nad tobom.


Rije ivota

Možda te ovo privlači. Možda iskreno želiš dati najdublji smisao svom životu.

Onda slušaj. Reći ću ti kada moraš vršiti volju Božju.


Rije ivota

Promisli malo: prošlost je prošla i ne možeš je više vratiti. Ne preostaje ti drugo do prepustiti je milosrđu Božjem. Budućnosti još nema. Živjet ćeš je kad postane sadašnjost. U rukama ti je samo sadašnji trenutak. Upravo u njemu moraš pokušati ostvariti riječi:


Ali ne moja volja nego tvoja neka bude2

"Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude" vratiti. Ne preostaje ti drugo do prepustiti je milosrđu Božjem. Budućnosti još nema. Živjet ćeš je kad postane sadašnjost. U rukama ti je samo sadašnji trenutak. Upravo u njemu moraš pokušati ostvariti riječi:


Rije ivota

Kad putuješ – a i život je putovanje – sjediš mirno na svom sjedištu. Ne pada ti na pamet da hodaš gore-dolje po vagonu. To bi činio onaj tko želi živjeti život sanjajući o budućnosti koje još nema ili razmišljajući o prošlosti koja se nikada neće vratiti.


Rije ivota

Ne! Vrijeme teče samo po sebi. Trebamo stajati čvrsto u sadašnjosti i naš će se život ovdje na zemlji ispuniti.

Upitat ćeš me: ali kako razlikovati Božju volju od svoje?

U sadašnjem trenutku nije teško znati što je Božja volja. Pokazat ću ti put.


Rije ivota

Osluškuj! U tebi postoji tihi glas, koji si možda često gušio, pa je postao gotovo nezamjetljiv. Ali slušaj ga dobro: to je glas Božji. On ti govori da je vrijeme za učenje, ili da ljubiš onoga kome je potrebno, ili da radiš, ili prebrodiš jednu napast, da ispuniš svoju kršćansku ili građansku dužnost.


Rije ivota

\ gušio, pa je postao gotovo nezamjetljiv. Ali slušaj ga dobro: to je glas Božji. On ti govori da je vrijeme za učenje, ili da ljubiš onoga kome je potrebno, ili da radiš, ili prebrodiš jednu napast, da ispuniš svoju kršćansku ili građansku dužnost.

On te poziva da slušaš onoga tko ti govori u Božje ime ili da se hrabro suočiš s teškim situacijama...Rije ivota

Tako ćeš, trenutak za trenutkom, sastaviti svoju životnu priču, istodobno ljudsku i božansku, jer je nastala u suradnji s Bogom. I vidjet ćeš čuda: vidjet ćeš što može učiniti Bog u jednoj osobi koja svim svojim životom kaže:


Ali ne moja volja nego tvoja neka bude3

"Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude" priču, istodobno ljudsku i božansku, jer je nastala u suradnji s Bogom. I vidjet ćeš čuda: vidjet ćeš što može učiniti Bog u jednoj osobi koja svim svojim životom kaže:

“Parola di Vita”, pubblicazione mensile del Movimento dei Focolari.

Testo di: Chiara Lubich (8/1978)

Grafica di Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina

(Sicilia - Italia)