Vlad epe
Download
1 / 10

Vlad ? epe ? - PowerPoint PPT Presentation


  • 131 Views
  • Uploaded on

Vlad Ţ epe ş.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Vlad ? epe ?' - orenda


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Vlad epe

VladŢepeş


Vlad epe

Vlad Tepes (Vlad Dracul) a fost domn al Tarii Romanesti in anii 1448, 1455-1462 si 1476. Deoarece ducea o politica anti boiereasca, a fost numit de catre acestia ,,Tepes” de aiciaparandsipovesteadomnului care obisnuiasa-sitragatotidusmanii in teapa. Ca maiapoipovesteasa fie exageratasi el sa fie numit ,,Dracula”…explicatiapedepseipreferatefiindfaptul ca el era un bautor de sange. Adevarulesteinsaundeva la mijloc...neavandmarturiiexacteputemdoarpresupene ca deoarece el era un domncorectsi crud “ trasul in teapa” era pedeapsasapreferata.


Familia
Familia

Vlad s-a nascut incetatea Sighisoara din Transilvania, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul si al unei nobile transilvanene.

A fost casatorit de trei ori: intai cu o nobila din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei si apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verisoara a lui Matei Corvin.

A avut cinci copii, patru baieti si o fata: Radu si Vlad din prima casatorie, Mihail si Mihnea I cel Rau din a doua, si Zaleska din a treia casatorie.


Originea supranumelui dracula i a poreclei tepes
Originea supranumelui „Dracula“ și a poreclei „Tepes“

Tatal sau, Vlad al II-lea Dracul, fusese primit în Ordinul Dragonului. Ordinu ale carei baze fusesera puse in 1387 de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungarieisi de cea de-a doua sotie a sa, Barbara Cillei.

Simbolul Ordinului era un dragon, iar scopul era apararea crestinismului si cruciada contra turcilor. Datorita apartenentei sale la Ordinul Dragonului, tatal lui Vlad Tepes era supranumit Dracul. La randul sua, Vlad va fi innobilat în numarul membrilor Ordinului DraGonului in 1431 la Nürenberg de catre Sigismund de Luxemburg. La scurt timp insa, in 1436, numele lui va fi sters de pe lista cavalerilor deoarece in anul 1432, la numai un an de la innobilare, contrar statutului crestin al Ordinului care avea ca scop protejarea crestinatatii de pagani, in speta de amenintarea otomana, Vlad i-a condus personal pe turcii care au asediat si incendiat Cetatea Severinului, fiind ucisi toti cavalerii teutoni din cetate, care luptau impotriva pericolului otoman. Tot in 1432 în fruntea acelorasi turci, folosindu-se prin viclenie de titlul de cavaler al Ordinului, Vlad ordona deschiderea porților Cetatii Caransebesului care, ascultand porunca, va fi incendiatasi jefuita de aceiasi turci condusi de Tepes, jaf si pustiire care se va intinde in intregul sud al Transilvaniei, turcii retragandu-se cu prazi si robi nenumărati la sud de Dunăre.

Porecla Tepes i s-a atribuit de pe urma executiilor frecvente prin tragere in teapa pe care le ordona. Chiar turcii îl denumeau “Printul Tepes”. Acest nume a fost mentionat pentru prima oara intr-o cronica valaha din 1550 si s-a pastrat în istoria romanilor.


Moneda din timpul lui vlad tepes

Blazonul familiei Dracul

Moneda din timpul lui Vlad Tepes


Politica intern
Politica internă

Vlad a actionat in vedereaintaririiautoritatiidomnestisi a incetariiluptelordintrediferitelegrupariboierestipentruputere. A executat, printragerea in teapa, multi boieri care complotauimpotrivasasi care sustineaudiferitipretendenti la tron.

A intrat in conflict si cu negustoriibrasovenipentru ca a protejatintereselecelor din taraRomaneasca. O altacauza a conflictului cu negustoriisasi din Brasov a fostdeterminata de sustinerea, de catreacestia, a unorpretendenti la tronultariiRomanesti.


Politica extern
Politica externă

Politica externa a avut ca repere principale relatiile conflictuale cu ungurii si cu transilvanenii si angajarea domnitorului in lupta antiotomana. La putin timp dupa urcarea pe tron, in anul 1456, a intrat in conflict cu Ladislau de Hunedoara, fiul lui Iancu, care sprijinea un pretendent la tronul tarii Romanesti.

Ducand o politica de protejare a negustorilor din Tara Romaneasca, prin anularea unor privilegii ale sasilor din Transilvania, a intrat in conflict cu acestia. A intreprins chiar si campanii in orasele sasesti din sudul Transilvaniei, pentru a-i alunga pe pretendentii la tron sustinuti de patriciatul de acolo.


Legenda
Legenda

Istoria lui Vlad Tepes este invaluita de mister si legenda, iar adevarul este ca nimeni nu stie unde se termina legenda pentru a lasa loc istoriei.Fiind un personaj nu numai istoric, ci si literar si folcloric voievodul a fost ales de scriitorul Bram Stoker ca erou principal al romanului sau aparut in anul 1897.De atunci, Dracula si Transilvania, taramul care adaposteste misteriosul castel plin cu fantome si vampiri undeva in mijlocul padurilor intunecoase, a devenit subiectul a peste 750 de filme, documentare sau nuvele inspirate fiind de romanul scriitorului irlandez.Se spune ca transformarea lui Vlad Tepes in Contele Dracula insetat de sange se datoreaza faptului ca, potrivit obiceiului in acea vreme, invingatorul unei lupte isi potolea setea band sangele celor invinsi.Sa fie oare acesta adevarul despre Dracula? Legenda sau istorie.


Moartea domnitorului
Moartea Domnitorului

Despre moartea lui Tepes nu se cunosc prea multe, existand cateva ipoteze. Cea mai populara poveste este aceea ca ar fi fost ucis intr-o batalie impotriva turcilor, in apropiere de Bucuresti, in decembrie 1476. Altii sustin ca a fost ucis de boieri valahi, in timpul luptei. Ce s-a intamplat insa cu corpul neinsufletit al lui Vlad? Aceasta este un alt mister, o tesatura de legende, din care nici una nu a putut fi confirmataMajoritatea istoricilor considera ca Vlad a fost inmormantat in apropierea altarului Manastirii Snagov, manastire ce se afla pe o insula in mijlocul lacului Snagov, singura legatura fiind barcile. Ceea ce este sigur este faptul ca i-a fost taiat capul si dus la Constantinopol, pentru ca intreaga lume otomana sa vada ca domnia voievodului infricosator se incheiase cu adevarat.


Vlad epe

SFÂRŞIT

Alperth Mihai

Drăgoi Radu

Macavei Mara

Oneţ Ovidiu