Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE)
Download
1 / 28

Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) - PowerPoint PPT Presentation


 • 159 Views
 • Uploaded on

Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Cine suntem?. Environ: organizatie colectiva non-profit de management al DEEE. Misiunea Environ:

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE)' - odakota-ledesma


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice deee

Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE)


Cine suntem
Cine suntem? echipamente electrice si electronice (DEEE)

Environ:

organizatie colectiva non-profit de management al DEEE.

Misiunea Environ:

Asociatia Environ are ca misiune preluarea responsabilitatilor importatorilor si producatorilor de EEE privind colectarea, tratarea, valorificarea si eliminarea nepoluanta a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) conform HG 448/ 2005 si legislatiei complementare.

Environ urmareste sa:

 • Stimuleze competitia pe piata romaneasca a DEEE;

 • Ofere solutii integrate cu minimizarea costurilor pe tot circuitul DEEE;

 • Sprijine politicile comerciale ale membrilor si partenerilor sai.


Obiective environ
Obiective Environ echipamente electrice si electronice (DEEE)

Obiectivul strategic al Environ este organizarea si implementarea unui sistem eficient de management al DEEE .

Asociatia Environ promoveaza ca obiectiv prioritar o atitudine preventiva militand pentru reutilizarea, reciclarea si valorificarea deseurilor sub alte forme, cu scopul declarat de a reduce la minimum cantitatea DEEE eliminata necontrolat si impactul negativ al acestora asupra mediului.

Pentru a desfasura un sistem functional de gestionare a DEEE, Asociatia Environ coopereaza cu toti actorii implicati in ciclul de viata al echipamentelor electrice si electronice: producatori, importatori, distribuitori, retaileri si consumatori, dar si cu autoritatile locale, administratiile publice, salubrizatorii, colectorii, valorificatorii si reciclatorii.


Obiective environ1
Obiective Environ echipamente electrice si electronice (DEEE)

 • Crearea unui sistem integrat de gestionare eficienta a DEEE care sa ofere noi solutii de colectare, tratare si reciclare la nivel national;

 • Aplicarea reglementarilor stabilite prin Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor referitoare la exploatarea, reutilizarea si reciclarea acestora;

 • Colectarea si tratarea tuturor tipurilor de echipamente electrice si electronice indiferent de cantitatile contractate de la agentii economici;

 • Desfasurarea unor studii de piata in domeniul colectarii, transportului, depozitarii, evaluarii, tratarii deseurilor si afisarea publica a rezultatelor in scopul informarii populatiei, a tuturor agentilor economici si a autoritatilor locale implicate;

 • Informarea si educarea publicului prin derularea unor programe de constientizare si responsabilizare cu privire la importanta colectarii selective a DEEE;

 • Incheierea de parteneriate cu autoritatile locale, operatori salubritate, reciclatori, valorificatori;

 • Cooperarea cu alte organizatii, companii, asociatii non-profit, institutii ce au interese comune, in vederea indeplinirii misiunii Asociatiei Environ.


Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice deee

Licenta de Operare echipamente electrice si electronice (DEEE)

Asociatia Environ a primit licenta de operare in data de 23 Noiembrie 2007. In calitatea sa de organizatie colectiva de management DEEE, Environ acopera toate cele 10 categorii de produse EE : dispozitive medicale, distribuitoare automate, aparate de uz casnic de mari si mici dimensiuni, echipamente informatice si de telecomunicatii, echipamente de larg consum, unelte electrice si electronice, jucarii, echipamente sportive si de agrement , echipamente de iluminat cu exceptia becurilor electrice.


Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice deee

Cine suntem? echipamente electrice si electronice (DEEE)

Suntem peste 140 de membri & parteneri

Membrii Fondatori


Servicii oferite de environ
Servicii oferite de Environ echipamente electrice si electronice (DEEE)

 • Preluarea de la producatori a responsabilitatilor privind organizarea, finantarea si operarea sistemului de management al DEEE la nivel national in conditiile stipulate de HG 448/ 2005.

 • Colectarea gratuita a DEEE. Serviciul este structurat pe trei canale distincte:

  • De la magazine – in momentul achizitionarii unui echipament nou, ca efect al campaniilor de tip „buy back”, este preluat echipamentul vechi;

  • De la punctele municipale de colectare, care sunt dotate cu pubele speciale unde persoanele fizice si agentii economici pot depune DEEE;

  • De la populatie, ca efect al campaniilor de colectare lunara, desfasurate la nivel local, care motiveaza locatarii sa depuna DEEE in fata imobilelor, pentru a fi preluate de operatorii de salubritate.

 • Acoperirea costurilor operationale legate de colectare, transport, depozitare temporara si eliminare finala a deseurilor de echipamente electrice si electronice colectate de la municipalitati.

 • Dotarea punctelor municipale de colectare cu toate tipurile de containere adecvate strangerii DEEE.


Servicii oferite de environ1
Servicii oferite de Environ echipamente electrice si electronice (DEEE)

 • Planificarea, organizarea, implementarea şi derularea de campanii de informare şi educare a populaţiei pentru stimularea colectării selective şi înţelegerea beneficiilor reciclării pentru mediul înconjurător şi sănătatea personală.

 • Elaborarea şi implementarea planului de măsuri necesare pentru atingerea ţintelor de colectare, reutilizare, reciclare şi valorificare a DEEE, în conformitate cu standardele Europene.

 • Alocarea unui buget anual, constituit procentual din încasările cumulate ale taxei de “timbru verde” şi direcţionat către producătorii şi importatorii membri şi/sau parteneri pentru a genera fluxuri de deşeuri ca urmare a campaniilor de tip “buy back”

 • Raportarea către Agenţia Naţională de Protecţia Mediului, a datelor privind:

  - Cantitatea de EEE pusă pe piaţă;

  - Cantitatea de DEEE colectată;

  - Modul de gestionare a DEEE colectate;

  - Dotarea punctelor municipale de colectare cu recipienţi, pubele sau containere adecvate.

  Acest serviciu este asigurat anual, până la data de 30 aprilie pe baza registrelor deţinute de Environ şi producători, care sunt raportate la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM)


Servicii oferite de environ2
Servicii oferite de Environ echipamente electrice si electronice (DEEE)

 • Parteneriate cu operatorii de salubritate si beneficiile derivate:

  • reducerea costurilor de operare prin dotarea centrelor de colectare cu toate tipurile de containere adecvate colectării DEEE, staţionare sau mobile;

  • preluarea gratuită a tuturor categoriilor de DEEE

  • mai buna informare a populaţiei prin campaniile media initiate de operatori;

 • Parteneriate cu autorităţile locale si beneficiile derivate:

  • experienţa si infrastructura autorităţilor locale garantează succesul acţiunilor de colectare a DEEE;

  • contribuţia autorităţilor la atingerea obiectivelor României de colectare a 4 kg DEEE/locuitor, cât şi a celor de reciclare şi eliminare nepoluantă.

  • acoperirea costurilor presupuse de acţiunile de colectare şi manipulare a DEEE.

 • Vizibilitate media sporită datorata planurilor si actiunilor media generate si finantate de Asociaţia Environ;


Proiecte environ marea debarasare
Proiecte Environ echipamente electrice si electronice (DEEE) “Marea Debarasare”

„Marea Debarasare” este o actiune initiata la nivel national de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Pe 19 aprilie 2008, a avut loc prima campanie nationala de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie.

Au fost implicate primariile oraselor cu peste 20.000 de locuitori si ale celor 6 sectoare ale municipiului Bucuresti, firmele de salubritate, organizatiile colective Environ, Recolamp, Eco Tic si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Campania s-a derulat in 193 de localitati din intreaga tara, colectandu-se de la populatie 647 tone DEEE intr-o singura zi. Pe 4 octombrie si 6 decembrie 2008, au participat la „Marea Debarasare”, 335 de localitati din intreaga tara si s-a organizat sub forma unui proiect pilot si o actiune de colectare a DEEE in zona rurala pentru judetele Covasna si Arges.


Proiecte environ campanii de tip buy back
Proiecte Environ echipamente electrice si electronice (DEEE)Campanii de tip “buy back”

Mecanismul campaniilor de tip „buy back”/ „nou pentru vechi”, vizeaza oferirea de reduceri semnificative de pret la achizitionarea de echipamente electronice si electrocasnice in cazul in care consumatorii aduc la schimb un produs similar, vechi, uzat sau defect. Deseul astfel colectat va parcurge procesul de reciclare eficienta, fara sa dauneze mediului.

Campaniile de tip „buy back” sunt foarte bine primite in randul consumatorilor romani, care manifesta un grad ridicat de rezistenta fata de colectarea selectivasi reciclarea DEEE. Datorita reducerilor oferite de aceste promotii, cetatenii renunta mai usor la vechile aparate depasite tehnologic sau cu defecte de utilizare. Astfel, campaniile de tip „buy back” ajuta la dezvoltarea unui comportament ecologic.


Proiecte environ campanii de tip buy back1
Proiecte Environ echipamente electrice si electronice (DEEE)Campanii de tip “buy back”


Proiecte environ campanii de tip one day collection
Proiecte Environ echipamente electrice si electronice (DEEE)Campanii de tip “one day collection”

Environ organizeaza actiuni locale de colectare DEEE, informare si educare a populatiei in cadrul campaniilor de tip „one day collection”, desfasurate in parteneriat cu administratiile locale si agentii de salubritate. Astfel de actiuni au loc in Bucuresti (Sectorul 1, Sectorul 2 si Sectorul 6), Constanta, Giurgiu, Baia Mare, Sfantu Gheorghe, Braila, Covasna, Galati, Judetul Ilfov, Zalau, Sinaia, Azuga, Vatra Dornei, Baia Sprie, Viseu de Sus si Sighetu Marmatiei.


Proiecte environ campanii de tip one day collection1
Proiecte Environ echipamente electrice si electronice (DEEE)Campanii de tip “one day collection”


Alte actiuni si evenimente sprijinite de asociatia environ
Alte actiuni si evenimente echipamente electrice si electronice (DEEE)sprijinite de Asociatia Environ

Asociatia Environ a sprijinit cu fonduri actiunea de salubrizare a Pesterii Campeneasa in perioada 14-16 noiembrie 2008.

Pestera Campeneasa, aflata in judetul Bihor, este monument al naturii, unic in Europa, avand o cascada subterana de 42 metri.

De-a lungul anilor, neglijenţa oamenilor a transformat peştera într-un adevărat depozit de deşeuri. Acţiunea Environ de curăţare a acestui monument natural a fost încununată de succes si a marcat un punct semnificativ în lupta cu poluarea.


Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice deee

Salubrizarea echipamente electrice si electronice (DEEE)PesteriiCampeneasa


Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice deee

Congresul International echipamente electrice si electronice (DEEE)

pentru Reciclarea Electronicelor

In perioada 20-23 ianuarie 2009, Asociatia Environ a fost prezenta la a 8-a editie a Congresului International pentru Reciclarea Electronicelor, care s-a desfasurat in Austria, la Salzburg.

Asociatia Environ a fost singura organizatie colectiva de management al deseurilor de echipamente electrice si electronice din Europa de Est, care a participat la acest Congres.

S-a dezbatut necesitatea revizuirii directivei referitoare la reciclarea electronicelor menita sa contribuie la indeplinirea misiunii comune de a aduce Uniunea Europeana cu un pas mai aproape de o lume mai verde.

Obiectivul principal al Comisiei Europene este implementarea unor standarde comune referitoare la tratarea DEEE precum si conservarea resurselor naturale. Revizuirea actualei directive este necesara datorita faptului ca exista procese de tratare a DEEE care nu se subordoneaza standardelor europene in anumite tari, dar si pentru ca exista numeroase transporturi ilegale de DEEE.


Avantajele partenerilor environ
Avantajele partenerilor Environ echipamente electrice si electronice (DEEE)

 • Finantarea sistemului de gestionare a DEEE, reprezentata de cea mai mica valoare a „timbrului verde” pe piata romaneasca;

 • Reciclarea si tratarea DEEE la standarde inalte,garantata de parteneri de renume, precum Stena DTM;

 • Flux logistic eficient; containere pentru depozitarea gratuita a DEEE;

 • Servicii de consultantain probleme de mediu;

 • Sprijin in derularea campaniilor de tip ‘buy-back’ si a celor de colectare gratuita la nivel local;

 • Solutii logistice, dar si de politica comerciala, personalizate si adaptate cerintelor partenerilor;

 • Rapoarte oficialein concordanta cu prevederile legale.


Ce am realizat in 2008
Ce am realizat in 2008? echipamente electrice si electronice (DEEE)

 • Asociatia Environ a castigat premiul „InfoMediu Europa” pentru actiunile sale de protejare a mediului inconjurator, distinctie acordata in cadrul Galei Premiilor InfoMediu Europa;

 • Investitii in infrastructura la nivel national in sistemul de colectare (peste 400 de containere fixe si mobile), incluzand retelele nationale si internationale de retail: Domo, Carrefour, Auchan, Selgros, Metro, Kaufland, Real, Romstal, Asesoft etc.;

 • Peste 400 de magazine din reteaua nationala de retail au beneficiat de suport logistic pentru serviciile de colectare;

 • Dotarea cu containere a retelei Remat Metal si a celor mai importanti agenti de salubrizare din Romania;

 • Incheierea de contracte de colectare cu 3 primarii din Bucuresti: Primaria Sectorului 1, Sectorului 2, Sectorului 6;


Peste 400 de puncte de colectare la nivel national
Peste 400 de puncte de colectare, la nivel national echipamente electrice si electronice (DEEE)

Prin intermediul:

- Lanturilor de retaileri parteneri;

- Punctelor de colectare si reciclare;

- Retelelor de procesare a metalului.

REMAT HOLDING

Retailer Networks


Ce am realizat in 20081
Ce am realizat in 2008? echipamente electrice si electronice (DEEE)

 • S-au colectat peste 3000 tone DEEE (dintr-un total aproximativ de 12.000 tone aflate pe piata in 2008);

 • S-au reciclat 2000 tone DEEE colectate, la cele mai inalte standarde ;

 • S-au desfasurat numeroase campanii de tip “buy back”, care au marit rata de colectare a DEEE si de asemenea, volumul vanzarilor partenerilor ce opereaza pe piata de echipamente electrice si electrocasnice;

 • S-au incheiat parteneriate cu autoritatile locale care se implica in mod direct in managementul deseurilor prin campaniile de “one day collection”, desfasurate in Bucuresti, in Sectoarele 1, 2 si 6, in Constanta, Giurgiu, Baia Mare, Sfantu Gheorghe, Braila, Covasna, Galati, Jud. Ilfov, Zalau, Sinaia, Azuga, Vatra Dornei, Baia Sprie, Viseu de Sus si Sighetu Marmatiei.


Proiecte in 2009
Proiecte in 2009 echipamente electrice si electronice (DEEE)

 • Cresterea normei de colectare la peste 7000 tone DEEE printr-un proiect ambitios -“CNP-RO”- dezvoltat impreuna cu Stena DTM;

 • Optimizarii costurilor de operare care sa genereze o vizibila scadere a taxelor;

 • O noua strategie pentru campaniile de tip “buy back”,pentru a sprijini membrii si partenerii pe timpul crizei financiare;

 • Parteneriate strategice cu organizatii similare din alte tari pentru a creste competitivitatea interna si externa;

 • Un lobby imbunatatit si reprezentare la nivel extern, pe plan european.

 • La inceputul anului 2009 a fost lansata o linie de informare a cetatenilor – Call Center 031 821 DEEE.


Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice deee

Oras > 100.000 locuitori echipamente electrice si electronice (DEEE)

Proiecte inovatoare Environ / CNP-RO

Date statistice Romania 2008

-populatie de 21.000.000 locuitori

- venitmediu net 370 euro/ locuitor/ luna

- putere de cumparare concentrata in jurul marilor orase;

- 120 orase cu peste 20.000 locuitori

- piata EEE 1, 3 miliarde Euro

- infrastructuralogisticainsuficientdezvoltata

- colectorineautorizati

= rata foarte scazuta de colectare;

=nu se indeplinesc cerintele Directivei DEEE.


Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice deee

Proiecte inovatoare Environ / CNP-RO echipamente electrice si electronice (DEEE)

 • Reteaua de colectare austriaca, ca model-etalon pentru Romania

 • Asociatii locale de colectare pe regiuni/ judete

 • Aprox. 2000 puncte de colectare EEE

 • Aprox. 1 pct de colectare la 4000 locuitori

 • Sisteme logistice sincronizate

 • Infrastructura adevcata potentialului DEEE

 • Retele competitive de reciclatori

 • = rata de colectare ridicata;

 • = indeplineste cerintele Directivei DEEE.

Puncte de colectare DEEE


Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice deee

Proiecte inovatoare Environ / CNP-RO echipamente electrice si electronice (DEEE)

 • Proiectul Reteaua de Colectare / Collection Network Project Romania CNP-RO

 • Proiectul CNP-RO vizeazastimulareacolectariipeprincipiuloptimizariirutelor de colectaredarsi al costurilor implicate. Mai multdecatatat, acestproiect are in vederesiminimizareaemanatiilor de dioxid de carbon generate prinardereacombustibililorfolositi de masinile de transport DEEE.

 • Environ siStenavordemarastudii de specialitate la nivel national astfelincatsapoatadeterminasimodelaceamaieficientaretea de colectare DEEE

 • CNP-RO vafiprezentattuturorautoritatilor de mediusisupusdecizieifactorilorcompetenti, urmandsa fie implementat la nivel national.


Proiecte inovatoare environ cnp ro
Proiecte inovatoare Environ / CNP-RO echipamente electrice si electronice (DEEE)

Proiectul Reteaua de Colectare/ Collection Network Project Romania CNP-RO

Exemplu – Modelul retelei CNP-RO

 • trasarea si optimizarea traseelor logistice, la nivel national;

 • min. 1 punct de colectare/ 20 000 locuitori;

 • DEEE vor fi transportate la centrele de colectare regionale;

 • principalele puncte de colectare vor separa DEEE pe categorii

  = se va inregistra o crestere a ratei de colectare;

  = indeplinirea cerintelor Directivei DEEE


Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice deee

ASOCIATIA ENVIRON echipamente electrice si electronice (DEEE)

Telefon - 021-528.03.68; 021-528.03.69

Fax - 021-528.03.70

Email: secretariat@environ.ro

Website: www.environ.ro

Call Center: 031 821 3333 ( 031 821 DEEE )


Partenerul dumneavoastra in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice deee

Multumim pentru atentie! echipamente electrice si electronice (DEEE)