PENILAIAN TAHAP KESELAMATAN
Download
1 / 10

PENILAIAN TAHAP KESELAMATAN PADA PERINGKAT SEL (I N-VITRO ) MAKMAL SITOTOKSISITI, - PowerPoint PPT Presentation


 • 108 Views
 • Uploaded on

PENILAIAN TAHAP KESELAMATAN PADA PERINGKAT SEL (I N-VITRO ) MAKMAL SITOTOKSISITI, PROGRAM TUMBUHAN UBATAN FRIM. TOKSISITI. SELAMAT/TIDAK SESUATU PRODUK. IN VITRO. IN VIVO. HAIWAN MAKMAL. SEL. APA ITU ANALISIS SITOTOKSISITI?.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'PENILAIAN TAHAP KESELAMATAN PADA PERINGKAT SEL (I N-VITRO ) MAKMAL SITOTOKSISITI,' - nydia


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

PENILAIAN TAHAP KESELAMATAN

PADA PERINGKAT

SEL (IN-VITRO)

MAKMAL SITOTOKSISITI,

PROGRAM TUMBUHAN UBATAN

FRIM.


TOKSISITI

SELAMAT/TIDAK SESUATU PRODUK

INVITRO

IN VIVO

HAIWAN MAKMAL

SEL


APA ITU ANALISIS SITOTOKSISITI?

 • Pengukuran sesuatu agen kimia atau apa jua bahan yang berkebolehan untuk merosakkan dan/atau membunuh sesuatu jenis sel.

 • Untuk membantu mengenalpasti substans yang toksik terhadap sel.

 • Merupakan satu kaedah alternatif memandangkan kajian mengenai toksisiti biasanya menggunakan bilangan haiwan makmal dalam kuantiti yang agak banyak.

 • Dilakukan secara in-vitro (untuk ujian saringan) – dapat mengurangkan bilangan penggunaan haiwan di dalam kajian toksikologi, cepat, menjimatkan masa dan kos. Sekiranya sesuatu sampel/produk didapati berpotensi mempunyai kesan toksik kepada sel yang diuji, kajian secara in-vivo wajar dilakukan.


KAEDAH ANALISIS

 • 2 jenis sel yang terlibat ialah VERO (normal kidney cell- ATCC No CCL-81) dan WRL-68 (normal liver cell- ATCC CCL-48). Sel yang digunakan mestilah bebas daripada jangkitan bakteria, yis, kulat, mikoplasma dan virus. Sekiranya terdapat kontaminasi di mana-mana peringkat perkembangan sel, sel tersebut tidak harus digunakan untuk analisis.

 • Mengapa kidney & liver : Kidney & livermerupakan organ utama metabolisme & perkumuhan sesuatu bahan.

 • Sistem bioasai yang digunakan : Sulforhodomine B (SRB) Assay (Skehan et. al, 1990; Voight, 2005) dengan protokol berikut :

  • Tahap kepadatan sel – 2000 sel/well

  • Tempoh inkubasi – 72 jam

  • Jumlah replikasi – 3well/kepekatan, 3 independent eksperimen

  • Paclitaxel, digunakan sebagai kawalan positif.

  • *Peratusan kadar survival relatif kepada kawalan positif didapati dari bacaan spektrofotometer, dan nilai IC50 kemudiannya diperolehi dari lengkung tindakbalas dos.


RINGKASAN KAEDAH

SEEDING 2000cells/well, 5%CO2 and 90% relative humidity in a CO2 incubator, 24 hrs.

TREATMENT 5 different concentration : (0.1, 1. 10, 100 & 1000 µg/ml) for sample and (0.0001, 0.001, 0.01, 0.1 & 1µg/ml) for Paclitaxel, 72hrs incubation period

ASEPTIC

 • % viability

 • IC50 values

SRB ASSAY -fixation - Solubilisation -read absorbance (515nm)

Growth in presence of test material

% viability =

X 100

Growth in absence of test material


KEPUTUSAN ANALISIS

Gambarajah 1 : Tahap ketoksikan untuk 11 produk yang di analisa


Jadual 2 : Nilai Kepekatan Perencatan Median (IC50)

*Nilai IC50 ditentukan daripada lengkung tindakbalas dos


Kriteria pengelasan aktiviti :

Sekiranya nilai IC50 adalah kurang atau bersamaan dengan 20µg/ml untuk sampel yang diuji, sampel tersebut dianggap aktif dan hendaklah diteruskan untuk analisa yang lebih tepat. Sekiranya nilai IC50melebihi 20µg/ml, sampel tersebut di anggap tidak aktif dan selamat.

.


Sebagai kesimpulan, objektif utama penyaringan sitotoksisiti ini adalah untuk mendapatkan pemahaman yang lebih mengenai potensi ketoksikan dan tahap keselamatan sesuatu produk yang digunakan dalam keadaan sebenar.

Walaupun sesuatu sampel/produk menunjukkan keputusan tidak aktif/tidak toksik, namun harus diingat bahawa pengambilan secara berlebihan sesuatu produk/sampel melebihi dos yang disarankan boleh mengakibatkan ketoksikan kepada sel di dalam sistem tubuh badan kita


TERIMA KASIH ini adalah untuk mendapatkan pemahaman yang lebih mengenai potensi ketoksikan dan tahap keselamatan sesuatu produk yang digunakan dalam keadaan sebenar.


ad