E business
Download
1 / 21

E-Business - PowerPoint PPT Presentation


 • 97 Views
 • Uploaded on

E-Business. Ligjerata 5. Fisnik Dalipi , MSc. USHT - Fakulteti Ekonomik. Modeli i Michael Porter-it. Konkurenca n ë industri varet nga 5 forca bazike: Fuqia negociuese e furnizuesve Fuqia negociuese e klientëve/blerësve

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'E-Business' - noah


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
E business

E-Business

Ligjerata 5

Fisnik Dalipi, MSc

USHT - Fakulteti Ekonomik


Modeli i michael porter it
Modeli i Michael Porter-it

 • Konkurenca në industri varet nga 5 forca bazike:

  • Fuqia negociuese e furnizuesve

  • Fuqia negociuese e klientëve/blerësve

  • Kërcënimi nga konkurentë hyrës (të rinj) në segmentin e industrisë

  • Kërcënimi nga prodhimet ose shërbimet zëvendësuese (substitute)

  • Pozicionimi i rivalëve tradicional përbrenda industrisë

 • Jo të gjitha forcat kanë rëndësi të barabartë


Modeli i michael porter it1
Modeli i Michael Porter-it

Hyrësit e rinj

Furnizuesit

Rivalët përbrenda

industrisë

Klientët

Substitutet


Modeli i Michael Porter-it

 • Ndërlidhni furnizuesit dhe klientët me kompaninë tuaj

 • Vendosni barriera hyrëse për hyrësit e rinj dhe prodhimet zëvendësuese

  • Pronësia e fortë intelektuale – është vitale për prodhimet me kosto të lartë zhvillimi/ndërtimi dhe kosto të ulët riprodhimi


Modeli i michael porter it2
Modeli i Michael Porter-it

Barriera hyrëse

Hyrësit e rinj

Furnizuesit

Rivalët përbrenda

industrisë

Klientët

Barriera hyrëse

Substitutet


Implikime strategjike t analiz s s pes forcave
Implikime Strategjike të Analizës së Pesë Forcave

 • Një industri është joatraktive nëse:

  • Rivaliteti është i madh

  • Barrierat hyrëse janë të vogla

  • Konkurenca nga produktet substitute është e madhe

  • Furnizuesit dhe klientët kanë fuqi të madhe negocimi (me ju)


Implikime strategjike t analiz s s pes forcave1
Implikime Strategjike të Analizës së Pesë Forcave

 • Një industri është atraktive nëse:

  • Rivaliteti nuk është shumë i theksuar

  • Barrierat hyrëse janë tepër të larta

  • Substitutet nuk ekzistojnë

  • Furniziesit dhe klientët janë në pozita të dobëta negocimi (me ju)


Avantazhet dhe disavantazhet e modelit t pes forcave
Avantazhet dhe disavantazhet e modelit të pesë forcave

 • Avantazhet

  • Sistematik, strukturë të qartë, i kuptueshëm

  • Klientët, furnizuesit dhe rivalët nuk bashkëveprojnë mes tyre

  • Përcakton atraktivitetin e tregut

  • I qëlluar në fazat e hershme (për kuptim më të mirë)

 • Disavantazhet

  • Shumë statik – vështirë definohen kufijtë e industrisë

  • Fokusohet vetëm në një industri (por tani kompanitë garojnë në më shumë se një industri )

   • Apple = industria muzikore + industria kompjuterike

   • Sony = DVD player + konzola lojërash (Play Station)


Definimi i industris
Definimi i industrisë

 • Në definimin e industrisë sfidë kryesore mbeten kufijtë e industrisë

  • Kufijë të ngushtë (disa rival, tepër atraktive)

  • Kufij të gjerë (shtrirje shumë te gjerë e të padefinuar)

 • Segmentimi i tregut në industri është i nevojshëm

  • Segmenti i tregut = një grup klientësh që kanë nevoja të njëjta

 • Interneti segmenton tregun në një mënyrë shumë të mirë

 • Pse? Segmentimi i tregut ofron (1) të dhëna për preferencat e klientëve dhe (2) informata për madhësinë e segmentit

 • (1) na ndihmon cilin kanal të distribuimit ta zgjedhim; (2) është i rëndësishëm për vlerësimin e kthimit të të ardhurave (ROI – Return On Investment)Tipet e segmentimit
Tipet e Segmentimit

 • Segmentimi gjeografik – rajonet gjeografike (kontinente, shtete, regjione)

 • Segmentimi demografik – Mosha, gjinia, të ardhurat, stili i jetës

 • Segmentimi psikografik – tipi i personalitetit dhe interesi i personit (psh. Tesco.com)

 • Segmentimi bihevioral (i sjelljes) – frekuenca e blerjes


Segmentimi i Internet përdoruesve

 • Sipas kompanisë për konsulta biznesore Mckinsey*: Të gjithë vizitorët nuk janë të krijuar të barabartë

 • Sipas Mckinsey

  • Si pasojë e Internetit, janë paraqitur gjashtë segmente të veçanta dhe ekzistenca e tyre e fuqizon rregullën fundamentale të marketingut:” Njihi klientët tuaj”

  • Segmentet dallohen për nga qasja në faqet dhe domenet online, si dhe koha e kaluar gjatë vizitës së faqes

 • Gjashtë segmentet janë: thjeshtuesit (simplifiers), surfuesit (surfers), ndërlidhësit (connectors), negociuesit (bargainers), të zakonshmit (routiners) dhe sportivët (sportsters)

* http://www.mckinsey.com/practices/marketing/ourknowledge/pdf/Solutions_AllVisitorsAreNotCreatedEqual_consumer.pdfSegmentimi i Internet përdoruesve

 • Thjeshtuesit – përdorin Internetin për qëllime të caktuara, kalojnë vetëm 7 orë në muaj online, por që realizojnë gjysmën nga tërë transakcionet në Internet

 • Çfarë preferojnë ato: Internet shopping

  • Si të tërhiqen: web faqe me përdorim dhe qasje të thjeshtë, informata të plota për produktet, shërbime cilësore me klientët. Mos ua kërkoni emailin apo ti ftoni në bashkëkomunikime me chat

 • Web sajti i preferuar: Amazon. com


Segmentimi i Internet përdoruesve

 • Surfuesit – i konsumojnë shfletuesit e webfaqeve*, atë kalojnë 32% të kohës së tyre në Internet – dhe kërkojnë katër herë më tepër faqe sesa përdoruesit tjerë.

 • Çfarë preferojnë ato: Përmbajtje të reja

 • Si të tërhiqen: Vazhdimisht ndryshoni/përmirësoni web sajtin tuaj me dizajn më modern

 • Sajti i preferuar: Comedycentral.com

*shfletues të webfaqeve janë: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, Safari, etj


Segmentimi i Internet përdoruesve

 • Ndërlidhësit – janë relativisht të rinj në Internet dhe nuk preferojnë të bëjnë online shopping. Shfrytëzojnë Internet vetëm për komunikime apo për dërgime mesazhesh, kartolinash etj.

 • Çfarë preferojnë ato: Sajte që ofrojnë shërbime për komunikime, dërgesa kartolinash

 • Si të tërhiqen: Ofroni dhoma komunikimi (chat rooms) dhe kartolina pa pagesë

 • Sajte të preferuara: bluemountain.com, readerdigest.com, facebook.com


Segmentimi i Internet përdoruesve

 • Negocuesit – i janë përkushtuar tërësisht negocimit (pazarimit apo marrëveshjes për çmimin) në tregun elektronik

 • Çfarë preferojnë ato: të arrijnë marrëveshje më të mira (kuptohet për çmim sa më të lirë)

 • Si të tërhiqen: garoni në çmim, ofroni ankande, ofroni krahasime për çmimet e ofruara.

 • Sajti i preferuar: eBay.com (52% nga gjithsej janë eBay.com)


Segmentimi i Internet përdoruesve

 • Të zakonshmit – janë të varur nga informacioni, përdorin Internet vetëm për tu informuar.

 • Çfarë preferojnë ato: lajme dhe informata financiara

 • Si të tërhiqen: Dallohuni për nga informacionet, bëhuni të parët që të ofroni një lajm apo informacion si dhe ofroni informacionet e fundit të berzave.

 • Sajte të preferuar: cnn.com, time.mk, quote.com


Segmentimi i Internet përdoruesve

 • Sportivët – të fokusuar në sajte sporti dhe argëtimi

 • Çfarë preferojnë: të vizitojnë sajte sporti dhe argëtimi

 • Si të tërhiqen: ofroni informata më të reja për sportet apo yjet/artistët, dhe u mundësoni lidhjen me fansat e tyre

 • Sajti i preferuar: espn.com, nba.com, livescore.com


Konkluz
Konkluzë

 • Për ato që duan të shesin produkte online, segmentet kryesore janë thjeshtuesit (ato që mëjnë online shopping), surfuesit (pak në numër por me kohë më të madhe të kaluar në Internet), dhe negocuesit (që përdorin Internetin për të negocuar)


Thank You!

 • PYETJE???