circuite electrice n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
CIRCUITE ELECTRICE PowerPoint Presentation
Download Presentation
CIRCUITE ELECTRICE

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 6

CIRCUITE ELECTRICE - PowerPoint PPT Presentation


 • 220 Views
 • Uploaded on

CIRCUITE ELECTRICE. CURENT ELECTRIC INTENSITATEA CURENTULUI ELECTRIC CIRCUIT ELECTRIC. TENSIUNEA ELECTRICA.REZISTENTA ELECTRICA LEGEA LUI OHM. Miscarea ordonata a purtatorilor de sarcina electrica se numeste curent electric. Purtatorii de sarcina electrica pot fi ioni sau electroni

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'CIRCUITE ELECTRICE' - newman


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
circuite electrice

CIRCUITE ELECTRICE

CURENT ELECTRIC

INTENSITATEA CURENTULUI ELECTRIC

CIRCUIT ELECTRIC.

TENSIUNEA ELECTRICA.REZISTENTA ELECTRICA

LEGEA LUI OHM

miscarea ordonata a purtatorilor de sarcina electrica se numeste curent electric
Miscarea ordonata a purtatorilor de sarcina electrica se numeste curent electric
 • Purtatorii de sarcina electrica pot fi ioni sau electroni
 • Un circuit electric este un drum prin care purtatorii de sarcina se pot deplasa continuu. Acest lucru este realizat cu ajutorul conductoarelor electrice.
 • Un circuit electric simplu este alcatuit dintr-un generator electric,un consumator si fire de legatura
marimi caracteristice circuitelor electrice
Marimi caracteristice circuitelor electrice
 • Intensitatea curentului electric este o marime fizica care masoara sarcina electrica ce strabate o sectiune transversala a unui conductor, în unitatea de timp. Este marime fundamentala în SI. Unitatea sa de masura se numeste Amper (A) si este o unitate fundamentala in SI. Instrumentul utilizat pentru masurarea intensitatii curentului electric se numeste ampermetru.

I=Q/∆t

 • Tensiunea electrica între doua puncte ale unui circuit electric, este o marime fizicacare masoara lucrul mecanic efectuat de catre câmpul electric creat de generator pentru a deplasa unitatea de sarcina electrica între cele doua puncte. Unitatea sa de masura se numeste Volt(V) si se masoara cu un instrument numit voltmetru.

U=L/Q

rezistenta electrica
Rezistenta electrica
 • Electronii tind sa se deplaseze prin conductor cu o anumita opozitie din partea acestuia.Marimea fizica ce caracterizeaza opozitia manifestata de un conductor la trecerea curentului electric prin el se numeste rezistenta electrica.
 • Rezistenţa electrică a unui conductor este mărimea fizică scalară egală cu raportul constant dintre tensiunea aplicată la capetele conductorului şi intensitatea curentului ce îl străbate

R=U/I

 • Unitatea de masura pentru rezistenta electrica este Ohmul (Ω)
 • Pentru un conductor rezistenta electrica depinde de dimensiunile acestuia si de natura materialului din care este confectionat prin relatia:

R=ρl/S

unde l este lungimea conductorului,S-aria sectiunii conductorului,ρ este rezistivitatea electrica, o marime ce caracterizeaza materialul din care este confectionat conductorul

slide5

Intr-un circuit electric simplu generatorul asigura deplasarea electronilor de-a lungul intregului circuit Marimea ce caracterizeaza generatorul este tensiunea electromotoare(t.e.m) E

E=U+u

- U este tensiunea la bornele generatorului sau tensiu- nea pe circuitul exterior

-u este tensiunea interna

legea lui ohm
Legea lui OHM

PENTRU O PORTIUNE DE CIRCUIT

 • Tensiunea pe o portiune de circuit este direct proportionala cu intensitatea curentului electric ce trece prin acea portiune

U=RI

PENTRU INTREG CIRCUITUL

 • Pentru un circuit electric simplu alcatuit dintr-un generator cu t.e.m E si rezistenta interioara r si un consumator de rezistenta R,intensitatea curentului electric prin circuit este direct proportionala cu t.e.m generatorului si invers proportionala cu rezistenta electrica a circuitului.

I=E/(r+R)

 • In circuit inchis tensiunea la bornele sursei este:

U=E-Ir

 • Pentru un circuit deschis(intrerupt)curentul este nul(generatorul functioneaza in gol): U=E
 • Cand rezistenta circuitului exterior este nula(R=0) generatorul functioneaza la scurtcircuit)Curentul are valoare maxima:

I=E/r