slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 35

- PowerPoint PPT Presentation


  • 185 Views
  • Uploaded on

Križ sv. Damjana.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - nen


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Križ sv. Damjana

Ikona simbolizira Krista kao «Alfu» i «Omegu» , centar povijesti. Bogata je različitim osobama čije je misli lako «pročitati» iz njihova stava. Autor ikone pobrinuo se da je mogu čitati maleni (mi obični grešnici) – tko se ne prepoznaje u Mariji Magdaleni, stotniku, krvniku koji razapinje Isusa?

slide2

Isto tako i teolozi imaju pune ruke posla da iščitaju ikonu: - prvenstvo Kristovo, njegova svećenička odjeća prikazuje ga kao Velikog Svećenika i sl.

Krist je prikazan kao Uskrsli - pobjednik nad smrću i grijehom. Crna boja simbol zla (grijeha) pobijeđena je njegovom pobjedom. Ikona u nama stvara osjećaj (ambijent) radosti i pobjede uskrsnuća.

Franjevac (sin sv. Franje) trebao bi pobuditi još veću radoznalost prema ikoni kad sazna da je cijela inspirirana Evanđeljem po Ivanu.

Križ koji je govorio sv. Franji

a govori sada i nama

slide3

Svetodamjanski križ potječe iz XII. st. Od jednog sirijskog monaha. Da je Ikona inspirirana Ivanovim Evanđeljem zaključujemo iz više razloga. Najuočljivija je kruna slave zamijenjena trnovom, a patnja i smrt nadjačane su slavom. («Oče, proslavi Sina svoga» Iv 17,1)

Sinoptici više govore o Kristovom boravku na zemlji i njegovu čovještvu dok Ivan više ulazi u misterij Krista, Riječi Božje. Ivan također u svome evanđelju spominje borbu Svijeta i Tame, što je vidljivo i na Ikoni – Isusovo tijelo je mnogo svjetlije od tamne pozadine i dominira Ikonom.

PREDSTAVLJANJE

slide4

Crvenaboja

Uokviruje cijelu ikonu – kao simbol ljubavi i koja pobjeđuje mrak i zlo.

Okvir

Okvir ikone izrađen je slikama školjaka. Za stare, one su svojom ljepotom i trajnošću (izdržljivošću) bile simbol vječnog neba. Time ova ikona predoznačuje da je inspirirana nebeskim misterijem. Okvir nije dovršen. Na dnu je otvoren i predstavlja ulaz. Na tom ulazu uočavamo osobe.

slide5

Dvije je moguće razaznati dok su ostale vjerojatno izbrisane poljupcima i dodirima vjernika. Budući da su na povlaštenom mjestu sa svojim dušama već su u nebeskom kraljevstvu. Veliki Isusov lik nasred ikone predstavlja Drvo života u Svetom Gradu (Post 2,9, Otk 22,14.19), a osobe pod Isusovim rukama su živi plodovi (Ako zrno ne umre ne može donijeti ploda Iv 12, 24). Podnožje ikone je u obliku stijene (alegorija na Crkvu Božju – ti si Petar-Stijena... Mt 16,18).

slide6

KRUNA SLAVE

Isusova kruna daje poseban ton cijeloj Ikoni. Ovdje se ne želi umanjiti Kristov misterij muke već nalazi smisao i dovršuje u slavi. To vidimo i po izrazima lica ostalih osoba na ikoni. Na kruni nalazimo linije u obliku križa koje uranjaju u svjetlost. Ova kruna s ucrtanim križem obuhvaća cijeli život Isusa Krista – njegovo poniženje(samouništenje) i uzvišenje. (Fil 2, 6-11) – Podsjeća nas da će svaka trnova kruna biti preobražena u krunu slave.

slide7

KRISTOVA ODJEĆA

Vrlo je važno uočiti kako je Isus obučen, da uvidimo koju ulogu ima Isus na ovoj Ikoni. Perizoma (gaćice za svećenika (Izl 28,42)) sa zlatnim obrubom. Zlatni obrub se koristi za svećeničke odore. Vidimo da je prekratka. Prema liturgijskom propisu svećenik se ne mora penjati na stube kad pristupa oltaru da izbjegne bezobzirnost. To su jednostavne gaćice u egipatskom stilu (heb. – efod) no iznad svega predstavljaju Davida u funkciji svećenika. U Mt 12,4 Isus priznaje Davida kao svećenika.

slide8

ISUS – HRAM PRESVETOG TROJSTVA

U središtu Isusovih prsa uočavamo glavu neke osobe u tragovima filigrama. Ova osoba gotovo je vidljiva iz profila i zarotirana oko lijeve Isusove strane. To je Otac kojem Isus govori Kao što si ti, Oče, u meni...(Iv 17,21). Ispod Oca nalazi se krug. Za stare, krug je simbol vječnosti, jer nema početka ni kraja. U krugu možemo vidjeti iz profila i zaokrenuto oko lijeve Isusove, glavu neke druge osobe. Djelo koje se nalazi u krugu označuje njegovu vječnost. To je Vječna Riječ u svojoj prirodi predodređena u Isusu iz Nazareta. Na Isusovu čelu uočavamo goluba u obrušavanju (tumač Pisma) – to je Duh Sveti.

slide9

Ako dobro pogledamo, vidimo da su kruna slave i veo dosta prikriveni. Njihov sjaj je zamračen sjenom koja pokriva Isusov vrat. Kao što je Gospodnja slava zasjenila (prekrila oblakom šator pomirenja (Izl 24,16)), tako je sada prikrivena Isusovim čovještvom (mesom).

slide10

ISUSOVE OČI

Širom otvorene oči predstavljaju ga živog, koji govori Ne bojte se...Ja sam Prvi i Posljednji, živi: bijah mrtav, a sada živim u vijeke vjekova (Otk 1,17-18). Oči su također dosta velike. Ova dispropozicija nam govori kako je On jedini vidio Oca, ali želi s nama podijeliti svoju viziju Oca. Otkriva nam i opominje nas da ga vidimo u Njemu Tko je vidio Mene, vidio je Oca (Iv 14,9). U njegovim očima također vidimo i dobrog Pastira koji bdije nad svojim ovcama. Isusov pogled nije uprt ni u nebo, ni na zemlju, već između neba i zemlje zato jer je Isus Krist posrednik ljudi. Veliki Svećenik koji prinosi sebe za nas.

slide11

ISUSOV VRAT

Isusov vrat je robustan, kao i na većini ikona koje predstavljaju Isusa, pa čak i kao dijete. Robustan vrat je zato jer je Isus nakon Uskrsnuća dahnuo u svoje učenike i dao im svoga Duha. Grčka riječ soffia označava prvo stvaranje čovjeka. Da lakše zamislimo ovaj slučaj, pokušajmo zamisliti da je grijeh velika rana (smrtna rana) koja pritišće čovjeka vjekovima. Da ozdravimo, Isus daje svoga Duha apostolima. Sada možemo zamisliti kojom je snagom Isus dahnuo svoga Duha.

slide12

ISUSOVE RANE

Rane na rukama, nogama i rebrima sada su izvori iz kojih se obilno izlijeva krv Jaganjca Božjega. Vidimo 2 anđela koji neprestano gledaju u rane na rukama. Ostali anđeli izražavaju čuđenje pred razlijevanjem krvi iz Jedinorođenca.

slide13

OSOBE POD ISUSOVIM RUKAMA

Autor ove ikone inzistira na prepoznavanju tih osoba što vidimo i po nazivima ispod njih. (Marija, Ivan, Marija Magdalena, Marija majka Jakovljeva i stotnik) ovdje opet naziremo Ivana (Iv 17,24) Oče, želim da svi koje si mi dao budu sa mnom da gledaju moju slavu. Po autorovu izboru svijetlih boja kojom su uslikani, vidimo da su uronjeni u svjetlost, tj. slavu-

postali su simbol svjetla (Iv 12,36). Svaka osoba ima vlastiti stav, ali ne zato da se istakne svetost svakog pojedinačno već Krist-sve u svima (Kol 3, 11). No svi imaju zajedničke crte: velike oči, mala usta, ovalno lice, isto kao i kod Isusa – Načinimo čovjeka na našu sliku...(Post 1,26)

slide14

MARIJA

Marija se nalazi na krajnje desnoj strani. Na istoku je to počasno mjesto. Zdesna ti je kraljica u zlatu Ofirskom (Ps 45,10). Marija je u blizini i neprestano osluškuje riječi Gospodnje Ženo evo ti sina (Iv 19,26)

Marija izražava svoje divljenje primaknutom lijevom rukom svojim ustima. To je gesta koja se spominje i u Bibliji:

Job 29,9: Kad sam na vrata gradska izlazio...Razgovor bi prekidali uglednici i usta bi svoja rukom zatvarali.

Job 21,5: Pogledajte na me: užas će vas spopasti,rukom svojom će te zakloniti usta.

Mudr 8,12: Čekat će me kad budem šutio i slušat će me kad prozborim, ako se odulji govor moj, držat će ruku na svojim ustima.

slide15

Marijin izraz lica podsjeća nas na pozdrav anđela Gabrijela Raduj se, Marijo (Lk 1,28). Na ikoni , ona je jedina (uz Isusa u medaljonu) sa smiješkom na ustima. S desnom rukom pokazuje na Isusa. Ova gesta pokazuje, ne samo da je Isus središte njezina razgovora s Ivanom već da je Isus punina života za oboje. Gesta daje naslutiti kao da nam Marija želi ponoviti ono sa svadbe u Kani Učinite sve što vam kaže (Iv 2,5)

slide16

MARIJINA ODJEĆA

Odjeća u Bibliji obično otkriva istinsku dubinu osobe. Vidimo da Marija nosi širok bijeli plašt koji izražava njezinu nutrinu. Ovaj plašt ima trostruki značaj:

·Tako će pobjednik biti odjeven u bijele haljine (Otk 3,5)

·Žena koja satire zmiji glavu (Post 3,15)

·Odjeća ubjeljena u krvi Jaganjčevoj (Otk 7,14)

Na bijelom plaštu vidimo niz mnoštva dragog kamenja što simbolizira darove Duha Svetoga (usp. Ez 28,13; Iz 61, 10). Marija je cijela prekrivena tim dragim kamenjem što nas podsjeća na Gabrijelov pozdrav Zdravo Milosti puna (Lk 1,28). Ispod tog plašta ima tamnocrvenu haljinu koja simbolizira ljubav (pažnju), napunjenu osobitom snagom. Ova boja pristaje ženi koja je cijeloga života u svom srcu nosila mač bola i postala našom majkom u patnji. Ženo evo ti sina (Iv 19,26). Na kraju vidimo da Marija na sebi ima ljubičastu tuniku, što simbolizira da je Ona pravi kovčeg saveza koja sadrži utjelovljenu Riječ Očevu. U SZ-u je Prebivalište (gdje se nalazi kovčeg) bilo odijeljeno, zavjesom različitih boja među kojima je ljubičasta na prvom mjestu (Izl 26,1-4)

slide17

IVAN

Na Ikoni, Ivan je smješten kraj Isusa, kao ljubljeni učenik na Posljednjoj Večeri (Iv 13,23). Ivan zaista zauzima posebno mjesto nježnosti između Isusa i Marije te pod ranjenim bokom iz kojeg izlazi krv i voda. Ivan predstavlja sve nas vjernike. Glavu je naklonio prema svojoj majci po Duhu. Njegova desna ruka usmjerena je prema Kristu (kao i Marijina) objektu njihova divljenja i nježnosti. Ivan je u crvenom plaštu što je simbol ljubavi prema Vječnoj Mudrosti. Ivan je onaj koji je pronašao Isusa-Mudrost. (Kao ljubljeni učenik – Ja ljubim one koji mene ljube i koji me traže – nalaze me (Izr 8,17)).

slide18

MARIJA MAGDALENA

U blizini Isusa, s lijeve strane, nalazi se Marija Magdalena čime je izražena Riječ I posljednji bit će prvi (Lk 13,30). Njenom odjećom dominira žarko crvena boja koja je simbol ljubavi, jer Marija Magdalena je ona kojoj je Isus rekao ...jer ljubljaše mnogo (Lk 7,47). Uočavamo da joj se glava dodiruje s glavom druge Marije što znači da, osim što razgovaraju dijele neku tajnu. Ruka joj je u položaju kao i kod BDM što znači da je u stavu divljenja i čuđenja. Razlog čuđenju možda je nevjerojatna tajna koju je otkrila svojoj prijateljici Na svijetu bijah bludnica, a sada sam tako blizu svog Gospodina.

slide19

MARIJA MAJKA JAKOVLJEVA

Ona je još jedna žena koja je ostala vjerna Isusu sve do Kalvarije. Predstavlja nas vjernike, koji iščekujemo ponovni dolazak Kristov. Gestikulacije rukama pokazuju beskrajno divljenje Isusu koji je njezinu prijateljicu oslobodio okova grijeha i 7 demona.

slide20

STOTNIK

To je onaj kraljevski činovnik kojemu je Isus ozdravio sina na daljinu, kako čitamo u Iv 4,46. (I prigrli vjeru on i sav dom njegov) iznad njegova lijeva ramena vidimo njegova sina. Ako dobro pogledamo vidimo iza dječakove glave tri glave, odnosno tri čela., tri osobe koje predstavljaju sav dom Stotnikov. Najvjerojatnije mu nije stavio aureolu da sačuva mjesto za glavu sina. Vjera ovog čovjeka izražena je dvostruko:

·pogledom uperenim u Krista

·tri uzdignuta prsta desne ruke označavaju Trojstvo

slide21

Stotnik predstavlja vjernike koji su povjerovali nepoznavajući Boga Oca ni njegova Sina Isusa Krista već nadahnućem Duha Svetoga. U lijevoj ruci drži komad drveta.ovo može biti simbol sinagoge koju je dao izgraditi u Kafarnaumu prema Lk 7,5 ili se odnosi na odlomak prije tog događaja kad Isus govori Svaki čovjek koji sluša moje riječi i pretače ih u život sličan je onom koji gradi svoju kuću na stijeni. Dom njegov koji je povjerovao pravom i istinskom vjerom sličan je domu na stijeni.

slide22

Ispod velikih svjedoka, dva mala čovjeka. Lijevo ispod djevice, Longin (vojnik) s kopljem u ruci

  • “Kopljem mu probode boki odmah poteče krv i voda”.
  • (Iv. 19,34)

MALE OSOBE NA IKONI

Kraj BDM i Stotnika uočavamo dvije nepoznate osobe. Pošto onaj kraj Marije ima istu odoru kao i Stotnik zaključujemo da je rimljanin. Obojica imaju isti stav: savinuto koljeno, ruka na kuku i pogled prema Kristu. Osoba u plavom nije Rimljanin već bi mogao biti židov. Ove osobe predstavljaju one koji su naredili Isusovo smaknuće, rimljani i židovi, kako je pisano: Juda tada uze četu (rimljani) i stražare (židovi) koje su mu dali glavari svećenički i farizeji...(Iv 18,3).

slide23

Ove osobe podsjećaju da je Isus smaknut krivnjom pogana i židova. Zašto ih je autor ikone prikazao tako malene? Jer je njihova uloga bila mala, jer nisu imali vlast nad Isusom i njegovim životom.

(Nitko mi ga ne može oduzeti, nego ga ja sam od sebe dajem (Iv 10,18)). Njihove oči uprte su u Isusa, jer je pisano Gledat će onoga koga su proboli (Iv 19,37). Kad Krist umrije, uvidješe da je Isus Sin Božji i njihove se oči otvore.

  • Desno jedan od velikih svećenika sacerdoti koji mu se izrugivahu:

“Kralj Izraelov, siđi s Križapa ćemo ti vjerovati.”(Mt. 27,42)

slide24

“pjetao neće zapjevati,

prije nego me ti

tri puta.”

zaniječeš

PIJETAO

Kod Isusove lijeve noge, autor ikone naslikao je pijetla. Možda je to pijetao svetog Petra? Za stare, pijetao je bio simbol izlazećeg sunca. U ovom slučaju to Sunce je Isus. U NZ vidimo u Zaharijinom hvalospjevu ...Mlado Sunce s visine (Lk 1, 78).

slide25

OSOBE ISPOD ISUSOVIH NOGU

Prepoznatljive su samo dvije osobe. Kako smo rekli, ostale su vjerojatno izbrisane dodirima i poljupcima vjernika. Nalaze se u prostoru ograđenom školjkama što znači da su u Kraljevstvu Nebeskom. Osim toga imaju krune, ali nisu u poziciji da vide Isusa. U Kraljevstvu su samo gornjim djelom, tj. nisu potpuno u nebu. Odgovaraju opisu apostola Pavla da smo putnici na ovoj zemlji On nas u Njemu, Sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i neporočni pred Njim (blizina Isusova) (Ef 1,4). Iz njihove pozicije ne može se vidjeti Isus kao što jest nego kao u zrcalu. (usp. 1Kor 13,12)

slide26

Do nogu Isusovih

Kristove noge su nacrtane na tamnom podnožju. Isus djeluje da uzlazi iz paklavodeći sa sobom Adama i svete Starog zavjeta.

Možda i sveti Damjan, zaštitnik crkvice gdje se nalazio Raspeti.

  • Kristova krv silazi na neke osobe,koje su izbrisane tijekom vremena:

možda Ivan Krstitelj,možda Abraham, koji se obradovaopredvidjevši ovaj dan,

Svi, svi su spašeni krvlju Kristovom, sveti od jučer i danas.

slide27

STIJENA

Na samom dnu ikone nalazi se jedna stijena pravokutnog oblika. Moguće da je ova stijena simbol autoriteta Pape? Prema Isusovim riječima Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva i sve što god svežeš na zemlji bit će svezano na nebesima...(Mt 16,18).

slide28

Ako zamislimo da je cijela ikona Kraljevstvo Nebesko i da osobe na dnu ikone izgledaju kao da izlaze iz tog prostora koje izgleda kao stijena, logično je da ovu stijenu smatramo kao temelj Kristove građevine, tj. autoritet Petra tj. Pape. No ova stijena može imati i puno osobnije značenje kao npr. one Isusove riječi Tko dolazi k meni i sluša moje riječi i izvršava ih sličan je čovjeku koji gradi kuću na stijeni (Lk 6,47). Tako izvršene Božje riječi postaju temelj (stijena).

slide29

NATPIS

Iznad glave Isusove nalazi se nama dobro poznati natpis, na latinskom IĤS NAZARE REX IVDEORŪ. Ove riječi sažimlju cijeli Isusov život. Njegovo poniženje očitovano je silaskom s Nebeskih visina u kraj imenom Nazaret koji je bio omražen kraj Ima li što dobro da dolazi iz Nazareta? (Iv 1,46). Ovaj natpis sažima i sud što su ga ljudi svih vremena i svih krajeva dali Isusu. Ili ga gledamo tjelesnim očima i preziremo kao varalicu(usp. Mt 27,63), ili ga gledamo očima Duha i priznajemo kao Sina Božjega, Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa (usp. Iv 6,63). Ovaj natpis nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ili si vruć, ili si hladan...(Otk 3,15)

slide30

ISUS U MEDALJONU

Medaljon na gornjem djelu ikone prikazuje Isusa koji, prema položaju tijela (savinuta noga), uzlazi na nebo. Uzlazi svom Ocu koji je postao i naš Otac (Iv 20,17). Njegova zlatna odjeća označava njegovu pobjedu i njegovo kraljevstvo. Na ramenu mu je crvena štola koja označava njegovu vlast, njegovu vladavinu u Ljubavi.

U lijevoj ruci drži križ, predmet svoje pobjede. Ali sada je taj križ u zlatu i postao je kraljevsko žezlo. Na Isusovu licu vidimo širok osmjeh - kako pjeva psalmista u Ps 45,8 – stoga Jahve, Bog tvoj, tebe pomaza uljem radosti... Anđeli okupljeni oko Gospodina odjeveni su u crvene i zlatne haljine kao i njihov Gospodin.

slide31

Očeva RukaNa vrhu samog Križa

Na samom vrhu ikone u malom polukrugu nalazi se desna ruka u položaju blagoslivljanja. To je desnica Očeva. Njega nitko nikad ne vidje, ali nam se On sam otkriva u blagoslovu, a taj Očev blagoslov nije ništa drugo doli dar Duha Svetoga po zasluzi Isusove smrti, kako kaže Isus Bolje je za vas da ja odem, jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama. Odem li poslat ću ga k vama (Iv 16,7). Tekst priredio: Fra Andrija Bilokapić

slide32

Križ sv. Damjana

u župi sv. Nikole Tavelića:

22-29. ožujka 2009.g.

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA

«Franjo idi popravi moju kuću koja se ruši»

slide33

Nedjelja 22. III. 2009: doček Križa sv. Damjana uz prigodni program u 17.30 sati

Ponedjeljak, utorak i srijedu:17,15 sati Franjevačka krunica

sv. Misa i prigodni program.

slide34

Trodnevnica: četvrtak, petak i subota

od 17,15 sati

predvodi:

fra Andrija Bilokapić iz Zadra

slide35

Svake večeri krunica (križni put), Misa s propovijedi i prigodni program

Pokorničko slavlje: subota u 16,30 sati

Nedjelja u 10,30 završno slavlje predvodi fra Andrija

www.svetinikola.hr