prehranjevanje z gastrostomo n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Prehranjevanje z gastrostomo PowerPoint Presentation
Download Presentation
Prehranjevanje z gastrostomo

play fullscreen
1 / 11

Prehranjevanje z gastrostomo

185 Views Download Presentation
Download Presentation

Prehranjevanje z gastrostomo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Prehranjevanje z gastrostomo Predstavitev malo drugačnega poteka hranjenja MATEJ Ipavec, 4. razred OŠ Col

 2. Kaj je gastrostoma? Najprej strokovna definicija: Gastrostoma je kirurško narejena odprtina preko trebušne stene v želodec. Skozi odprtino uvedemo cevko, ki omogoča hranjenje neposredno v želodec.

 3. Pri meni prehranjevanje poteka malo drugače, kot pri drugih. Ker imam oslabljeno delovanje mišic, hrano težje prežvečim in požiram. Med hranjenjem se mi je večkrat zaletelo (hrana je namesto v želodec odšla v sapnik), količina hrane, ki sem jo uspel pojesti pa je bila zelo majhna. Tako je moje telo dobilo premalo hranilnih snovi. Zato sem dobil gastrostomo. To je bilo leta 2011.

 4. Prikaz vstavljene gastrostome Med krajšo operacijo so mi zdravniki ustavili gastrostomo, ki izgleda takole: Sprva sem se moral prehranjevati s cevko, ki je bila speljana do želodca skozi moj nos. To ni bilo prijetno, saj so mi cevko menjali vsak petek in bilo je grozno!!!

 5. Gastrostoma je zelo preprost pripomoček, sestavljena je iz hranilne cevke, ki je vstavljena v moj želodec. Na notranji strani želodca je cevka pritrjena z mehurčkom – ta mehurček je napolnjen s fiziološko rastopino in skrbi, da cevka ne pade ven. To cevko mi zdravniki menjajo vsake 6 mesecev.

 6. Takole izgleda gastrostoma.

 7. Pripomočki za hranjenje Potrebujem brizgo in cevko. Ne potrebujem pribora.

 8. Moj obrok Prek gastrostome se hranim 4-krat dnevno. Mama ali tata mi hrano prepasirata. Dobljeno kašo mi z brizgo potiskata po cevki v želodec. Ko dobim dovolj kaše, moramo cevko obvezno „prebrizgati“, kar pomeni, da po cevki dobim še vodo.

 9. Kaša ne sme biti prevroča, ker me drugače peče želodec. Drugih omejitev ni. Odkar imam gastrostomo sem pridobil na teži in moje telo dobi več hranilnih snovi. Starši pa so dobili možnost, da me nahranijo tudi s hrano, ki ni ravno po mojem okusu 

 10. Tako poteka hranjenje pri meni. Seveda še vedno jem tudi tako kot vsi vi – vendar si takrat običajno privoščim hrano, ki mi je res zelo dobra in največkrat spada v skupino „nezdrave“ hrane. Po navadi jem pico!

 11. Še malo humorja Na nov način hranjenja smo se morali naučiti. V začetku se je dogajalo marsikaj. Tako je enkrat mama pozabila pridržati cevko, ko je potiskala brizgo. In takrat se je brizga snela iz cevke in kaša je poškropila naju in vso jedilnico. Lahko si predstavljate, kako je bilo.